Zdaj smo že družina, to bomo tudi pokazali

Marko Kovačevič, 10.7.2019
Sašo Bizjak

Novinec med nogometaši Maribora je med letom v Reykjavik spregovoril o prvih pripravah v Ljudskem vrtu, navijačih, golih, Valurju ...

Prihod je potrdil spomladi, novim soigralcem pa se je pridružil poleti. Hitro je zavzel svoje mesto v moštvu Maribora. Tudi danes, ko bodo vijoličasti na Islandiji odigrali prvo tekmo prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, bo Andrej Kotnik pomemben adut štajerske zasedbe. "Gremo se pokazat, se dokazat. Nasprotnika spoštujemo, vemo, česa je sposoben. Pripravljeni smo na vse. Tekma bo posebna zaradi umetne trave. Smo pa na taki podlagi trenirali, se malo prilagodili. Na severu moramo dati vse od sebe in prinesti domov čim boljši rezultat. Gremo po zmago!" je 23-letnik mirno, a odločno začel pogovor med letom proti Reykjaviku.

Kako dobro poznate nogometaše Valurja, svoje nasprotnike v prvem krogu?

"S trenerji smo naredili analizo, dobro so nam predstavili dobre strani islandske ekipe. Tudi tiste, ki so malo manj dobre. Nasprotnika smo dobro spoznali, pripravili smo se na njihove najmočnejše adute. Mislim, da bomo funkcionirali v redu in odigrali dobro tekmo."

Maribor je favorit v dvoboju. S kakšnim rezultatom bi bili zadovoljni?

"Pripravljeni smo. Spoštujemo nasprotnika, zavedamo se specifik igranja na umetni travi, a vsaka tekma je zgodba zase. Moramo biti samozavestni, si upati in iti po zmago."

Opravili ste prve poletne priprave v Ljudskem vrtu. Je spoznavanje z ekipo zaključeno?

"Ja, spoznavanje je bilo na vrsti v prvih dneh. Hitro sem se vključil s soigralci in ostalimi ljudmi v klubu. Ni bilo pretiranega spoznavanja, saj sem že od prej poznal nekaj igralcev. Vse je bilo sproščeno, spontano. Zdaj smo že kot družina. To bomo pokazali tudi na igrišču."

Pred prvim treningom je Mitja Viler dejal, da vam kot Primorcu lahko pomaga pri spoznavanju kluba in mesta.

"Ja, Primorca Viler in Rajčević sta mi pokazala, kako kaj deluje v klubu, mestu. Pa tudi drugi so mi pomagali. Dobro sem se zaštekal z vsemi. Z ničemer mi ni bilo kake panike, pomagali so mi pri vseh stvareh. Super!"

Kako ste se ujeli s trenerjem Darkom Milaničem? Tudi on je Primorec, pustil je, podobno kot vi, svoj pečat v Gorici.

"S trenerjem je odnos bolj profesionalen. Trener je naš vodja, ki ga je treba poslušati, upoštevati njegova navodila."

Dolgo ste bili brez tekem. Ko ste marca prekinili pogodbo z Gorico, niste več igrali. Kako ste se pripravljali spomladi?

"Treniral sem po programu, ki sem ga dobil od kluba. Pred začetkom priprav sem bil že pripravljen na treninge, moral pa sem spoznati principe in stil igre. Hitro sem se vklopil. Seveda je težko, ko ne igraš, nimaš tekem in treningov z ekipo, a hitro sem prišel v ritem. Upam, da bom tudi na uradnih tekmah nadaljeval dobre predstave, prišel v še boljšo formo, da pokažem, kaj znam."

Le nekaj dni zatem, ko ste se razšli z Gorico, ste podpisali z Mariborom. Ste bili presenečeni, da je ponudba prišla tako hitro? Ste se za prestop dogovarjali, preden ste se razšli z nekdanjim klubom?

"Ne, prej nisem vedel ničesar o tem. Prekinil sem pogodbo, ker sem vedel, da se moram boriti zase, za kariero. Vedel sem, da bom zagotovo našel nekaj, a me je malo presenetilo, da me je poklical najboljši klub v Sloveniji. Sprejel sem izziv. Samozavestno sem začel novo zgodbo. Vem, da sem sposoben igrati na tej ravni."

Ko je prost tako kvaliteten igralec, mora klub izkoristiti priložnost, je o vašem prihodu dejal športni direktor Zlatko Zahovič. To kaže, da v Mariboru veliko pričakujejo od vas.

"Tudi jaz veliko pričakujem od sebe. Ko so velika pričakovanja, visoki cilji, pritisk, je meni super. To te dela močnejšega, boljšega. S tem vsi skupaj rastemo, postajamo vsak dan boljši."

Trener je z vašimi predstavami na pripravljalnih tekmah zadovoljen, ga pa zanima, kako se boste odzvali v ritmu dveh tekem na teden, ki vas čaka že na začetku sezone. Ste dovolj pripravljeni za te napore?

"Mislim, da sem super pripravljen. Rad imam težke izzive, vse delam samozavestno. Če delaš samozavestno, je vse lažje. Če bom šel s pravo glavo v te naloge, bom vsemu kos. Pripravljen sem na peklenski ritem tekem."

image
Sašo Bizjak Andrej Kotnik (desno) je z vijoličastimi prvič odletel na evropsko pot.

Navijači so vas označili za največje presenečenje poletnih priprav.

"Vsak igralec se počuti super, ko so navijači veseli in zadovoljni. Tudi jaz sem vesel, da jim lahko dam nekaj dobrega, da skupaj rastemo. Samo pozitivne stvari lahko povem o tem, presrečen sem, da so me opazili. S tem mi lahko dajo le novo energijo in zagon, od njih dobivam veliko motivacijo. Vem, da jim bom dal še dosti."

So dobre igre med pripravami posledica dolgega premora? Ste bili lačni tekem in zadetkov?

"Zagotovo je tudi to malo vplivalo na moje igre. Si pa vedno želim igrati, pokazati, kaj znam, dati nekaj dobrega ekipi. Če bomo na igrišču delovali po principu vsi za enega, eden za vse, lahko pridemo daleč."

Konica napada, krilo, pozicija klasične desetke? Katero mesto na igrišču vam najbolj ustreza?

"V tem moštvu imaš na vsaki poziciji svoje naloge, zadolžitve. Ne glede na to, kje igraš, se moraš prilagoditi. Čisto vseeno mi je, kje igram. Prilagodil se bom, upošteval navodila in dal vse od sebe. S pozicijo se ne obremenjujem, vem pa, kaj moram delati."

Konkurenca je velika. Kar nekaj igralcev, zadolženih za napadalne naloge, je v moštvu.

"Super je, da je konkurenca. Drug od drugega se učimo, se ženemo prek sebe. Zdrava konkurenca je vedno dobrodošla, z njo smo boljši."

S štirimi goli ste bili najboljši strelec na pripravljalnih tekmah. Je to napoved, kdo bo najučinkovitejši napadalec na uradnih preizkušnjah?

"Vedno je lepo zadeti, a s tem, kdo bo najboljši strelec, podajalec in podobno, se res ne obremenjujem. Pomembno je le, da ekipa deluje dobro. Skupaj moramo dati čim več zadetkov."

"Če delaš samozavestno, je vse lažje"
Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku