ZPS test čistil za steklo: Domača mešanica bolje očistila površino kot zmagovalno čistilo iz trgovine

P.K., 14.5.2020
Profimedia

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverili, kako učinkovita so čistila za steklo, ki jih lahko kupimo v trgovinah, njihov učinek pa so primerjali tudi z doma pripravljenimi. Preverili so 15 kupljenih izdelkov, za katere so odšteli med 1,29 in 9,98 eur na liter. Najboljši izdelek je test zaključil z oceno 79, najslabši in eden od dražjih pa le 33.

Zmagovalno čistilo, ki je le za točko zgrešilo najvišji razred, a je še vedno med dražjimi, stane 7,98 eur na liter. Test je pokazal, da dobro čisti, ne pušča lis in odlično ščiti pred kapljicami vode. Po rezultatih sta se mu zelo približala dva cenovno precej ugodnejša izdelka, ki staneta 2,65 in 1,96 eura na liter, podobno učinkovito pa je bilo tudi mešanica doma pripravljenega čistila iz vode in tehničnega alkohola.

Raziskava je pokazala, da je domače čistilo očistilo celo bolje od zmagovalnega čistila, vendar ni dobil najboljše ocene, ker površine ne ščiti pred kapljicami vode.

Čistila na testu
Ajax, Crystal clear
Attitude, Window & mirror cleaner
Blink (Müller), eko čistilo za steklo
Cif, Power & shine, glas & flächen
Čisto, čistilo za steklo in pralne površine
Dax (Mercator), steklo, ocean fresh
Denkmit (dm), Glasreiniger
Ecover, Glas-reiniger
Sodasan, Glas & flächen reiniger
Sonett, Glasreiniger
Splendid (Spar), čistilo za steklo, univerzalno
Splendid Nature (Spar), Glasreiniger, spiritus
Stelex, Multipurpose, original
Tandil (Hofer), Glasreiniger classic
W5 (Lidl), Window & glass cleaner lemon
image
Profimedia Domače čistilo je očistilo celo bolje od zmagovalnega čistila, vendar površine ne ščiti pred kapljicami vode.

"V laboratorij smo poslali čistila za steklo različnih znamk v embalaži z razpršilko in jih primerjali s tremi doma pripravljenimi mešanicami, ki smo jih prav tako natočili v plastenke z razpršilko. S posebno napravo za simulacijo čiščenja smo zagotovili popolnoma enake preizkuse z vsemi sredstvi," so na ZPS predstavili način testiranja. Preverjali so učinkovitost odstranjevanja umazanije in ugotavljali, ali čistila na steklu puščajo lise, mu povrnejo sijaj in ga zaščitijo pred sledmi dežja. "Ta lastnost je pomembna, saj ta čistila na površini naredijo sloj, ki ščiti pred sledmi vodnih kapljic v primeru dežja, kar pomeni, da na steklenih površinah ni vidna potreba po ponovnem čiščenju po vsakem dežju. Ta del testa je bil za večino izdelkov pretrd oreh, saj sta test uspešno opravila le dva izmed 15 izdelkov, po dva dobro in nezadovoljivo, ostali pa povprečno," so še pojasnili v Zvezi potrošnikov Slovenije.

Dobro je vedeti
Čiščenju oken so namenjena čistila za steklo, ki so, kot preberemo na embalaži, primerna tudi za ogledala, keramične ploščice, TV-zaslone in druge gladke, pralne površine. Zagotavljala naj bi lažje in hitrejše odstranjevanje prahu, ostankov maščob, nekatera tudi nikotina in druge umazanije ter vrnitev sijaja.
Čistila trgovskih znamk so po pričakovanju med cenovno bolj ugodnimi, precej dražja so sredstva z okolju prijaznejšimi sestavinami in lastnostmi, a so tudi doma pripravljena čistila za steklo lahko učinkovita.
image
Profimedia Zaščitni odboj pred dežjem sta učinkovito zagotovila le dva od 15 kupljenih izdelkov.

ZPS nasvet

1. Kako doma pripraviti čistilo? Brez stroškov tudi tu ne gre.

Z najboljšimi rezultati čiščenja izstopa doma pripravljeno čistilo z dodatkom tehničnega alkohola (denaturiran alkohol, 96 %, ki se uporablja za čiščenje plastike, stekla, kovine), kar glede na sestavo (50 ml alkohola na pol litra vode) in koncentracijo alkohola niti ne preseneča.

2. Več sijaja? Ne! Noben izdelek steklu ne povečuje sijaja.

Steklu, ki je motno zaradi umazanije, s čiščenjem vrnemo sijaj, čeprav nekateri promocijski opisi učinkov čistil ("bleščeče čisto", "več sijaja" ipd.) dajejo vtis, da bomo s čiščenjem sijaj povečali.

Na testu so sijaj merili z odbojem svetlobe in po petih ponovitvah z vsakim čistilom ugotovili, da nobeno steklu ne zmanjšuje sijaja, a ga tudi ne povečuje.

3. Pomito, a lisasto? Izogibajte se čiščenju v soncu in neučinkovitim čistilom!

Če okna čistimo v soncu, se običajno pojavijo lise, zato se temu izogibamo. Lisaste površine za seboj puščajo tudi nekatera čistila. Preverite rezultate testiranja, katerim se je bolje izogniti.

Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest, app ZPStest in na www.zps.si.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku