Zakaj Hotić lahko igra za BiH, Tavares pa za Slovenijo ne? In kaj je o vpoklicu dejal oktobra 2018

Miha Dajčman, 7.10.2019
Andrej Petelinšek

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je prižgala zeleno luč, napadalni vezist Maribora lahko zaigra za reprezentanco BiH.

Selektor nogometne reprezentance BiH Robert Prosinečki je za oktobrski tekmi s Finsko in Grčijo vpoklical tudi nogometaša Maribora Dina Hotića. Vpoklic je sledil takoj po tem, ko je dala Fifa Hotiću zeleno luč, da menja nogometno državljanstvo.

Že nekaj časa se je govorilo o odločitvi 24-letnika, da želi zaigrati za člansko reprezentanco Bosne in Hercegovine ter da se je odrekel igranju za Slovenijo. Pa čeprav je januarja oblekel slovenski dres, selektor Matjaž Kek ga je odpeljal v špansko Marbello, kjer je B selekcija članske reprezentance igrala prijateljsko tekmo z ekipo Kitajske do 25 let. Ker tekma ni bila odigrana v uradnem terminu, ni zabeležena v Fifinih evidencah in ne preprečuje članu vijoličastih, da zaigra za domovino svojih staršev.

image
Nzs Dino Hotić (levo spodaj) se je v začetku leta udeležil zbora slovenske reprezentance B in igral na prijateljski tekmi s Kitajsko U25.

​Hotiću je uspelo, kar ni Marcosu Tavaresu

Mnogi se zdaj sprašujejo, kako je menjava nogometnega državljanstva uspela Dinu Hotiću, kapetan Maribor Marcos Tavares pa kljub pridobitvi slovenskega državljanstva za Slovenijo ne sme igrati, ker je v mlajših kategorijah nastopal za Brazilijo. Po tolmačenju pravil mednarodne nogometne zveze, ki smo jih zasledili na spletu in so jih z nami delili slovenski športni novinarji, je ključna razlika ta, da so Hotićevi predniki živeli na ozemlju države, za katero želi igrati, Tavaresovi pa ne. V njegov prid govori tudi dejstvo, da nima nastopa za A-reprezentanco Slovenije in da še ni igral v tekmovanju, v katerem trenutno nastopa BiH.

Splošno pravilo Fife sicer pravi, da lahko vsak nogometaš menja nogometno državljanstvo, če nima nastopa za nobeno reprezentančno selekcijo. Če je nogometaš že oblekel reprezentančni dres in na uradni tekmi zaigral, lahko nogometno državljanstvo zamenja, če je v času igranja imel obe državljanstvi. A Hotić do nedavnega ni imel obeh državljanstev, zato je v njegovem primeru zamenjave nogometnega državljanstva ključno, da so njegovi stari starši živeli na ozemlju države za katero želi po novem igrati. Za Bosno bi lahko Hotić igral še v primerih, da je tam rojen, da sta tam rojena njegova starša in v primeru, da je v tej državi neprekinjeno živel vsaj dve leti.

Za Slovenijo 51 nastopov in 10 golov

Hotić je za mladinske selekcije Slovenije igral v vseh kategorijah od 16 do 21 let, zbral je 51 nastopov in 10 golov. Med drugim je bil član udarne enajsterice na domačem prvenstvu do 17 leta leta 2012. V kategoriji do 21 let je debitiral pri 19 letih septembra 2014, za to selekcijo je igral na 14 tekmah in dal štiri gole. Kapetan Maribora Marcos Tavares je denimo za Brazilijo na uradnih tekmah igral v dveh mladinskih selekcijah - do 17 let (9 nastopov, 2 gola) in do 20 let (4 nastopi, 1 gol).

Na NK Maribor smo se obrnili s prošnjo, da nam Dino Hotić pove, zakaj se je odločil za reprezentanco BiH. Odgovorili so nam, da je razlog "tekmovalni motiv". Je pa klub pohitel z objavo vpoklica. "Imamo novega reprezentanta: Dino Hotić na novi poti. Prvič na seznamu članske izbrane vrste Bosne in Hercegovine. Novim reprezentančnim soigralcem se bo pridružil na zboru v torek in bo med kandidati za nastop v dvobojih s Finsko ter Grčijo," je objavil NK Maribor.

Agent Dina Hotića je Irfan Redžepagić, ki "skrbi" tudi za najboljšega bosanskega napadalca Edina Džeka, česar ne gre zanemariti. Oktobra 2018 je Hotić v intervjuju za Večer pred večnim derbijem, na katerem je zaradi porivanja sodnika dobil rdeči karton, na vprašanje, če bi Stožice kdaj sprejeli za domači stadion, odgovoril: "Le če bi igral za reprezentanco. Vpoklic bo z dobrimi igrami za Maribor prišel sam od sebe. Navdušen bom, ko bo prišlo do njega." Zdaj bo v Ljubljani rojeni vezist na voljo selektorju Bosne in Hercegovine.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku