Znojenje z mislimi na prve tekme

Aleš Mišič, 12.6.2019
Andrej Petelinšek

Nove igralce bo treba čimprej vključiti v moštvo na igrišču in v slačilnici, je prvi cilj mariborskega stratega Darka Milaniča.

Konec je kratkega počitka za nogometaše Maribora, včeraj dopoldne so se v Ljudskem vrtu zbrali na prvem treningu. Dva iz prve ekipe sta imela v teh dneh reprezentančne obveznosti, Luka Zahović se je z izbranci slovenskega selektorja Matjaža Keka že vrnil iz Latvije, vratar Kenan Pirić pa je z reprezentanco BiH sinoči gostoval v Italiji. Nardin Mulahujsenović tudi ni bil na počitnicah zaradi vpoklica v mlado reprezentanco BiH, vsi trije se bodo pripravam priključili čez nekaj dni, golman bo manjkal najdlje - deset dni.

"Resno se bomo lotili dela, poskušali uživati v tem in priti v formo"

Vijoličasta zasedba je nekoliko spremenjena, poslovila sta se Marko Šuler in Dare Vršič, prišli so Rok Kronaveter, Rudi Požeg Vancaš, Andrej Kotnik in Špiro Peričić. Donedavnega grofa zaradi poškodbe, ki jo vleče iz Celja, še ne bo na nogometnem treningu, iz istega razloga tudi ne Gregorja Bajdeta in Žana Kolmaniča. Delali bodo po posebnem programu, vsi drugi so pripravljeni na nove izzive.

"V startu v novo sezono smo v spremenjeni postavi in začenjamo novo zgodbo. Novince želimo čim prej vključiti v moštvo na igrišču in v slačilnici," je dejal o prvem cilju mariborski strateg Darko Milanič. O okrepitvah, Kronavetru in Rudiju Požegu Vancašu pa: "Super okrepitve, smo zelo zadovoljni. Dobili smo kakovost, moramo jih integrirati, da se bodo dobro počutili in pokazali vse svoje znanje." Dodatek za to, da bi morda v Evropi spet naredili nekaj več? "Maribor je v zadnjih letih naredil res veliko tudi v Evropi, tako da so izzivi nespremenjeni, visoko so zastavljeni. Tako se bomo tudi obnašali, to pomeni veliko, to je dober signal za fante. Resno se bomo lotili dela, poskušali uživati v tem in priti v formo do prve uradne tekme."

Prvi teden bo ekipa preživela doma, v naslednjem gredo v Moravce. "Imamo zelo dobre pogoje na našem pomožnem igrišču. Naslednji teden bomo začeli uvodne pripravljalne tekme, ki bodo kot ponavadi relativno zahtevne. Tekmeci bodo iz več držav, da bi spoznali različne načine nogometa, kar bi lahko bile že neke priprave na Evropo. Kvalifikacije bodo ves čas v mislih. "Moramo imeti tudi nekaj sreče, da se bodo fantje ujeli, da bomo kompletni. V prvem tednu jih bomo poskušali spraviti na pravo pot, v naslednjem pa to stopnjevati in nadgrajevati."

V Maribor se je vrnil Krčanom posojeni Sandi Ogrinec. Podobno kot je bil članski ekipi priključen Kolmanič, bo po novem še 19-letni Nino Žugelj, Lovra Grajfonerja in Aljošo Matka pa bodo poslali na posojo, da bosta zbirala minute, ker v Ljudskem vrtu ne bi dobila priložnosti. Novih obrazov je v vijoličastem taboru kar veliko, časa za uigravanje pa ne. "Vendar je kakovost tukaj. Vsi fantje bodo imeli zelo pomembno vlogo v moštvu, novo zgodbo gledamo z optimizmom." Kakšen Maribor lahko pričakujejo navijači? "Tekmovalen, pripravljen v vsakem trenutku zdržati sezono na visokem nivoju, sposoben zapreti poti do svojega gola in biti zelo bojevit. Karakteristika igralcev, ki so prišli, je takšna, da bomo zagrabili eno postavitev in verjetno pri njej vztrajali," za zdaj ne razmišlja o kakšnem daljšem eksperimentiranju mariborski strateg.

Vijol‘čne
Žreb in šest pripravljalnih tekem
Zelo nestrpno bodo v NK Maribor pričakovali žreb prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, ki bo v torek v Nyonu, prva tekma pa bo 9. ali 10. julija. Le nekaj dni kasneje, drugi konec tedna, se začne slovenska liga. Do takrat bo Maribor odigral šest pripravljalnih tekem, prvo že v soboto v Mozirju. Sledijo: ruski Ahmat Grozni (19. junij), poljska Cracovia (22. junij), Dravinja (26. junij), romunski Hermannstadt (29. junij) in 3. julija še tekma proti neznanemu nasprotniku.

V predprodaji sezonske vstopnice
Pri NK Maribor so že začeli predprodajo sezonskih vstopnic. Za dosedanje imetnike je cena do julija 105 evrov (nato 130), za nove 130 (145), za otroke od osem do 15 let pa 50 evrov (70). V družinskem sektorju je cena za odrasle v predprodaji 85 evrov, za nove navijače 95, za otroke pa 25 evrov.

Visoka kazen za Maribor
Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije je po zadnjem večnem derbiju državnega prvenstva med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu izrekel kazni obema kluboma. Zaradi navijaških izgredov so Mariborčani ostali brez 15.000 evrov, poleg tega bodo morali eno domačo tekmo v naslednji sezoni odigrati brez navijaške skupine Viole. Ljubljančani bodo morali plačati 3850 evrov. (šr)

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku