Življenjske lekcije Jana Plestenjaka: Samo lepota me ne prepriča več

Saša Britovšek, 21.10.2019
Simona Bozic

Jan Plestenjak se v teh dneh pripravlja nove različice svojih največjih hitov, ki jih bo 20. in 25. decembra z vokalno zasedbo Kvatropirci predstavil na koncertih v Cankarjevem domu. Pravi, da je čas za nekaj novega. Nam pa je zaupal nekaj svojih življenjskih spoznanj.

Ste srečni?

Da, srečen sem. A mislim, da je človek od rojstva do smrti obsojen na borbo. Borbo za srečo. Kar pa je po moje zelo naravno, saj narava tudi živalim nudi veliko lepih stvari, če se borijo zanje. Če si borben in se ne daš, mislim, da tako ujameš balončke sreče na tej poti.

Kaj vas je torej življenje naučilo o sreči?

Da moraš biti na srečo pripravljen. Najprej jo moraš prepoznati, saj čisto mogoče je, da jo spregledaš in greš mimo, ker zanjo nisi odprt. A ko jo prepoznaš, se je ne smeš prestrašiti, moraš jo zagrabiti in izžeti.

Za to srečo ste verjetno hvaležni. Kaj vas je življenje naučilo o hvaležnosti?

Mislim, da je hvaležnost pogojena s spoštovanjem. In spoštovanje se mi zdi najbolj pomembna beseda za vsa področja, od medčloveških odnosov do ekonomije. Če imaš to v sebi, se ne more zgoditi, da ne bi bil hvaležen.

Za katere stvari ste vi najbolj hvaležni?

Lahko sem za najmanjši trenutek, ali pa za razprodane Stožice. Ali pa sem hvaležen, ker živim v Strunjanu in lahko gledam tisti čudovit razgled in vonjam morski zrak.

Vam je življenje dalo lekcijo o lepoti?

Je. Naučilo me je, da obstajajo različne lepote. Če govoriva o moji pesmi, je to lepota trenutka. Upam, da so tudi v skladbi Prelepa za poraz vsi razumeli, da ne govorim le o vizualni lepoti. Prelepa je v sebi, prelepa je njena vsebina, duša, čustva.

Če lepoto poveževa z ljubeznijo ... Kaj je ljubezen?

Z leti se mi je spremenil vrednostni sistem, to kaj me navduši, kaj me fascinira. Ko si mulc, te fascinira zunanja lepota in si z lepo punco hočeš potrditi, da si frajer.  Pa saj smo vsi šli čez to. (smeh) Zdaj me fascinira, če v ženski vidim odgovornost, skrbnost, radovednost, milino. Zdaj me že mnogo let sama lepota ne prepriča več. 

Kaj vas je življenje naučilo o prijateljstvu?

Zelo se mi zdi pomembno, da prijateljstvo ne sme biti obveza. Mora biti dodana vrednost, oseba, s katero lahko deliš ... no, sam sem tak, da slabih trenutkov ne delim rad, le lepe. Takrat imam res veliko željo po tem, da srečo delim s prijatelji. Pravo prijateljstvo je tisto, ko se s človekom ne vidiš eno ali deset let, pa je vse tako, kot bi bila še pred nekaj urami skupaj.

image
Menart/Bruno Sedevčič Jan Plestenjak, Coto in Kvatropirci so videospot za novo uspešnico Res je dober dan osneli v Trstu. 

Radi torej delite lepe trenutke, ob tistih manj lepih ste raje sami?

Da. Všeč mi je, kadar lahko za nekoga naredim nekaj lepega in ob tem zelo uživam. Verjetno sem tudi zato uspešen na odru. Imam pa težavo, da ne znam deliti problemov, čeprav bi mi to kdaj prišlo prav ... 

Kaj vas je naučila samota?

Samota je neizprosna, ker se moraš soočati s sabo, kar zna biti brutalno. Včasih se mi zdi smešno, ko ljudje rečejo, da imajo vsega dovolj in gredo na potovanje med nove ljudi. V bistvu pa samo iščejo beg pred samim sabo. Misli lahko urediš tudi, ko si sam s seboj na vrhu hriba, zato ni treba v Južno Ameriko.

A to pomeni, da ste se z leti naučili biti mirni sami s seboj?

Ne še čisto. Včasih imam s tem problem, priznam. (smeh)

Pa glasba, česa vas je naučila glasba?

Prišel sem do točke, ko se mi zdi popolnoma vseeno, ali sem glasbenik, ali pa bi bil kuhar, morda zdravnik. Ko do potankosti začutiš in dojameš eno materijo, spoznaš, da je resnica pri vseh stvareh na svetu ista. Spoznal sem, da se lahko s prijateljem, ki je vrhunski nevrolog, pogovarjam o njegovem delu, čeprav nimam pojma o nevrologiji. Tudi on je takšnega mnenja. Zakaj? Ker je povsod ista resnica. Veste, včasih me vprašajo, ali sem veren. Spoznanje, da je v vseh stvareh ista resica, je zame bog. Glasba je tako le eno od orodij in jaz se z njo najbolj fajn počutim.

Pravijo, da fant dobi s kitaro tudi veliko mero samozavesti?

Ni res. To si moraš pridobiti. Žal današnji čas mlade vzgaja v napačno smer in zato doživljajo hude padce.

Kaj vas je kariera naučila o samozavesti?

Ogromno, praktično vse.

Verjetno tudi kaj o vaši javni podobi.

Uf, to mi je naporno. Jaz se s svojo podobo zelo malo ukvarjam. V kopalnici preživim le toliko časa, da se stuširam in umijem zobe, to je to. Če moram razmišljati, kaj obleči, da bo nekako pasalo skupaj, je to zame že veliko breme. Tudi zato, priznam, ne maram fotografiranj in snemanj videospotov. A brez tega ne gre, to je del borbe. (smeh)

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku