Že lani dominantni, letos še močnejši

Zoran Mijatovič, 8.10.2019
Aba Liga

Okrepljeni slovenski košarkarski prvaki v vseh mogočih tekmovanjih so letos premierno zakorakali še v prvo ligo ABA.

Štiri lovorike so osvojili v lanski sezoni, pa si želijo še korak naprej. Državni, pokalni in superpokalni prvaki v deželi evropskih košarkarskih prvakov so na poletni dopust odšli z 22 zaporednimi zmagami v žepu in s kar 90-odstotno uspešnostjo. Tudi zato so lahko drugo ligo ABA zamenjali za prvo, elitno. In medtem ko se je v Ljubljani dvigalo veliko prahu okrog združevanja Olimpije in Cedevite, so na Obali potihoma zavihali rokave.

Najprej so kozmetično popravili ime. Nič več Sixt Primorska, zdaj se vladar slovenske klubske scene imenuje Koper Primorska. Sixt sicer še vedno ostaja sponzor, glavni lastnik podjetja Gregor Vuga pa predsednik kluba. A tudi v Mestni občini Koper so zaznali pomembnost projekta - ne nazadnje je na lanski zadnji tekmi finala župan Aleš Bržan skupaj z domačimi navijači "moral" tolči na bobne - in vanj vložili znatno višja sredstva. Tako je klub posodobil ime, čeprav se je na začetku otepal identifikacije s Koprom, saj je bil zasnovan kot širši, primorski projekt.

Selekcionirani že od aprila

Potem ko so lani tako imenovani tigri dobili nove barve dresov, oranžno je zamenjala za koprski šport bolj značilna rumena, bo letos končno v modro-rumeni kombinaciji tudi parket dvorane Bonifika. A še bolj pomembna bo vsebina na parketu. Kljub odhodu dotedanjega direktorja kluba Mateja Avanza na Kitajsko, kjer je skrbel za brezhibno organizacijo minulega svetovnega prvenstva, so Primorci zadržali jedro ekipe, vključno s trenerjem Jurico Golemcem, ki je podpisal pogodbo do leta 2022. Pod njegovim vodstvom ostajajo vsi tujci, ki so veljali za nosilce igre - Marko Jagodić Kuridža, Marjan Čakarun, Ivan Marinković in Lance Harris. Med domače staroselce sodijo kapetan Alen Hodžić, reprezentančni kaliber Žan Mark Šiško in borbeni Luka Vončina. To jedro so okrepili novinci Nejc Barič iz Zlatoroga, ki je prav tako pod drobnogledom selektorja Radovana Trifunovića, evropski prvak Žiga Dimec, še lani rival iz Olimpije Aleksandar Lazić in Američan Stephen Holt. Okrepitvam so svojem mesto morali prepustiti zdaj že bivši tigri Tadej Ferme, Daniel Vujasinović, Gregor Glas in Corin Henry.

Primorska je lansko sezono končala z 22 zaporednimi zmagami in 90-odstotno uspešnostjo.
Letos so jo okrepili evropski prvak Žiga Dimec, reprezentančni kandidat Nejc Barič in rival iz Olimpije Aleksandar Lazić.
Štajerska tekmeca je pred dnevi odpihnila z več kot 30 točkami razlike, z evroligaško Zvezdo je 1:1 v zmagah.

"Moštvo za novo sezono smo začeli sestavljati že aprila, ko smo si zagotovili mesto v prvi ligi ABA," pravi Jurica Golemac in poudarja, da je v tem klubu vse vnaprej načrtovano. "Zelo sem zadovoljen z novinci, saj so karakterno in intelektualno odlično fantje. Veseli smo, da smo še boljši kot lansko leto, kar ni lahko." Še manj lahko pa bo tekmecem, sploh v Sloveniji.

Prerasli slovensko konkurenco?

To je pokazal že superpokal, v katerem je za ubranitev lovorike Primorska dominirala nad Polzelo s 106:74, medtem ko so v prvem krogu domačega prvenstva podobno porcijo, 115:77, prejeli Laščani. Še več, to je ekipa za presenečenja, kar je na lastni koži v četrtfinalu superpokala lige ABA spoznala evroligaška Crvena zvezda, ko je izpadla z 82:88. Da odtlej tigrov nihče več ne jemlje z levo roko, je že v polfinalu pokazal Zvezdin beograjski sosed Partizan in slavil z 91:77. Svojo napako pa so že maščevali tudi rdeče-beli in Primorski pokvarili debi v ligi ABA. V nedeljo zvečer so pred svojo prazno dvorano (zaradi kazni) slavili z 90:64.

"Pričakovali smo ekstremno agresivno igro tekmecev, se nanjo pripravljali, a v Beogradu nam ni uspelo odgovoriti nanjo. V napadu nam ni uspelo organizirati naše igre, ki se je ustavila, v obrambi pa smo pokazali premalo agresivnosti. Vse to je pripeljalo do visoke zmage Beograjčanov. Tekma je bila odločena že v drugi četrtini," je ugotavljal Golemac. Organizator igre Nejc Barič je lahko le prikimal: "V tekmo smo vstopili premehko, dogovor v slačilnici pa je bil popolnoma drugačen. Crvena zvezda, ki premore telesno izjemno močne igralce, je to izkoristila. V drugi četrtini je povedla z visoko razliko in jo do konca tekme le še stopnjevala."

A časa za objokovanje poraza ni veliko. Že jutri ob 18. uri pride v goste še en ABA-ligaš - a tekma bo štela za državno prvenstvo - Krka. Takrat bo jasno, ali ima Primorska v Sloveniji ob Cedeviti Olimpiji sploh še kakšno resno konkurenco.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku