ZPS test čevapčičev: Večini izdelkov dodajajo sestavine za povečanje prostornine

K. Š., 24.7.2020
Andrej Petelinšek

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preverili kakovost 10 različnih predpakiranih čevapčičev od treh različnih proizvajalcev, ki so dostopni na slovenskem trgu. Najbolje so se odrezali prav najdražji čevapčiči.

Za kilogram so morali odšteti med 5,73 in 10,81 evra. Najbolje so se odrezali prav najdražji čevapčiči, sporočajo. Ugotovili so, da je v masi predpakiranih čevapčičev od 92 do 98 odstotkov mesa, razliko pa predstavljajo sol, začimbe in različni dodatki (kot so bambusove in grahove vlaknine, sladkor in podobno). "Le dva preizkušena izdelka sta bila brez aditivov in dodatkov za povečanje prostornine ter vezavo vode," so še sporočili iz ZPS ter dodali, da se tudi delež svinjine in govedine se med proizvajalci razlikuje. "Govedine je praviloma manj, in sicer od 30 do 46 odstotkov skupne mase izdelka, medtem ko je svinjine od 46 do 60 odstotkov."

Obenem pa poreklo mesa ostaja uganka celo v tistih primerih, kjer je na embalaži navedeno, da je "poreklo mesa EU""Navedbe kot so "Kakovost iz Slovenije", "Slovenski izdelek" in "Narejeno v Sloveniji" ne pomenijo nujno, da je tudi osnovna surovina iz Slovenije, če poreklo mesa ni posebej označeno. Povedo nam le, da je izdelek predelan v Sloveniji," ob tem potrošnike opozarja Anja Bolha.

Kratki vodič za nakup čevapčičev:
- Izbirajte izdelke s čim manj sestavinami in s čim večjim deležem mesa. Izogibajte se takim z dodanimi vlakninami in sladkorjem, saj ti dodatki poslabšajo senzorične lastnosti izdelka.
- Pri nakupu bodite pazljivi na barvo izdelka, sive čevapčiče raje pustite na polici.
- Čevapčiče iz mešanega mesa (svinjina in govedina) vedno dobro prepecite.
- Poskrbite za neprekinjeno hladno verigo (čevapčiče iz trgovine v izolirni vrečki takoj odnesite domov, shranite v hladilniku in čim prej porabite).

V laboratorijsko raziskavo je bilo zajetih 10 različnih izdelkov, ki pa so proizvedeni zgolj pri treh različnih proizvajalcih: Celjske mesnine (Hofer, Eurospin, Z'dežele), Meso Kamnik (Anton, Lidl, Mercator, Tuš) in Panvita Mir (Ave, Spar BBQ). "V test smo vključili tudi en izdelek, pripravljen v mesnici, a predpakiran in ponujen v hladilni vitrini (Mercator Šiška)," so še zapisali v svojem sporočilu medijem. Preverjali so osnovne kemijske lastnosti čevapčičev, glede na dogodke iz preteklega leta pa jih je zanimalo tudi, ali proizvajalci izdelkom dodajajo žveplov dioksid (sulfite), ki v mesnih pripravkih ni dovoljen, ter prisotnost bakterij E.coli in Salmonela spp., ki lahko povzročita hude prebavne težave. "Večini predpakiranih čevapčičev so dodani antioksidanti, kot sta askorbinska kislina (E300) in natrijev askorbat (E331), ki preprečujeta oksidacijo mesa, ki vodi v žarkost maščob in spremembo barve, nekaterim čevapčičem so bila dodana še sredstva za uravnavanje kislosti," povzemajo svoje ugotovitve.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku