Zdaj je čas za motovilec

Miša Pušenjak, 29.8.2019
Urška Šprogar

Seme motovilca damo pred sejanjem vsaj za teden dni v zamrzovalnik, da prekinemo njegovo zimsko spanje. Če je prevroče, lahko je tudi septembra, setev dobro zasenčimo.

Upajmo, da je za nami zadnji vročinski val. Zadnja leta sploh ni možno predvidevati vremena, temu se moramo, hočemo ali ne, prilagoditi. Zadnja "ohladitev" je prinesla še nekaj: veliko lažje in bolj uspešno bo posejati motovilec. Motovilec je vrtnina, ki jo poznamo vsi Slovenci, nekoliko manj je poznana drugod po svetu. Ker prenaša nizke temperature in preživi zimo, je zelo dobrodošla rastlina, saj je ena izmed prvih zelenjadnic na našem vrtu. Že zelo zgodaj spomladi je med prvimi, ki obogatijo naš pusti zimski jedilnik s svežim okusom narave. Pomaga nam pozabiti na mrzle, mokre in puste zimske mesece, ko smo vso svežo zelenjavo drago plačali v trgovinah ali pa je bila na naši mizi predelana, posušena ali vložena.

Na vzhodu mu rečemo repincelj

Motovilec je doma iz naših krajev in prav gotovo ima še marsikatera ženska svojo sorto, ki je seveda najboljša. Pred setvijo motovilca gredice ne prekopavamo. Velja pravilo, da v poletni vročini za nove setve zemljo vedno samo plitvo obdelamo, toliko, da je dovolj rahla za kaljenje semena, ali nekoliko globlje, če presajamo sadike. Motovilec bo veliko bolje prezimil, če ne bo gnojen. Na vrtovih je zanj ostalo povsem dovolj hrane od predhodne vrtnine.

Bolje kali na svetlobi

Dobro kaljenje motovilca ni samoumevno. Motovilec je vrtnina hladnih, jesenskih dni in ga visoke temperature v avgustu pri kaljenju zelo motijo. Načeloma so ga naše babice sejalo že na jakobovo, a saj zdaj že vemo, vreme se je spremenilo, julija je za setev motovilca še prevroče.

image
Miša Pušenjak Ljubljanski motovilec

Tudi v avgustu je pred setvijo zelo smiselno seme najprej prebuditi. V naravi bi bile namreč rastline, ki kalijo v avgustu, v težavah. Prevelike bi bile za uspešno prezimitev, za cvetenje in dozorevanje semena pa jim zmanjka časa. Zato motovilec noče kaliti, ko je dan predolg in je še vroče. Pomagamo si lahko z nekaj triki, najbolje pa je, če se dovolj ohladi. Seme motovilca damo vsaj za teden dni v zamrzovalnik. S tem ga prepričamo, da je zima mimo in lahko kali, prekinemo njegovo dormanco oziroma spanje.

Za tiste, ki pobirate lastno seme, povejmo, da je najbolje, da se po pobiranju in čiščenju dobro posuši in takoj zamrzne. Vrečice, v katerih je seme, morajo biti papirnate ali iz blaga, nikakor ne plastične. Odmrznemo ga večer pred setvijo. Ne pozabite še nekaj, motovilec sodi med svetlokalilke. To pomeni, da seme veliko bolje kali na svetlobi, zato ga ne pokrivamo z zemljo ali samo z grabljami pomešamo z zemljo.

Setev dobro zalijemo in prekrijemo z agrokopreno, da semen ne pojedo ptice. V avgustu in v vročem septembru setev tudi dobro zasenčimo in ves čas skrbimo za mokro, s tem pa tudi hladnejšo zemljo. Motovilec bo dobro kalil v senci paradižnika, visokega fižola ali sladke koruze. Senčimo tako, da ustrezno senčilo (mreže, vreče, stare rjuhe …) ne polagamo plosko po tleh, temveč jih kot streho nad setvijo damo meter nad zemljo. Takšno senčenje bo uspešnejše.

Avgustovska setev

Avgustovska setev je namenjena jesenskemu pridelku. Odličen predposevek poletni setvi motovilca so metuljnice: nizki fižol, grah ali bob. Lahko ga posejemo tudi v senco rastlin visokega fižola. S tem imamo dvojno korist: rastline fižola senčijo poletno setev in obenem motovilec ne potrebuje dodatnega gnojenja, saj visoki fižol - kot vsaka metuljnica - tla obogati z dušikom. Pomembno je vedeti še nekaj: motovilec je rastlina hladnega dne, zato poletna setev bolje uspeva v polsenci. Vendar je tudi rastlina z zelenimi listi, ki potrebujejo svetlobo. Zato ne bo uspeval v globoki senci pregostih nasadov visokega fižola, posebno tam, kjer so žičnice nizke ali pa je na eni opori preveč rastlin fižola. Odlično bo uspeval tam, kjer imamo med oporami fižola dovolj prostora ali pa je na njih zgoden visoki fižol, ki v sredini avgusta že končuje svojo rast.

Tla okoli fižola naj bodo čista in brez plevelov, ko sejemo motovilec. Rastline so namreč majhne, v začetku rasti so še posebno občutljive, zato jih plevel hitro zaduši. Tudi vrste med paradižnikovimi rastlinami, če so te dovolj oddaljene druga od druge, lahko zapolnimo s setvijo motovilca. Med paradižnikovimi rastlinami posejan motovilec bo imel dovolj sence, prekril bo zemljo - tako bomo imeli dvojen pridelek na isti gredici.

V Sloveniji lahko v trgovinah v glavnem kupite tri sorte motovilca, marsikatera gospodinja pa ima svoje seme, ki ga leta prideluje sama; tak motovilec je odlično in najbolje prilagojen na tiste razmere in je v svoji okolici prav gotovo najboljši.
- Holandski motovilec je verjetno najbolj priljubljena sorta z zelo širokimi listi in velikimi rozetami. Zelo primeren je za avgustovske setve in za zgodnje spomladanske setve. Nekoliko slabše prezimi, prezimljen tudi rad postane trd in grenak, včasih pa tudi kosmat.
- Ljubljanski je stara domača sorta, ki odlično prezimi in ni kosmat. Ima ožje in daljše lističe temno zelene barve. Ker je močno zelen, vsebuje veliko magnezija in železa, precej več kot sorta holandski, ki je svetlejše barve. Zato vam ga zelo priporočam za setev v septembru.
- Žličar je novejša sorta, ki je plod zbiranja domačih sort po Sloveniji. Izvira ravno iz naših krajev, kjer so gapožlahtnili tako, da so ga tudi vpisali v slovensko sortno listo. Ima značilne ovalno okrogle liste, ki jih rahlo guba navzgor v obliki žlice, od tod tudi njegovo ime. Listi so gladki in bleščeči, niso kosmati. Je izvrstnega okusa, najbolj primeren je za septembrske in zgodnje spomladanske setve.
- Pomladin je najnovejša slovenska sorta. Ima srednje dolge, ozke in podolgovate liste. Je zelo svetlo zelene barve in lepo obarva solatne krožnike. Bolj je primeren za setve jeseni, prezgodnje poletne in pozne spomladanske setve lahko prezgodaj zacvetijo.
Pomladin sejemo jeseni

Septembrska in oktobrska setev

Septembrska in oktobrska setev sta namenjeni prezimovanju in prvim pomladanskim vitaminom. Tukaj so najboljši predposevek rastline za zeleno gnojenje (če smo jih sejali dovolj zgodaj, da jih že lahko pokopljemo), kapusnice in pozni krompir. Če setev pokrijemo z agrokopreno, bomo lahko motovilec rezali tudi pozimi, ko bodo dnevi primerni za to. Spomladi, ko zemlja odmrzne in se dnevi pričnejo daljšati (od polovice februarja), motovilec, ki je prezimil, najprej okopljemo. S tem prezračimo korenine in jih tudi spodbudimo k hitrejši rasti in začetku novega življenja. Del gredice lahko pokrijemo s plastičnim tunelom, del z agrokopreno, del pa pustimo nepokrit. S tem si zagotovimo, da bo različno hitro rasel in ga bomo imeli dalj časa na vrtu.

image
Miša Pušenjak Holandski motovilec

Motovilec raje posejte v vrste. Zelo je namreč občutljiv ob kaljenju in zgodaj zapleveljen bo slabo rasel in tudi slabo prezimil. Ravno tako je zelo hvaležen samo za rahljanje in zračenje zemlje okoli korenin. Če ga posejete na gredico povprek, kot pravimo, ga je veliko težje opleti, težje oziroma nemogoče je rahljati zemljo okoli rastlin. Vrstice so lahko oddaljene tudi samo 15 centimetrov, vendar je bolje, da je razdalja med vrsticami 20 centimetrov, le tako bomo lahko z orodjem posegli med vrstice in vzdrževali primerno rahlo zemljo.

Pomladanska setev

Ljubitelji motovilca ga lahko sejete tudi zgodaj spomladi, takrat setev pokrivamo z agrokopreno. Setev do sredine aprila je povsem smiselna, seveda je treba motovilec poznih setev veliko hitreje porezati, zato nikar naenkrat ne posejte prevelikih površin. Motovilec je dobrodošel zimski posevek v neogrevanih rastlinjakih in tudi na visokih gredah.

Motovilec je zelenjadnica, ki sodi na naše vrtove. Po mojem ga seje prav vsaka gospodinja. Največ težav je zaradi pregloboke setve in setve v času, ko je prevroče. Tega ne mara. Zdaj pa se je po mojem dovolj skrajšal dan in se je ohladilo, tako da bo motovilec zagotovo kalil.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku