Zdravila za zniževanje krvnega tlaka uživajte pred spanjem

Reuters, 24.11.2019
Profimedia

Če ljudje zdravila za zdravljenje hipertenzije zaužijejo zvečer, s tem svoj krvni tlak lažje nadzirajo čez noč in precej zmanjšajo tveganje za smrt ali razvoj srčno-žilnih bolezni.

Španski raziskovalci so v okviru svoje študije, nedavno objavljene v strokovni reviji European Heart Journal, šest let spremljali skoraj 20 tisoč pacientov. Ugotovili so, da se je tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni pri pacientih, ki so zdravila proti hipertenziji vedno zaužili zvečer, preden so šli spat, v primerjavi s tistimi, ki so jih jemali zjutraj, skorajda prepolovilo.

"Zelo pomembno je, kdaj ljudje zaužijejo zdravila za zniževanje zvišanega krvnega tlaka," pravi avtor študije Ramon Hermida, profesor in vodja laboratorija za bioinženiring in kronobiologijo Univerze v Vigu. "Razen občutnega znižanja krvnega tlaka med spanjem, ki je najpomembnejši znak tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, ostajajo vsi drugi mehanizmi za zdaj le hipoteza in so pretežno povezani z dobro dokumentiranimi cirkadianimi ritmi oziroma determinantami spreminjanja krvnega tlaka iz ure v uro. Pomembni pa so tudi koristni učinki, ki jih ima jemanje zdravil pred spanjem na ledvično funkcijo in lipidni profil," pojasnjuje profesor Hermida.

Ker so bili izsledki predhodnih raziskav mešani, se je Hermidova ekipa strokovnjakov odločila opraviti obsežno randomizirano študijo, s katero bi prišli do trdnih dokazov o tem, ali je res pomembno, kdaj pacienti zaužijejo zdravila za zniževanje zvišanega krvnega tlaka. Poiskali so 19.084 pacientov s hipertenzijo, od tega 10.614 moških in 8470 žensk, ter ene prosili, da so zdravila vzeli zjutraj, in druge, da so jih vedno zaužili zvečer. Prostovoljci so ves čas študije nosili zapestni aparat za merjenje krvnega tlaka, ki je 24 ur na dan beležil njihov krvni tlak.

Potem ko so upoštevali dejavnike, kot so starost, spol, diabetes tipa 2, kronična ledvična bolezen, kajenje, raven holesterola in predhodni srčno-žilni dogodki, so raziskovalci ugotovili, da je bilo dejansko zelo pomembno, kdaj so pacienti zaužili zdravila. Pacienti, ki so jih vedno jemali zvečer, so imeli na koncu raziskave občutno nižjo raven (slabega) holesterola LDL, višjo raven (dobrega) holesterola HDL ​ter nižji krvni tlak med spanjem.

Po določenem obdobju je 3246 prostovoljcev utrpelo srčno-žilni zaplet: 274 jih je imelo srčni napad, 302 sta morala na operacijo za odmašitev arterij, 521 so diagnosticirali srčno popuščanje, 345 jih je zadela kap, medtem ko jih 310 umrlo zaradi posledic drugih srčno-žilnih obolenj.

Tveganje za te dogodke in smrt zaradi njih je bilo pri pacientih, ki so zdravila za zdravljenje hipertenzije jemali zvečer, občutno manjše. Pri tistih, ki so ta zdravila zaužili pred odhodom v posteljo, je obstajala za 45 odstotkov manjša verjetnost, da bodo umrli zaradi kakršnihkoli srčno-žilnih vzrokov, za 56 odstotkov manjša verjetnost, da bodo umrli zaradi srčno-žilne bolezni, za 61 odstotkov manjša verjetnost, da bodo umrli zaradi hemoragične kapi, in za 46 odstotkov manjša verjetnost, da bodo umrli zaradi bolj pogoste ishemične kapi. Ljudje, ki so vzeli zdravila zvečer, so bili izpostavljeni tudi za 34 odstotkov manjšemu tveganju, da utrpijo srčni napad, za 40 odstotkov manjšemu tveganju, da bodo morali na operacijo za odmašitev arterij, za 42 odstotkov manjšemu tveganju za srčno popuščanje in za 49 odstotkov manjšemu tveganju za kap. Da so te najnovejše ugotovitve izjemne, meni tudi dr. Matthew Muldoon, profesor medicine in vodja Centra za hipertenzijo v okviru Inštituta za bolezni srca in ožilja pri Univerzi v Pittsburghu. "Gre za zelo pomembno stvar. Česa podobnega še nisem videl."

Muldoon pravi, da so bili vsakič, ko je prišlo na trg novo zdravilo za uravnavanje krvnega tlaka ali holesterola, zadovoljni že z dejstvom, da se je zaradi njega za 30 odstotkov zmanjšalo število srčno-žilnih zapletov. Nova študija je zdaj pokazala, da je lahko učinek teh zdravil še boljši, če jih pacienti zaužijejo ob določenem času. "Izvedenci za hipertenzijo so vedno bolj prepričani, da je najbolj pomembno nadzirati nočne ravni krvnega tlaka. Toda ameriški raziskovalci tega nikoli niso preučili, kar je bila velika napaka."

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku