Zmerno uživanje čokolade lahko zmanjša tveganje za depresijo

D.Ži, 10.9.2019
Profimedia

Temnejša kot je čokolada, bolj blagodejno vpliva na naše zdravje, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki z University Collegea v Londonu.

Zmerno uživanje čokolade lahko zmanjša tveganje za depresijo, je sklenila skupina britanskih znanstvenikov, njihovo spoznanje pa je povzel Daily Mail. Gre za strokovnjake z University Collegea v Londonu, ki so izvedli anketo, v kateri je sodelovalo več kot 13.000 ljudi.

Rezultati so pokazali, da so ljubitelji temne čokolade manj izpostavljeni depresiji kot tisti, ki temne čokolade sploh ne jedo.
image
Reuters Temnejša kot je, bolj blagodejno vpliva na naše zdravje.

Osredotočili so se na iskanje odnosa med uživanjem čokolade in pojavom depresije. Prostovoljcem so postavljali vprašanja o količini in vrstah sladkarij, ki jih jedo, kadar so v čustvenem stanju. Upoštevali so tudi dejavnike kot so telesna aktivnost, prisotnost slabih navad, tudi kajenja.

Rezultati so pokazali, da so ljubitelji temne čokolade manj izpostavljeni depresiji kot tisti, ki temne čokolade sploh ne jedo. Prostovoljci so dva dni uživali temno, grenko čokolado in imeli 70 odstotkov manj znakov te bolezni. Četrtina sodelujočih, ki je redno jedla od 104 do 454 gramov čokolade, je verjetnost za razvoj depresije zmanjšala za 58 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki čokolade niso vključili v svojo prehrano. 

image
Profimedia Privoščite si jo v omejenih količinah.

Znanstveniki opozarjajo, da ima tak učinek le čokolada z visokim deležem kakava. Obstajal naj bi niz mehanizomov, s katerimi lahko lahko čokolada prepreči depresijo ali blaži njene simptome, ključ je v njenih sestavinah, ki naj bi pozitivno vplivale na človeško psiho. "Čokolada vsebuje številne psihoaktivne snovi, tudi takšne, ki so podobni anandamidu, nevrotransmiterju, ki blokira občutek bolečine," pravijo znanstveniki. Bolj kot je temna, bolj naj bi antioksidanti v telesu zavirali vnetja. Slednja naj bi bila povezana tudi z občutenjem stresa in tesnobe. Čokolada je tudi bogat vir magnezija, cinka in drugih pomembnih elementov.

Pri vsem tem pa ne gre pozabiti, da gre za precej kaloričen priboljšek.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku