Zakuhajte dober imunski sistem: Naj se teh 9 živil pogosteje znajde na vašem krožniku

Urška Kereži, 9.10.2019
Shutterstock

Živila, bogata s hranili, zagotovo pomagajo zgraditi močan imunski sistem, pripravljen na boj, ko bo otrok izpostavljen neizogibnim klicam.

Vsi vemo, da nas bo imunski sistem zaščitil pred boleznimi le, če dobro funkcionira. Oslabljen pa bo pokleknil pred napadi, in če zanj ne skrbimo ustrezno, se bodo prehladi, viroze ali celo kaj hujšega kar vrstili. Tudi blažje zdravstvene težave so za vsakogar neprijetne, posebno za otroke. Seveda ne moremo obljubiti, da jih lahko popolnoma zaščitimo pred boleznimi. Kar pa še ne pomeni, da zgolj s figo v žepu nemočno čakamo na ugoden razplet. Več kot 70 odstotkov celic imunskega sistema živi v črevesju, zato začnimo z izborom na krožniku.

Mandlji

Mandlji vsebujejo vitamin E in mangan, močan par za krepitev imunskega sistema, ki izboljša delovanje naravnih ubijalskih celic.

Jagodičevje

Jagodičevje je polno antioksidantov, ki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu, ki ga povzročajo prosti radikali, in tako ohranjajo zdrav imunski sistem. Obstaja veliko vrst jagodičevja, poskusite jih vključiti v otrokovo prehrano. Naj omenimo samo jagode, borovnice, maline, robide in brusnice. Ne skrbite, če ni sezona zanje, dobre so tudi zamrznjene ali posušene.

Jogurt

Probiotiki v jogurtu spodbujajo imunski sistem. Poskrbite le, da ni sladkorja ali ga je zelo malo, saj sladkor na imunski sistem deluje ravno obratno.

Losos

Losos je bogat z omega-3-maščobami. Ne samo, da so bistvene za razvoj možganov, prav tako zmanjšujejo vnetja, kar vpliva na pretok zraka in ščiti pljuča pred prehladi in vnetji. Raziskave kažejo še, da omenjene maščobne kisline povečajo delovanje imunskih celic.

Jajca

Otroci in odrasli, ki jim primanjkuje vitamina D, so dovzetnejši za vse bolezni. Jajca so denimo živilo, ki ga vsebuje precej, enako številna druga hranila, ki spodbujajo imunski sistem, kot sta vitamin B in selen.

Brokoli Ni skrivnost, da je brokoli prava prehranska bomba, vsebuje namreč številne ojačevalce imunskega sistema, vključno z vitamini C, A in E ter številnimi antioksidanti.

Špinača

Špinača je polna vitaminov in mineralov, ki krepijo imunski sistem. Med njimi so A, E, C in K, folate, mangan, cink, selen in železo, ki na različne načine izboljšujejo delovanje imunskega sistema. Ponuja torej veliko za svojo ceno.

Sladki krompir

Raziskave so pokazale, da betakaroten vpliva na povečanje števila belih krvnih celic in spodbuja aktivnost naravnih celic ubijalk, vrste limfocitov. Sladki krompir je tudi dober vir vitamina C.

Semena

Otroku pogumno ponudite različne vrste semen, od sončničnih, lanenih do bučnih, polnih vitamina E, cinka in omega-3-maščobnih kislin.

Oves

Vsebuje betaglukan, sestavino vlaken, ki aktivira ubijalske celice. To so celice, ki se v telesu neusmiljeno borijo proti bakterijam, virusom in drugim vsiljivcem.

Spanje, gibanje in smeh
Spanec je nujen za regeneracijo telesa, zato naj se otroci pravočasno odpravijo v posteljo in poskrbite, da v bližini ne bo elektrosmoga. Tudi pozimi naj se vsak dan gibljejo na svežem zraku, saj s tem spodbudijo delovanje limfnega sistema, sončni žarki pa pomagajo pri nastanku vitamina D. Otroško sobo in druge prostore pogosto in temeljito prezračite; odlično je, da otrok spi pri odprtem oknu.
Ker se zdrav in zadovoljen otrok veliko smeji, je pomanjkanje smeha lahko znak, da je nekaj narobe. Pogovorite se in raziščite, kaj ga teži. Vloga otrok je, da so otroci. Velikokrat pa od njih zahtevamo preveč in jih prehitro obravnavamo kot odrasle. Smeh je pol zdravja, pravi pregovor. Ugasnite televizor, poiščite zabavno družabno igro in imunski sistem celotne družine se bo okrepil. Če boste izgubljali pri igri, se spomnite na še en pregovor, jeza škoduje lepoti.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku