Zimski solsticij je čas za nove začetke

P.K., 19.12.2018
Profimedia

Po 21. decembru se začnejo dnevi daljšati, hkrati pa zimski solsticij predstavlja energetsko prelomnico, ki naznanja čas zmage svetlobe nad temo in nove začetke.

Zimski solsticij ali zimski Sončev obrat je astronomski pojav, ki nastopi 21. decembra, ko je dnevna svetloba najkrajša, noč pa najdaljša. Z astrološkega vidika ta dan predstavlja pričetek astronomske zime na severni polobli. Kot pojasnjuje astrologinja Dolores Volasko, zimski solsticij letos nastopi v petek, 21. decembra malo pred polnočjo, sočasno z vstopom Sonca v znamenje Kozoroga. Takrat med planetarnimi vplivi tudi nastopi čas vladanja Saturna, gospodarja časa in usode, strogega učitelja, ki bogato nagrajuje in strogo kaznuje. "Po tem datumu se pričnejo dnevi počasi daljšati, zato pomeni zimski sončev obrat energetsko prelomnico pričetka zmage svetlobe nad temo, čas novih začetkov, novega leta, novega rojstva idej, potovanja k samemu sebi," pravi astrologinja.

image
Profimedia
Zimski sončev obrat je čas za potovanje k sebi.

V preteklosti je veljal za pravo in naravno novo leto

Praznovanje sončevega obrata in božiča sega v predkrščanski čas. Naši Slovanski predniki so ob zimskem solsticiju pripravljali obrede, s katerimi so praznovali rojstvo boga Sonca ali Božiča Svarožiča. Kot mnoga druga ljudstva so namreč častili Sonce kot najpomembnejšo zvezdo našega osončja, saj so se zavedali pomena ter moči njegove svetlobe in toplote. Verjeli so, da zimski sončev obrat oziroma solsticij predstavlja dan, ko Sonce premaga temo, kar so simbolno razumeli kot zmago dobrega nad slabim ali zlim. Soncu so pomagali s kurjenjem kresov in prižiganjem debelih debel, imenovanih čoki.

image
Profimedia
Bistvo minevanja časa in minevanja leta je potrebno razumeti v smislu, da pustimo za seboj vse, kar je preživeto in ne služi več svojemu namenu.

Zimski solsticij, ki napoveduje konec leta, je tudi v astrološkem smislu čas, ko je dobro pri sebi narediti zaključke, pustiti za seboj staro in nepotrebno ter se odpreti novemu. "Bistvo minevanja časa in minevanja leta je potrebno razumeti v smislu, da pustimo za seboj vse, kar je preživeto in ne služi več svojemu namenu, pa naj si bodo to predmeti, odnosi, navade, razvade, strahovi, bojazni, blokade," pravi Dolores Volasko. V tem času se je dobro umiriti in v svojem življenju narediti prostor, da lahko vanj stopijo novi ljudje in stvari, ki nam bodo omogočile nove začetke in nadaljni razvoj naše osebnosti.

Kako izkoristiti energije zimskega solsticija?

Meditacija je odlično orodje, ki pomaga ugasniti stalno drvenje našega uma. Pri umiritvi uma pomaga tudi sprehod v naravi, joga ali katera druga vadba, ki zaposli naše misli, da se v sebi lahko umirimo in začutimo svoje prave občutke ter tako sprejememo prave odločitve zase. Kot pravi Dolores Volasko, se je v tem času pomembno koncentrirati na bistvene reči. "Pri tem bo v odlično pomoč zemeljska energija, ki bo prevladovala v tem času in se še krepila ter nas vodila k praktičnemu vidiku izkustev. Dan solsticija je odličen za zavestno potovanje v globine svoje duše, potrebno se je umiriti, izraziti svoje želje in potrebe," še pravi astrologinja in dodaja: "Zavedati se je potrebno, da bomo živeli v svojem telesu do zadnjega diha, zato bodimo prijazni do sebe in okolice ter dodajajmo kvaliteto vsemu, kar nas obkroža."

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku