Zaščitite svoje oči pred soncem

Urška Kereži, 26.6.2019
Profimedia

Številnim močna svetloba povzroča glavobole in migrene, če jo spremenijo v prijetno in s tem razbremenijo telo, pa glavoboli izginejo. Strokovnjaki zato posebej priporočajo, da oči zaščitimo že zjutraj, ob prvi svetli svetlobi, ki je je največ spomladi in poleti.

Pri izbiri očal ste lahko kreativni. Za Anno Wintour, šefinjo najprestižnejše modne revije na svetu Vogue, je značilno dvoje: 69-letnica ima že leta enako pričesko in obsedena je s sončnimi očali. Nosi jih povsod, celo v notranjih prostorih, v temi, med intervjuji in v pogovoru z britansko kraljico. A redko kdo ve, da ne zaradi vzvišenosti, temveč zaradi preobčutljivih oči. Njena sončna očala so pravzaprav korekcijska in ji lajšajo opazovanje na modnih revijah pod močnimi lučmi. In s tem je pomanjkljivost, ki jo je podedovala po očetu, nenamerno spremenila v zaščitni znak.

5 do 10 odstotkov kožnih rakov se pojavi okoli oči. Sončna očala zaradi UV-zaščite in velikosti ščitijo tudi kožo okrog oči.
image
Shutterstock

Pazljivo pri izbiri

Sončna očala naj bi oči ščitila pred bleščečo svetlobo in izpostavljenostjo škodljivim spektrom sončnega sevanja, torej pred UV-sevanjem, kar zagotavlja certifikat CE. Za splošno rabo v mestu ali naravi zadostuje številka 2 ali 3, slednja tudi na morju in ob vodi, v visokogorju 4, medtem ko so očala s filtrom 1 primerna zgolj za notranje prostore. Oznaka UV400 denimo pa pomeni, da očala preprečujejo prehod žarkov do valovne dolžine 400 nm in tako blokirajo prehod praktično vseh UV-sevanj.

image
Canstockphoto
Priporočila pri izbiri
- Očala naj imajo oznaki CE in UV 400 za popolno UV-zaščito.
- Pogled skozi očalne leče pod kotom slike ne sme popačiti.
- Oblika naj sledi površini glave ali naj bodo očalne leče velike, da preprečijo stranski vstop sevanj v oči.
- Okvir naj bo iz lahkega materiala, ki ne povzroča alergij.
- Otroška sončna očala naj bodo usklajena z otrokovimi željami.

Z rednim nošenjem sončnih očal preprečimo vnetje oči, očesne veznice in roženice, sivo mreno očesne leče in okvare mrežnice, tudi v predelu rumene pege, ščitijo pred vetrom in prašnimi delci, ki so vedno v zraku. Očala pomagajo blažiti alergijo, saj oči niso neposredno izpostavljene cvetnemu prahu. Ko vdira v oko moteča, difuzna svetla, neonska ali direktna sončna svetloba, se oko organsko začne krčiti, skupaj z njim pa čelo in drugi del obraza, zato imajo ljudje, ki ne nosijo sončnih očal in so veliko izpostavljeni moteči svetlobi, tudi močne izrazne gube okrog oči in vrezane čelne gube. Številnim pa močna svetloba povzroča glavobole in migrene, če jo spremenijo v prijetno in s tem razbremenijo telo, pa glavoboli izginejo. Strokovnjaki zato posebej priporočajo, da oči zaščitimo že zjutraj, ob prvi svetli svetlobi, ki je je največ spomladi in poleti.

A za zdrave oči ni zgolj pomembno, da pred prehodom čim večjega dela škodljivih sevanj zaščitimo ne le leče, temveč tudi stranski, spodnji in zgornji del oči. Zato, če je le mogoče, izberite očala z velikimi lečami in stranskimi ščitniki ali obliko, ki tesno sledi reliefu glave.

Ob morju ali jezeru
Morje in jezero zrcalita svetlobo v okolje, kar pomeni, da oko sprejema dvojno, zato lahko doživi fotokeratitis. Kar pomeni, da se sprednji del očesa stopi zaradi prevelike količine sevanja. Zato klobučki pri otrocih niso dovolj, ampak je nujna zaščita oči še s sončnimi očali.
image
Profimedia

Bolj ali manj zatemnjena

Pri izbiri sončnih očal je pomembnih več dejavnikov. Poleg oblike, ki, kot rečeno, naj blokira stranski prehod nezaželenih delov sončnega spektra, še vrsta leč. Očalne leče so lahko iz stekla, plastike ali polikarbonata. Najbolj učinkovite so iz posebne plastike in polikarbonata, ki ne prepušča praktično nobenega sevanja pod valovno dolžino 380 nm, obenem je material tudi lahek in čvrsto odporen. Dodatno zaščito omogočajo dodatki v lečah in tanki premazi na njih, ki odbijajo ali absorbirajo nevarne dele sončnega spektra. Zatemnitev in barva očalnih leč pa nimata bistvenega pomena pri zaščiti pred UV-sevanjem, a vplivata na počutje. Zelo temne očalne leče lahko povzročijo razširitev zenice, in v tem primeru, če ne blokirajo UV-sevanj, celo večje prehajanje UV-žarkov v notranjost očesa. Pri močni sončni svetlobi si sicer želimo višjo stopnjo zatemnitve, saj preprečuje bleščanje odbojnih površin in je uporabna v športu in pri vožnji. Pri izbiri očal je pomemben tudi material okvirja. Najbolj ustrezni so okvirji iz jekla, titana in akrilota, brez vsebnosti niklja. Ta na mestih stika namreč pogosto povzroča alergijske reakcije kože.

ČIŠČENJE
Potrebujemo:

- tkanino iz mikrovlaken,
- zobno ščetko z mehkimi ščetinami,
- vodo (sobne temperature),
- detergent za pomivanje posode.

1. Prvo izpiranje: očala dobro izperite v vodi s sobno temperaturo.
2. Pranje: nato v vodo dodajte milo, milnica naj bo blaga, vanjo dajte injih dobro očistite s prsti ali tkanino iz mikrovlaken. Nič naj ne bi bilo narobe, če za odstranjevanje umazanije, ki se nabere med okvirjem in steklom, uporabite tudi zobno ščetko z mehkimi ščetinami.
3. Drugo izpiranje: čas je za dobro izpiranje z vodo sobne temperature.
4. Sušenje: s suho krpo iz mikrovlaken, ki ne pušča lis, očala dobro posušite.
5. Podrobnosti: dobro si oglejte še podrobnosti na okvirju in steklu, ki jih niste očistili v prvih fazah. Poskrbite tudi, da bodo očala dobro posušena, ker se lahko zgodi, da se voda ujame v okvir in nato ponovno umaže steklo.
Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku