Zdravstvo tudi z zasebniki v krajšanje čakalnih vrst

UM, STA, 17.1.2020
Robert Balen

Predlog Zdravniške zbornice Slovenije, ki ga je posvojila NSi, predvideva vključitev vseh razpoložljivih kapacitet. Levica že proti.

Z začasno vključitvijo vseh razpoložljivih kapacitet domačih izvajalcev zdravstvenih storitev, tudi zasebnikov, bi v Zdravniški zbornici Slovenije radi reševali problem čakalnih vrst. Te so namreč, po mnenju predsednika NSi Mateja Tonina, glavni problem slovenskega zdravstva, zato so se v omenjeni poslanski skupini tudi odločili, da predlog posvojijo in vložijo v zakonodajno proceduro.

Omenjeni predlog predvideva, da bi čakalne vrste skrajševali pri tistih storitvah, pri katerih je na storitev treba čakati več kot tri mesece pri več kot 75 odstotkih ponudnikov. Bi pa vrsto in obseg storitev s sklepom določila vlada, plačal pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Pri čemer, po besedah predsednice Zdravniške zbornice Zdenke Čebašek Travnik, to ne bi pomenilo dodatnih stroškov za ZZZS, temveč bi se sredstva prerazporedila. "Tu bi bilo potrebno tesno sodelovanje med tistimi, ki zagotavljajo podatke o čakalnih dobah, predvsem nedopustno dolgih, ZZZS, ki bi oddelil določen del sredstev, in izvajalci," je ocenila Čebašek Travnikova in opozorila, da podatki o čakalnih dobah niso zanesljivi. "Morda bi ta zakon spodbudil k temu, da bi te podatke v bližnji prihodnosti kakovostno uskladili."

Čeprav zakonski predlog predvideva, da bi se v projekt lahko vključili tudi zasebniki - vzpostavljen bi bil novi pravni okvir za dodatno delo zdravnikov, Tonin zatrjuje, da to ne pomeni privatizacije javnega zdravstva. "Podpiramo javno zdravstvo, želimo si ga za vse, ne zgolj za peščico. Pacienti imajo pravico do zdravstvene obravnave brez čakanja, ki pa je danes nimajo. Zakonski predlog odgovarja na vprašanje, kako uporabiti vse razpoložljive kapacitete v Sloveniji, da bi se zdravljenje, plačilo katerega bi šlo iz zdravstvene blagajne, čim prej začelo." Zato so prisluhnili stroki, ki najbolj ve, kako rešiti težave, je še dejal prvak NSi. Čebašek Travnikova pa je dodala, da bi se Zdravniška zbornica sestala z vsako politično stranko, ki bi se odzvala, zato je tudi vse stranke pozvala k nadgradnji zakona, ministrstvo za zdravje pa k obnovitvi dialoga, ki ga po njenih besedah trenutno ni.

Na dogajanje so se že odzvali v Levici, po mnenju katere gre pri predlogu "za zelo jasno in zelo očitno privatizacijo zdravstva", je v izjavi v DZ dejal poslanec Miha Kordiš. Po njegovem mnenju bi težave med drugim morali reševali tako, da bi za javni zdravstveni sistem namenili več sredstev.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku