Zakaj mišice s staranjem otrdijo?

NR, 1.10.2018
Profimedia

Starejši sčasoma ugotovijo, da se ne morejo več tako okretno gibati kot prej.

Starejši svoje gibanje opisujejo kot trdo ali omejeno. Tako se počutijo zlasti zjutraj, ko vstanejo iz postelje, ali po dolgotrajnem sedenju. Ko se mišice segrejejo, ta občutek sicer izgine, vendar je lahko kljub temu nadležen. V nadaljevanju smo našteli nekaj razlogov, zakaj se to zgodi. S staranjem kosti, sklepi in mišice postajajo šibkejši. Naše gibanje se nam zdi okorno zaradi večjega napora, ki ga od nas terjajo vsakdanja opravila.

Veliko starejših ima s staranjem povezane bolezni, ki lahko prispevajo k otrdelosti mišic. Med njimi so denimo osteoartroza (propadanje sklepnega hrustanca), osteomalacija (mehčanje kosti zaradi pomanjkanja vitamina D), osteoporoza (kosti zaradi zmanjševanja kostne gostote postanejo krhke in lomljive), revmatoidni artritis, vnetje sklepov in mišična oslabelost zaradi sarkopenije, tj. naravnega izgube mišične mase in moči.

Pomembno vlogo pri tem utegne imeti tudi krvni obtok.

S staranjem naše arterije otrdijo in niso več prožne, posledica je pogostejše zastajanje krvi, zlasti v nogah. Trdost, ki jo občutimo, ko po dolgotrajnem ležanju ali sedenju vstanemo, je lahko posledica pomanjkanja maziva oziroma sinovialne tekočine na sklepih. Ko se nekaj časa premikamo in ogrejemo, se v sklepe nateče dovolj tega maziva; trenje v sklepih se zmanjša in znova se lahko svobodneje gibamo.

Izguba sklepnega hrustanca, zlasti v kolenih, je normalna posledica staranja. Hrustanec zagotavlja gladko drsenje dveh sklepnih površin med seboj. Z leti se naši sklepi obrabijo, hrustanec v njih se stanjša in ne blaži več dovolj trenja med sklepnimi površinami, pojavi se otrdelost, ki jo občutimo med gibanjem. Drugi dejavnik so spremenjene vezi, tetive in mišice, ki so v mladosti razmeroma sproščene in prožne, zaradi staranja in neuporabe pa to prožnost izgubijo. Pravzaprav je veliko s staranjem povezanih sprememb, ki jih občutimo na mišicah, kosteh in sklepih, posledica neuporabe.

image
Profimedia

Uporabljaj ali izgubi

Starejši ko smo, večja verjetnost obstaja, da postanemo manj telesno aktivni. Čeprav je to do neke mere razumljivo in tudi razumno, lahko tedaj, če se gibamo manj ali se povsem prenehamo gibati, s staranjem povezane spremembe še pospešimo. Mišice moramo stimulirati s telesno aktivnostjo, da ohranimo njihovo moč in maso.

Tudi kosti moramo stimulirati z obremenjevanjem. Tako se kostna gostota ne bo začela zmanjševati in kosti bodo dlje časa ostale trdne. Ko se gibamo, obremenjujemo sklepe in s tem kolikor se le da zmanjšamo občutek otrdelosti. Poleg mišic, kosti in sklepov moramo s telesno aktivnostjo stimulirati tudi srce, pljuča in krvni obtok, saj lahko le tako zagotovimo, da bodo delovali optimalno.

Telovadba je lahko zabavna.

Dejavnikov, ki prispevajo k temu pogostemu občutku omejenosti gibanja ali otrdelosti, je veliko, toda najbolj učinkovito ga lahko preprečite prav s tem, da se več gibate. To lahko storite na več načinov. Eden je denimo ta, da se vpišete v lokalni fitnes center ali športno društvo. S tem boste poskrbeli, da boste zagotovo redno telovadili. Drugi način je, da se s prijatelji odpravite teč, plavat ali pohajkovat po bližnji okolici.

Za mišice in kosti so koristne tudi vaje proti uporu. Če bi radi svoje mišice, tetive in vezi ohranili zdrave in se še naprej svobodno gibali, je zelo pomembno, da med gibanjem uporabljate vse sklepe svojih okončin.

image
Profimedia

V reklu česar ne uporabljaš, to izgubiš je veliko resnice: če se ne gibamo, izgubimo sposobnost za gibanje. Telovadba je lahko zabavna, in če boste izbrali tako, v kateri uživate, boste zagotovo vztrajali pri njej. Druženje z ljudmi, ki je najbolj intenzivno, če se pridružite kakšni športni skupini ali vadite v fitnes klubu, je dodatna prednost, ki je koristna tudi za duševno zdravje.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku