Zbrali 13 tisoč podpisov. Dovolj je siromašenja starejših!

Tanja Fajnik Milakovič, 23.10.2019
Robert Balen

Sindikat upokojencev in civilna iniciativa Za upokojence gre zahtevata izredno uskladitev pokojnin v višini 7,2 odstotka do maja prihodnjega leta in izplačilo letnega dodatka le v dveh različnih zneskih.

Sindikat upokojencev Slovenije in civilna iniciativa Za upokojence gre sta predsedniku vlade Marjanu Šarcu in predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu predala več kot 13 tisoč podpisov podpore peticiji za odpravo vseh varčevalnih ukrepov, ki še veljajo za upokojeno generacijo. Zahtevajo, da se opravi izredna uskladitev pokojnin, s katero bi upokojencem vrnili tisto, kar so jim odvzeli v letih varčevanja in zaradi česar imajo še vedno za 7,2 odstotka nižje pokojnine. Polovico, s 3,6-odstotno uskladitvijo pokojnin, do 30. novembra letos, drugo polovico, prav tako s 3,6-odstotno uskladitvijo, pa do maja prihodnjega leta. Zahtevajo tudi drugačno izplačilo letnega dodatka, in sicer tako, kot je to določeno s pokojninskim zakonom, le v dveh zneskih. Upokojenci s pokojninami, nižjimi od 800 evrov, naj bi prejeli 600 evrov letnega dodatka, tisti z višjimi pokojninami pa 300 evrov.

​Le izgovori uradnikov z ministrstva za delo

"Naj spomnim, da smo te zahteve sprejeli že na junijskem srečanju članov našega sindikata v Brežicah in jih posredovali vladi in poslanskim skupinam. Žal na vsa naša pisma nismo dobili kompetentnih odgovorov, ampak le različne izgovore uradnikov z ministrstva za delo. Po našem srečanju v Brežicah ter odprtem pismu vladi in poslanskim skupinam se je organizirala tudi civilna iniciativa Za upokojence gre in pričela zbirati podpise v podporo zahtevam za izboljšanje položaja upokojencev. V veliki meri je sprejela našo zahtevo, da se glas starejših bolj sliši in upošteva, ne pa, da se nas izkorišča in z nami manipulira zgolj pred volitvami. Nas upokojencev je 620 tisoč, to je skoraj tretjina prebivalcev Slovenije, in glasno in jasno sporočamo politiki, da je diskriminacije dovolj," pojasnjuje predsednica Sindikata upokojencev Francka Ćetković.

Zahteve Sindikata upokojencev Slovenije in civilne iniciative Za upokojence gre:

3,6-odstotno izredno zvišanje pokojnin novembra in nato še maja,

600 evrov letnega dodatka za upokojence z manj kot 800 evri pokojnine in 300 evrov za tiste z višjimi,

63,5 odstotka naj velja tudi za moške, ki so že upokojeni.

V civilni iniciativi Za upokojence gre imajo poleg tega še dve zahtevi. In sicer, da se pri usklajevanju pokojnin z rastjo plač v bodoče upoštevajo povprečne neto plače, in ne več bruto plače kot do sedaj. Prispevki iz bruto plač se namreč zmanjšujejo, s tem pa tudi osnova za usklajevanje pokojnin, in posledično se odpirajo škarje med neto plačami in pokojninami.

​Naj velja tudi za že upokojene

Druga zahteva je, da spremembe pokojninske zakonodaje, ki so že v parlamentarnem postopku in bodo postopoma prinesle višje pokojnine moškim, ki se bodo v prihodnjih letih upokojevali, veljajo tudi za tiste, ki so že upokojeni. "Sicer bodo ti v neenakopravnem položaju, kar je protiustavno," pojasnjuje pobudnik civilne iniciative Kajtimir Kunc.

Spomnimo: v petek bo državni zbor začel razpravo o predlogu vlade, ki je usklajen s socialnimi partnerji, da se do leta 2025 moškim odmerni odstotek postopoma vsako leto zvišuje s sedanjih 57,25 na 63 odstotkov. To bo za moške pomenilo višje pokojnine, vendar le za tiste, ki se bodo šele upokojili. "Vztrajali bomo, vse dokler se diskriminacija upokojencev ne bo odpravila. Prav tako bomo vztrajali, da se delež za pokojnine v BDP zviša in postane primerljiv z deležem v državah, ki imajo podoben pokojninski sistem kot Slovenija. Dovolj je desetletnega obdobja, ko se je upokojence zaradi varčevalnih ukrepov spravilo na rob preživetja. Ne pristajamo več na padanje pokojnin in siromašenje starejših v pokoju. Enostavno povedano, dovolj nam je takšne prakse, volivci politiki nismo za to dali mandata," doda Kunc.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku