Zdrava prostata: Kdaj k urologu in kaj lahko pričakujete?

Urška Kereži, 29.11.2019
Shutterstock

Tanjši curek, kapljanje, prekinjanje, občutek nepopolnega izpraznjenja sečnega mehurja, pogosto uriniranje, napenjanje pri uriniranju so simptomi, ki opozarjajo, da morate obiskati urologa.

Rak prostate je postal v zadnjih letih najpogostejši rak pri moških tudi v Sloveniji. Po letnem številu obolelih je prehitel kožnega raka in raka na črevesju. S starostjo se delež obolelih še občutno poveča. A k sreči bolezen v začetni fazi ni agresivna in je večinoma ozdravljiva, v napredovani fazi, ko se razširi na druge organe, pa jo lahko z novimi zdravili precej upočasnimo. Bolezen v začetni fazi praviloma tudi ne povzroča simptomov, zato je preventiva še toliko bolj pomembna.

Znaki, na katere moramo biti pozorni

Klinične simptome oziroma bolezenske znake določa predvsem anatomski položaj prostate. Že njeno ime podmehurnica ali obsečnica pove, da leži tik pod mehurjem, obkroža začetni del sečnice in da težave pri uriniranju nastopijo zaradi bolezenskih sprememb. Simptomi so različni - pogosto odvajanje vode, potreba, da se olajšamo takoj, večkratno vstajanje ponoči (nokturija), slabši curek, ki se prekinja, in nepopolna izpraznitev mehurja so denimo tipični simptomi spodnjih sečil, ki pa lahko opozorijo na raka na prostati. Redkeje se pojavijo vnetje sečil, krvavi urin in kamni v sečnem mehurju.

Po petdesetem redno na preglede
Odkar urologi pregledujejo vrednosti PSA, je število bolnikov z metastatsko oziroma razsejano obliko raka prostate zelo upadlo; v tem stadiju postavijo diagnozo le še približno desetini bolnikov.

Po petdesetem letu redno na pregled

Uspeh zdravljenja je odvisen od zgodnjega odkritja bolezni, zato moškim, starejšim od petdeset let, po nekaterih smernicah tudi starejšim od štirideset, zdravniki svetujejo reden letni preventivni pregled. Če ima vsak moški za samoumevno, da pelje avto vsakih nekaj let na tehnični pregled, ko je vozilo nekoliko starejše, pa vsako leto, bi lahko šel po petdesetem tudi k svojemu zdravniku ali urologu. Posebno, če je imel karcinom prostate že kdo od bližnjih, oče ali brat recimo, bi veljalo iti na preventivni pregled že takoj po štiridesetem letu.

Vzrok nastanka raka na prostati ni jasen. Ugotovljenih je sicer nekaj dejavnikov tveganja, ki bi lahko vplivali na višji delež pojavnosti. Mednje sodijo, kot rečeno, dednost, vnetja, spolno življenje, hormoni, prehrana z več nasičenimi maščobnimi kislinami, rasa.

image
Shutterstock Vzrok nastanka raka na prostati ni jasen. Med možnimi dejavniki tveganja je tudi dednost.
Če se odpravimo k zdravniku, ko se pojavijo prve težave, nam ta enostavno predpiše tablete – nekatere med njimi poznamo že dvajset, trideset let.

Kaj lahko pričakujemo pri urologu

Osnovna preiskava, ki jo je treba opraviti pred pregledom pri urologu, je ultrazvočna preiskava trebuha. Na preventivnem pregledu urolog skozi zadnjično odprtino otipa prostato (digitorektalni pregled – DRP). Pri tem oceni njeno velikost, konsistenco (mehka, elastična, trda) in morebitne izolirane zatrdline, ki so lahko sumljive za tumor. Tako dobi vtis o njeni velikosti in odnosu do okolice.

Neravna, slabo omejena, grčasta prostata, ki je s prstom ni mogoče natančno otipati in je fiksirana na okolna tkiva, je značilnost napredovalega raka prostate. Na pregledu boste oddali kri za PSA, ki je zelo dober marker. A povišane vrednosti PSA še ne pomenijo nujno raka, praviloma jih zasledimo tudi pri vnetjih prostate, pri velikih prostatah, zapori vode, masaži prostate in po cistoskopiji. V primeru izvidov, sumljivih za raka, bo opravljen še transrektalna ultrazvočna preiskava s punkcijo prostate (TRUZ). Odvzeto tkivo bo pregledal patolog, ki bo podal patohistološko diagnozo. Če bo ugotovljen rak, sledi posvet z urologom o nadaljnjih ukrepih in bolezni, ki praviloma ni agresivna. Na voljo so aktivno spremljanje, operacija (odstranitev celotne prostate), obsevanje, v napredovali obliki pa še terapija z zdravili.

Je punkcija boleča?
Ne, pacient prav ničesar ne čuti. Mogoče je le nekoliko neprijetna, ker nihče ni navajen, da mu kdo šari tam spodaj. Boleče pa ni.

Gibanje, zdrava hrana in izogibanje stresu

Za konec še enkrat poudarimo pomembnost preventive. Redno opravljajte preglede pri urologu, merite si PSA in opravljajte ultrazvočne preiskave trebuha. Predvsem pa poskušajte živeti zdravo – z veliko gibanja, uravnoteženo prehrano in manj stresnim življenjem. Zmanjšajte tudi čezmerno telesno težo.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku