Zdravniška stroka o evtanaziji: "Naše poklicno poslanstvo je usmerjeno k ohranjanju življenja"

P.K., 29.1.2019
Profimedia

Stališče obeh zdravniških organizacij je, da zdravniki ne bomo dovolili, da nas kdorkoli sili v dejanja, povezana z evtanazijo in aktivno pomočjo pri samomoru, sporočajo iz Slovenskega zdravniškega društva in Zdravniške zbornice Slovenije.

Zdravniški organizaciji v skupnem sporočilo odgovarjata na javne razprave, ki ga je spodbudilo odprto pismo upokojene učiteljice in ravnateljice Alenke Čurin Janžekovič, ki se zavzema za uzakonitev evtanazije v Sloveniji. Kot je zapisala v javni pobudi, s katero je naslovila medicinsko stroko, že od rojstva živi s težko obliko bolezni, imenovano morquio sindrom - polisaharidoza IV, ki prizadene sklepe. "Prizadeti so vsi, veliki in mali. Zaradi pomanjkanja enega od encimov za presnavljanje sladkorja, hrustanec in kosti pri tej bolezni dobesedno razpadajo. Zanjo ni zdravila. So pa analgetiki in skalpel. Prve uporabljam večkrat dnevno, skalpel pa v rokah, vsakih nekaj let, držita ortoped ali nevrokirurg. Po vsakem posegu, za mano jih je približno deset, zadnja dva lani na levem kolku, je moje telo bolj izmučeno. Obe se pač starava, jaz in moja bolezen", upokojena učiteljica piše v odprtem pismu, ki si ga v celoti lahko preberete na tej povezavi.

image
Profimedia
Stališče obeh zdravniških organizacij je, da zdravniki ne bomo dovolili, da nas kdorkoli sili v dejanja, povezana z evtanazijo in aktivno pomočjo pri samomoru.

Zdravniški organizaciji: "Vzrok za ponovno odprtje vprašanja o evtanaziji je v nezadostnem poznavanju paliativnih metod zdravljenja"

Medicinska stroka znova opozarja, da je vprašanje evtanazije večplasten problem. Kot sta obe organizaciji zapisali v skupnem sporočilu, je vzrok za ponovno odprtje tega vprašanja v Sloveniji in drugod po svetu predvsem v nezadostnem poznavanju paliativnih metod zdravljenja, predvsem bolečine in depresije, ter v neenakih možnostih dostopa do paliativne oskrbe in tudi do psihosocialnih dobrin okolja, v katerem živimo. Evtanazija in zdravniška pomoč pri samomoru sta v skladu s slovensko ustavo in pravno zakonodajo prepovedani dejanji in njuno izvajanje je kaznivo, sporočajo iz Slovenskega zdravniškega društva in Zdravniške zbornice Slovenije.

Naše poklicno poslanstvo je usmerjeno k ohranjanju življenja, o čemer se izobražujemo vso svojo poklicno pot

Tudi Odbor za bioetiko pri Svetu Evrope evtanazije ne podpira ter poziva vse članice k učinkoviti organizaciji paliativne oskrbe, enakim stališčem sledita tudi Komisija za etiko RS in Odbor za pravno-etična vprašanja (OPEV) pri Zdravniški zbornici Slovenije, sporočata zdravniški organizaciji. Kot odziv na razprave proti evtanaziji in zdravniški pomoči pri samomoru v Svetovnem zdravniškem združenju se je tako opredelil tudi Glavni strokovni svet Slovenskega zdravniškega društva v poročilu, ki je bilo novembra 2017 objavljeno v Zdravniškem vestniku. "O evtanaziji in zdravniški pomoči pri samomoru mora odločati parlament in sprejeti ustrezno zakonodajo. Opozarjamo, da je v še ne tako davni preteklosti evtanazija že bila podvržena velikim zlorabam in neetičnim ravnanjem, zato je bila leta 1948 sprejeta deklaracija Svetovnega zdravniškega združenja v Ženevi, ki zdravniku prepoveduje sodelovanje pri evtanaziji in samomoru z zdravniško pomočjo," sporočata zdravniški organizaciji.

O evtanaziji in zdravniški pomoči pri samomoru mora odločati parlament in sprejeti ustrezno zakonodajo.

Znova odprli medicinske razprave o evtanaziji in pomoči zdravnika pri samomoru

Medicinska stroka bo znova osvetlila temo z vseh zornih kotov. Slovenska medicinska akademija pripravlja posvet o evtanaziji in pomoči zdravnika pri samomoru, na katerem bodo sodelovali predstavniki različnih strok in poglobljeno spregovorili o medicinskih, pravnih, psiholoških in etičnih vidikih evtanazije. "Stališče obeh zdravniških organizacij je, da zdravniki ne bomo dovolili, da nas kdorkoli sili v dejanja, povezana z evtanazijo in aktivno pomočjo pri samomoru. Naše poklicno poslanstvo je usmerjeno k ohranjanju življenja, o čemer se izobražujemo vso svojo poklicno pot ter si prizadevamo za čim bolj kakovostno zdravstveno oskrbo pacientov v vseh obdobjih življenja," pojasnjuje zdravniška stroka.

Nameravajo pridobiti mnenja pravnikov glede slovenske zakonodaje in jih primerjali s stališči Ženevske deklaracije, ki so ji kot zdravniki poklicno zavezani. V Slovenskem zdravniškem društvu in Zdravniški zbornici Slovenije še poudarjajo, da je evtanazija področje, ki posega v srž vsake družbe, zato zahteva poglobljeno razpravo in ukrepov ni mogoče sprejeti čez noč. "Poskrbeti moramo, da se bo znanje o paliativni oskrbi pridobivalo med dodiplomskim in podiplomskim študijem zdravstvenih ved, pa tudi z ozaveščanjem laične javnosti o možnostih paliativne oskrbe. Z učinkovito paliativno oskrbo bo omogočen dostojen konec življenja, predvsem brez trpljenja tako umirajočih kot njihovih bližnjih," še pravi stroka.

 

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku