Združitev Prekmurcev: Zgodba o Prekmurju

A. Nana Rituper Rodež, Vestnik, Andrej Bedek, Vestnik, 14.8.2019
Nataša Juhnov

Osrednja slovesnost bo v soboto v Beltincih. Soscenarist Dušan Šarotar in režiser Primož Ekart sta izbrala elemente, ki Prekmurce najbolj opredeljujejo.

V letošnjem jubilejnem letu je Prekmurje bolj v ospredju kot običajno in ljudje, ki prihajajo iz Prekmurja, so pogosteje dobili priložnost, da povedo svoje zgodbe ali se predstavijo širši javnosti. V soboto, 17. avgusta, bo namreč minilo natanko sto let, kar so se prekmurski Slovenci, žal tudi ne Porabci, združili z matičnim narodom. Ne glede na življenje pod drugimi oblastmi in vladarji, pravili in zakoni, so tudi s pomočjo materne besede ohranili svojo bit, zavest in identiteto. To ni tako samoumevno, kot se nam danes zdi, in niti ni tako samoumevno, da so takrat na Pariški mirovni konferenci predstavniki velikih sil odločili, kam spada Prekmurje. Lahko bi bilo drugače in bi tudi prekmurski Slovenci sčasoma zgubili skupno sled s svojim narodom.

Prekmurje je obstalo zaradi jezika ...

Zato je prav, da slavimo ta državni praznik in da smo ponosni na svojo preteklost. Letos v Prekmurju in po Sloveniji potekajo številni dogodki in prireditve, najbolj slovesen vrhunec bo nedvomno državna proslava pred gradom v beltinskem parku. Umetniški del proslave z naslovom Reka. Pesem. Gravitacijski valovi. bo temeljila na tistih izbranih vsebinskih pojmih, ki naj bolj opredeljujejo Prekmurje in prekmursko identiteto. Vsebinsko jo je zasnoval soscenarist pisatelj Dušan Šarotar, režiser in avtor koncepta je Primož Ekart.

Prekmurci dokazujejo, da se prav vse da

V ospredju slovesnosti bo reka, ki po eni strani označuje naravno mejo Prekmurja, ki ga je stoletja ločevala, hkrati pa povezovala s svetom. Tipična panonska reka s svojimi zavoji oblikuje tudi poseben del prekmurske duše. Da so Prekmurci to, kar so, se lahko zahvalimo prav jeziku. "Prekmurje in prekmurstvo je skozi stoletja obstalo zaradi jezika, s pomočjo pisane in tiskane besede, umetnosti in znanosti. Je duhovno bogata pokrajina, polna intelektualnih in umetniških presežkov, pesem pa je kot metafora, v kateri se sublimira vsa ustvarjalnost prekmurskih umetnikov," še pojasni Šarotar. Na proslavi bomo lahko prisluhnili verzom izbranih poetov. V okviru praznovanja stote obletnice bo na kraju, kjer se je na zborovanju 17. avgusta 1919 zbralo več kot 20 tisoč ljudi, postavljen spomenik. Sestavljen je iz 27 stebrov, kar ponazarja število pomurskih občin. "Stebri simbolizirajo pokončnost, našo vitalnost, vstajo oziroma zahtevanje svojega prav. Na njih so bronaste skulpture treh tistega časa največkrat omenjenih narodnih buditeljev, Matije Slaviča, Jožefa Klekla starejšega in Ivana Jeriča," je pojasnil beltinski župan Marko Virag. Skulptura bo združevala tri objekte, grad, cerkev in občino. Podobe je ustvaril akademski kipar Mirko Bratuša, zasnova spomenika pa je nastala v sodelovanju s podjetjem Plan B.

Brezplačen vstop in poseben režim
Zaradi visokih gostov na državni proslavi bodo v soboto v Beltincih in okolici veljali strožji varnostni ukrepi in poseben prometni režim. Vstop bo mogoč do zapolnitve prireditvenega prostora. Prizorišče se bo odprlo uro pred začetkom prireditve, gledalci naj pridejo pravočasno, najkasneje do 19.30. Od 15. ure bo odprto parkirišče na obeh kolesarskih stezah med Beltinci in Odranci, od 18. ure bosta na voljo še parkirišči na regionalni cesti Beltinci–Lipa in na kolesarski stezi od avtocestnega izvoza Lipovci do Beltincev. Z vseh parkirišč bodo vozili avtobusi do prireditvenega prostora.

... in znanosti

Gravitacijski valovi, ki so jih izbrali kot tretji element, pa niso neki izmišljen pojem, ampak veliko odkritje znanstvenikov, astronomov in astrofizkov, pri katerem je sodelovala tudi astrofizičarka dr. Andreja Gomboc. Poleg vsega drugega pa je ravno znanost, dodaja Šarotar, ključna za obstanek nekega naroda in o pomenu tega se premalo govori. Iz Prekmurja prihaja veliko znanstvenikov, ki so v svetovni špici, in predstavljajo močan intelektualni potencial.

Glasbeniki, plesalci, igralci in drugi nastopajoči, ki večinoma izvirajo iz Prekmurja, čeprav tu vsi ne delujejo, bodo pripovedovali zgodbo o Prekmurju 21. stoletja in obenem zgodbo o povezanosti, s katero želijo izpostaviti tudi izrazito večetično, večversko, večjezično in multikulturno podobo pokrajine. Proslava se bo zaključila z mislijo, da Prekmurci s svojo zgodovino dokazujejo, da se prav vse da.

V teh dneh se bo bo zvrstilo še več dogodkov, ki so povezani z obletnico, med drugim bodo prihodnji teden v Ljubljani odprli Prekmurski trg.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku