Želijo variti najboljše možno pivo

Damijan Toplak, 22.7.2019
Andreja Prel

Po besedah Alena Zariča, glavnega pivovarja in lastnika mariborske pivovarne Lobik, je vrhunsko pivo cenovno bistveno bolj dosegljivo kot vrhunsko vino

Alen Zarič, glavni pivovar in lastnik pivovarne Lobik (sedež podjetja je v Mariboru, proizvodnja pa v Rušah), je odgovoril na naša vprašanja o trendih na področju (mikro)pivovarstva v Sloveniji.

Ali se kraft piva po vašem mnenju tudi v Sloveniji vse bolj uveljavljajo? Tudi sami povečujete prodajo, je morda malih pivovarn v Sloveniji že preveč?

"Trg kraft piva v Sloveniji v zadnjih letih vse bolj pridobiva kupce, tudi kvaliteta proizvodov se je zelo dvignila. Na policah trgovin več ne najdemo pokvarjenih in skisanih piv, kar je dobro za celotno kraft sceno ne glede na pivovarno. V Sloveniji je trenutno okoli 120 mikropivovarn, večini se na trg ne uspe resno prebiti. Tako kot se mikropivovarne odpirajo, se sočasno zapirajo. Zlasti v prvih letih obstoja je za vsako malo pivovarno zelo težko, saj mora najti svoj prostor na trgu. Mi smo letos mesečne zmogljivosti s 5000 litrov dvignili na 10.500 litrov in s tem povečali tudi prodajo."

Ste konkurenca pivovarskim multinacionalkam, tudi naši Pivovarni Laško Union, ali bolj njihova dopolnitev? V čem ste drugačni od velikih pivovarn?

"Konkurenca velikim pivovarnam nikoli ne bomo zares, kljub temu da se veliko kupcev tradicionalnih lagerjev sedaj usmerja proti kraft pivu. Pri nas kraft pivo najraje razložimo kot dosegljiv luksuz. Če vas na primer steklenica vrhunskega vina stane nekaj sto evrov, boste vrhunsko kraft pivo lahko dobili za recimo pet evrov, zato je dosegljivo vsem, ki si ga zaželijo. Zaradi velikosti oziroma bolje rečeno majhnosti velikim pivovarnam kraft ne more konkurirati tako, da bi jim odvzel velik del trga, vseeno pa se v zadnjih letih tudi gostinci obračajo proti nečemu bolj kvalitetnemu. In kraft pivo je z našega vidika prav to, mi na primer uporabljamo najbolj kvalitetne sestavine in ne varčujemo pri količinah hmelja, naše pivo je narejeno z veliko skrbnosti in ljubezni."

image
Andreja Prel Ekipa Pivovarne Lobik - od leve: Vid Žlebnik, Alen Zarič, Tadeja Ogrizek, Aljaž Petrič

Katere segmente piva vari in prodaja Lobik? Kje ga največ proda - v trgovinah, gostilnah, ter koliko odstotkov prodaje izvozi?

"Pri Lobiku se predvsem specializiramo za piva tipa New England IPA/pale ale. To so motna piva, v katerih uporabljamo ogromne količine hmelja, zato imajo vonj in videz sadnega soka. Ta najmodernejši stil je v zadnjih letih zavzel sceno po celem svetu. V naši ponudbi se najdejo tudi bolj klasične West Coast IPE, stil ale, kisla piva in temna piva, slednja staramo tudi v vinskih sodih. V Sloveniji največ prodamo gostilnam in specializiranim trgovinam. Letos smo zelo povečali izvoz, pričeli smo sodelovati z distributerji na Nizozemskem, v Franciji in Avstraliji, v drugi polovici leta pa bomo temu seznamu dodali še nekaj držav. Že lani smo izvažali v Italijo in na Hrvaško, okoli polovica našega proizvedenega piva gre v tujino."

Kakšni so načrti vaše pivovarne?

"Letos smo postali najbolje ocenjena pivovarna na Balkanu in med top 30 v Evropi, kjer je skoraj 10 tisoč pivovarn. V prihodnjih letih bi radi to še izboljšali, a je konkurenca zelo močna. Prioriteta ekipe je delati najboljše možno pivo, eksperimentirati s hmelji in še izboljševati produkt. Nadaljnjih širitev trenutno ne načrtujemo, predvsem bi radi ponovno odprli točilnico, pri čemer nas ovira birokracija. Želimo biti bolj prisotni v Mariboru, kjer so naša piva na voljo v zelo malo lokalih v primerjavi z drugod po Sloveniji."

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku