Življenjske lekcije Nuše Derenda: Bodi to, kar si, nabiraj izkušnje in poslušaj svoje srce

Saša Britovšek, 18.11.2019
Šime Eškinja

Ob energiji, ki jo Nuša Derenda oddaja, ko stopi na oder in zapoje, ne bi nikoli pomislili, da je nekoč imela težave s samozavestjo. Ta je z leti in nastopi rasla ter jo izoblikovala v eno glavnih vokalist slovenske pop glasbe. Danes je zadovoljna, še vedno potrpežljiva in že 25 let zaljubljena.

Kaj vas v zadnjem času najbolj osreči?

Pred nekaj leti sem imela težave z glasom in šele takrat sem se začela zavedati, da resnično najbolj uživam na odru, da mi moj glas res veliko pomeni in seveda to, da lahko pojem. Ta energija med publiko in mano je nepopisna. Takrat sem se tudi prvič zares začela srečevati z vprašanjem, kaj bi počela, če ne bi pela.

Kaj vas še osrečuje?

Seveda me delajo srečno še druge stvari. To, da smo vsi zdravi, oziroma, da imam dva zdrava otroka, od katerih se en tudi išče v glasbenem svetu, drugi pa študira. Vsekakor pa so zadovoljstva povezana z družino in glasbo. Življenje brez družine, ki te razume in podpira, bi bilo prazno. Tega sem se zavedala tudi, ko sem doživljala največje karierne uspehe. Ne pozabljam pa niti na manjše sreče, povezane z dobrinami, ki si jih človek želi za spodobno življenje.

''Ko sva se s Frenkom spoznala, sem imela jaz sedemnajst, on pa štiriindvajset let, in povezala naju je tako kemija kot tudi najini osebnosti. Veliko sva se skupaj naučila in prestala. Naslednje leto bova imela 25-letnico poroke.''

Kaj vas je življenje naučilo o hvaležnosti?

Vsak dan znova sem hvaležna za izkušnje, ki se mi zgodijo. Tudi če ni vsaka najlepša in najboljša, me kaj nauči. To hvaležnost so mi privzgojili starši. Hvaležna sem za svoje zdravje, za urejene odnose, tudi za to, da se na tisoče kilometrov varno prepeljem v avtomobilu in se mi še nikoli ni nič hudega zgodilo. Hvaležna sem za to, kar mi življenje daje in se tega zelo dobro zavedam.

Kaj vam je v življenju vlilo največ samozavesti? Kdaj vam je prišla najbolj prav?

Oh ... S samozavestjo je bil povezan moj največji strah v mladosti. Ko danes opazujem mlade dvajsetletnike, ki že z nekaj samostojnosti mislijo, da bodo spremenili svet, ne vem sploh kaj reči … Ko sem bila sama v njihovi koži, sem si tudi jaz želela snemati, peti, stati na velikih odrih, a bila sem potrpežljiva. Nisem prehitevala. Življenje me je vodilo najprej za sedem let v tujino, kjer sem lahko ogromno pela, čeprav me nihče ni poznal, in pridobivala na samozavesti. Takratni glasbeni odzivi so me spodbudili, saj so me prepoznali kot dobro vokalistko. Nehala sem se obremenjevati, da sem nizka, da nisem lepotica. A še danes se ne gledam rada na televizijskih nastopih ali v oddajah. Glavno je, da moja energija prepriča druge. (smeh)

Kaj vas je kariera naučila o vaši javni podobi?

Ko sem prišla na slovensko glasbeno sceno in sem se začela pojavljati na televiziji, si nisem bila všeč. Sem se pa zaradi obilice dela začela več ukvarjati s seboj. Želela sem ohranjati pozitivno energijo, se začela bolj zdravo prehranjevati in ukvarjati z rekreacijo, da bi ostala v dobri kondiciji. Da sem urejena, zdrava in videti dobro, me je veselilo in bila sem ponosna. Tudi na to, da lahko pokažem noge. (smeh)

image
Šime Eškinja ”Glasba so čustva, ki me včasih doletijo nepripravljeno.”

Kaj sta vas naučila glasba in ljubezen do petja?

Glasba so čustva, ki me včasih doletijo nepripravljeno. Najlepše pa je, ko me preplavijo na odru in lahko to prenesem publiki. Verjamem, da ta čuti mojo iskrenost in hvaležnost, ki jo preko glasbe razdajam.

Kaj vas je življenje naučilo o ljubezni?

Super je imeti okoli sebe ljudi, za katere čutiš, da te imajo radi. Seveda pa mora biti to obojestransko. Jaz sem se res zgodaj zaljubila in z možem Frenkom naju je povezala tudi glasba. Vem, da ljubezen lahko srečaš na vsakem koraku, da lahko preseneti, a partnerja za življenje si izbiraš drugače. Pomembno je, da imata podoben pogled na svet, podobne želje in cilje. Zavedam se, da je ljubezen lahko tudi nesrečna, da si z osebo povezan in ljubljen, a ne vidiš skupnih poti. Ko sva se s Frenkom spoznala, sem imela jaz sedemnajst, on pa štiriindvajset let, in povezala naju je tako kemija kot tudi najini osebnosti. Veliko sva se skupaj naučila in prestala. Naslednje leto bova imela 25-letnico poroke.

Seveda pa ni vedno vse s cvetjem posuto ...

Res je, pridejo tudi taki trenutki. A najpomembneje je, da jih partnerja prebrodita skupaj in vedno najdeta pozitivne strani odnosa. Vidim, kako pogosto se danes dogaja, da pari zelo hitro obupajo, nimajo potrpežljivosti. Ta je zelo dragocena, ko gre za zakon. Seveda tako, kot pri vsem, kar počneš v življenju.

Kaj bi pomembnega sporočili, položili na dušo, rosno mladi Nuši, če bi se srečali?

Poslušaj svoje srce. Jaz mislim, da sem ga. Nisem sicer šla z glavo skozi zid, a bila sem potrpežljiva. "Bodi to kar si, nabiraj izkušnje in poslušaj svoje srce."

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku