Žolčne težave? Izbira hrane je zelo pomembna!

Urška Kereži, 9.2.2020
Profimedia

Nekateri ljudje z žolčnimi kamni živijo, ne da bi vedeli, da jih imajo. Druge pestijo tako hude bolečine in težave vseh vrst, da morajo urgentno pod nož. Tretji pa na operacijo že lep čas čakajo.

Slovenska tradicionalna prehrana bolnikom z žolčnimi kamni povzroča težave. In čisto človeško je, če ob zapeljivih vonjavah in mamljivem videzu podležete skušnjavi.

Kar jetra in žolčnik najbolj obremeni, so maščobe. Kadar jih je veliko, jih namreč organizem težko razgradi in uporabi za energijo. Naš telesni topilec maščob je žolč, ki edini vsebuje dovolj ustreznih kemikalij. A kadar je v njem nabranega preveč holesterola, se lahko tvorijo kristali in sčasoma kamni. Pogostejši so pri ženskah (zlasti starejših od 60 let), posebno če so obilnejše, uživajo veliko maščob in premalo vlaknin, imajo sladkorno bolezen ali na hitro shujšajo. Glavni težavi, ki ju prinašajo, sta nelagodje po zaužitem obroku in seveda bolečina, kadar pride do zapleta. Ta se običajno zgodi nenadoma, najraje ponoči, ko pomoči ni v bližini. Takrat se skoraj zanesljivo znajdemo na urgenci.

image
Profimedia
Krči ali kolike
Nastanejo, ko se žolčni vodi ali žolčnik nenadno raztegne in trenutek kasneje močno skrči, ker želi telo odstraniti nastalo oviro. Ob tem se pojavi močna bolečina, ki prešine telo v predelu žolčnika pod desnim rebrnim lokom. Pogost izžareva tudi v trebuh in desno ramo. Običajno trajajo bolečine nekaj minut, lahko tudi več ur. Ko se kamen premakne, bodisi zdrsne nazaj v žolčnik bodisi naprej v skupni žolčevod, bolečina popusti.
Krči ali kolike
Takoj po pomoč!
Kadar bolečine trajajo več kot šest ur brez prekinitve, je potrebna takojšna medicinska pomoč, saj gre lahko za resen zaplet. Spremljata ga lahko povišana telesna temperatura in mrzlica.
Takoj po pomoč!

Ljudje, ki so napad že preživeli, navadno vedo tudi, česa ne bi smeli jesti. Tisti, ki se kamnov ne zavedajo, pa za mizo ne poznajo omejitev. Zato se jim lahko zgodi, da jih po uživanju mastne hrane doleti celo nujna operacija.

Zdrava prehrana je zagotovo najboljši način, da se izognemo številnim zdravstvenim težavam. Toda včasih, kot rečeno, se človek pregreši. Res ni ničesar, kar bi v takem primeru pomagalo, olajšalo težave po rezini slastne paštete iz gosjih jeter? Britanski strokovnjaki iz General Hospital v Birminghamu so v strokovni reviji British Medical Journal objavili rezultate raziskave, v kateri so bolnikom s holesterolnimi žolčnimi kamni dajali naravno zdravilo Rowachol, ki je Evropejcem že dolgo znano. Pokazalo se je, da zdravilo dejansko pomaga - blaži bolečine, preprečuje nastajanje kamnov in pomaga kamne raztapljati.

Žolčne kamne zaznamo kot
- prisotnost krčev,
- bolečine,
- slabost,
- bruhanje,
- zgagi podobne simptome,
- slabo prebavo,
- napenjanje,
- spahovanje.
Žolčne kamne zaznamo kot

Zdravilo je, kot rečeno, naravno. Vsebuje namreč terpene, učinkovine, ki jih najdemo v rastlinah, največ v smoli iglavcev. Bolečine in druge težave ublaži že kmalu po zaužitju, običajno pa izzvenijo po dveh ali treh dneh rednega jemanja. Kar za tiste, ki so se pregrešili za mizo, pomeni, da ga je dobro jemati še nekaj dni potem, da dosežen najboljši učinek. Mimogrede, če se odpravljate na potovanje, kjer obstaja velika verjetnost, da boste poskušali mastne specialitete, naj bo to zdravilo nujni del potovalne lekarne. Napad žolčnih kamnov nekje na tujem je namreč precej neprijetna izkušnja.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku