Žan Kranjec: Gnala me je želja, želel sem gristi do konca

Aleš Mišič, 13.1.2020
Epa

Najboljši slovenski smučar o zmagah, rdeči majici, Marcelu Hirscherju, Henriku Kristoffersenu, materialu

Od druženja z novinarji po prvi zmagi v Saalbachu pod streho njegovega osebnega pokrovitelja decembra predlani v Ljubljani se je marsikaj spremenilo. Petrol je v tem času dobil novo vodstvo, veleslalomski šampion Žan Kranjec pa je po sobotni zmagi v Adelbodnu prevzel rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku discipline in dal vedeti, da bo treba nanj resno računati v boju za mali kristalni globus. Vrhunske uvrstitve niso več občasni prebliski, v tej sezoni je konstantno med najboljšimi, kar dokazujejo njegovi sijajni rezultati - zmaga, dve tretji mesti in eno četrto. Do konca sezone pa je še pet veleslalomov, prvi bo na sporedu naslednji konec tedna v Garmisch-Partenkirchnu.

Posnetek si je večkrat zavrtel

Naporni dnevi in nekaj dodatnih obveznosti je za najboljšim slovenskim smučarjem, je pa še vedno zadovoljen s predstavo. "Z drugo vožnjo sem bil zelo zadovoljen. Ne zgodi se velikokrat, da sem opravil, kot moram, da sem pokazal vse, kar znam. Ponosen sem na zmago. Posnetek sem kar nekajkrat pogledal." Kljub trem napakam je bila druga vožnja izjemna. Rešitev iz težkega položaja je bila prava mojstrovina. Žan Kranjec še nikoli ni toliko tvegal. Kaj se je je spremenilo, da si je upal? "Po prvi vožnji sem bil šesti, a razlike so bile majhne. Vedel sem, da lahko zmagam ali precej padem. Po eni strani me je gnala rezultatska želja, po drugi sem se zelo dobro počutil in želel gristi do konca. Sicer si nisem mislil, da bo po vseh napakah dovolj, pa se je vse izšlo."

image
Reuters Izjemno predstavo Gorenjca imajo izbranci shranjeno na svojih telefonih. 

Kljub sijajni zmagi tudi prva ni pozabljena. "Adelboden je največja klasika za veleslalom. V obeh primerih sem v drugem teku uprizoril popoln napad z nekaj napakami. Težko rečem, na katero zmago sem bolj ponosen, na obe v smislu, da sem prikazal vse. Morda raje pogledam drugi tek Adelbodna, zaradi pogojev in vsega mi pomeni več." Nekoliko slabši nedeljski slalom je bil verjetno posledica naporne sobote? "Imeli smo štiri tekme v enem tednu, ampak mogoče je sobotna malo bolj vplivala name in nisem mogel čisto spustiti smuči. Tudi utrujenost je bila prisotna, ampak mislim, da to ni bil glavni razlog."

"Ne zgodi se velikokrat, da sem pokazal vse, kar znam"

Težko bo kdo kdaj stopil v Hirscherjeve čevlje

Pred sezono si ni naprtil konkretnih ciljev. "Na vsaki tekmi si želim biti v vrhu, a najprej je treba smučati, kot znam. Sem na takšni ravni, da če pokažem, kar znam, sem lahko na vsaki tekmi celo najboljši." Že precej pred zimo je bil Žan Kranjec silno samozavesten. Kaj se je mu pred prvimi tekmami motalo po glavi, morda tudi to, češ, Marcela Hirscherja ni več, prevzel bom njegovo mesto? "Ne, v tej smeri nisem razmišljal. Ne vem, če bo kdaj kdo prevzel Hirscherjevo mesto. Težko bo, ker je zmagoval s sekundno prednostjo. Želel pa sem si, da bi imel vrhunsko sezono in rezultate. Verjel sem, da sem tega sposoben, da sem med najboljšimi. Upam, da se bo tako nadaljevalo, čeprav bi bilo fajn kdaj z mislimi zaplavati kam drugam. Moraš biti osredotočen na delo."

Bergant: Vemo, da je Žan najboljši na svetu
Razlike med smučarji so se z leti močno zmanjšale, toda na vrhu so ostali - najboljši. "Včasih so bile tri desetinke malo, zdaj to lahko pomeni sedem mest. Krog favoritov je velik," pravi Kranjčev trener Klemen Bergant: "Žan je v zadnjih letih zelo dozorel. Tudi v tem, kako nastopa pred novinarji, kako opravi vse te obveznosti ... Pameten je, pokazal pa je tudi, da je iz pravega testa. Ker, roko na srce, mi se o tem, kar je Žanu uspelo v soboto, pogovarjamo vsakodnevno." A eno so pogovori, drugo semaforji in tablice. "Vemo, da je Žan najboljši veleslalomist na svetu, tudi on ve, a vseeno je treba to pokazati še na tekmi. S svojo idealno vožnjo je Žan ta čas sekundo pred tekmeci. Toliko je boljši od drugih," je dodal Bergant.

Rdeča majica je zanj nekaj posebnega. "To je prvič v karieri, pač vesel sem in ponosen, da gre sezona po takšni poti, ampak ne sme se nič spremeniti v smislu priprave oziroma načina, kako se lotiti posamezne tekme. Skušal bom nadaljevati, kot sem začel, in upam, da bomo na koncu veseli," je povedal smučar iz Bukovice pri Vodicah. ​Naslednja prizorišča dobro pozna, najbolj seveda Kranjsko Goro, ki je od njegovega doma oddaljena 70 kilometrov, a tudi edino zunaj Evrope - japonsko Naebo. "V Naebi smo imeli tekme pred štirimi leti. V tistih pogojih nisem bil dober, lahko pa rečem, da bi mi teren lahko ustrezal. Verjamem, da konec sezone teren ali podlaga ne bosta razlog, da ne bi mogel doseči vsaj dobrega rezultata. Treba je trenirati, težko si privoščiš, da bi predolgo užival neke uspehe. Ostati moraš motiviran, umirjen. Ob uspehu se seveda veselim, čeprav tega pretirano ne kažem. Hitro je treba preklopiti na nov dan."

image
Epa

Material? Med najboljšimi

Pričakovali smo, da bo Hirscherjevo vlogo v tehničnih disciplinah prevzel Henrik Kristoffersen. Je presenečenje, da ne odstopa? "Več dejavnikov je, da si lahko konstantno prvi ali drugi. Zakaj ni, je težko reči, ali zato, ker je mislil, da je veliki globus že dosegljiv, konkurenca pa se vsako leto izboljšuje. Težko rečem, zakaj ni tako konstanten, kot je bil." Norvežan je v ciljni areni zmeraj jezen, kot bi bil kriv material. Slovenec govori samo o svojem. "Pri Rossignolu ima vsak drug model, drugačne nastavitve. Enemu smuči zelo ustrezajo, drugi se pritožuje. Pomembno je, da je opremljevalec dober in da najdeš, kar ti ustreza, da si lahko sproščen. V drugem teku Adelbodna sem se tako počutil, da sem pokazal najboljše smučanje. Zagotovo imam zelo dober material, verjetno enega izmed boljših."

Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku