Zakaj bi šli iz toplega naslonjača v sveže jutro?

Miomira Šegina, 19.1.2019
Društvo Šola zdravja

Jutranja vadba na prostem je stičišče okoli katerega se pletejo socialne vezi, izmenjava informacij in vključevanje generacije upokojencev v lokalna dogajanja.

Društvo Šola zdravja deluje trajnostno naravnano in družbeno odgovorno, saj skrbi za osveščanje javnosti o pomembnosti gibanja, druženja in medgeneracijskega povezovanja. In zakaj je to sploh pomembno? Joachim Bauer, nemški profesor medicine in psihoterapevt, v knjigi Princip človeškosti inteligentno znanstveno dokazuje, da je ključna lastnost evolucije sodelovanje in ujemanje, ne pa gola tekmovalnost in boj za premoč. Odgovori na mnoga vprašanja o družbenih in tudi znanstvenih zmotah, za nas so še posebej zanimiva njegova razmišljanja o osamljenosti.

image
Društvo Šola zdravja Društvo Šola zdravja organizira skupinske vadbe vsako jutro na dostopnih javnih površinah, in sicer med 7.00 in 7.30 pod vodstvom usposobljenih prostovoljnih vaditeljev.
Zdrava socialna mreža je pomemben faktor zdravja

Delujoče socialne mreže varujejo zdravje in zvišujejo življenjsko dobo. Nehotena osamljenost povzroča bolezen. Osamljenost spada k najhujšim vplivnim dejavnikom, ki v starosti povečujejo riziko visokega krvnega pritiska in srčnega infarkta, pospešuje pa tudi povišanje nivoja stresnih hormonov adrenalina in noradrenalina. Potemtakem je družba oziroma zdrava socialna mreža pomemben faktor zdravja na katerega se naš organizem odziva od rojstva do smrti.

Kronična osamljenost vodi v depresijo

Novejše teorije in s tem povezane raziskave potrjujejo, da smo ljudje predvsem socialna bitja in da je naša uspešnost vezana na odnose, ki jih znamo (ali ne) navezovati z drugimi ljudmi. Vse naše početje kliče k temu, da nas opazijo, nas sprejmejo in imajo radi. Oksitocin in dopamin imata pri tem pomembno vlogo. Naše preživetje ne omogočata moč in agresija, temveč zmožnost prilagajanja in navezovanja socialnih stikov.

Kot je že leta 1984 dokazala strokovnjakinja za psihosomatska obolenja Janine Kiecolt-Glaser, vodi osamljenost do aktiviranje stresnega sistema, ki je aktiviran tudi pri osebah, ki trpijo zaradi depresije. Zato ne preseneča, da je ena nadaljnjih posledic kronične osamljenosti tudi povišana stopnja depresivnih obolenj. Vsakršna aktivnost usmerjena v sočloveka, ne le v starosti temveč tekom celega življenja, je predpogoj za čim bolj polno, zdravo in zadovoljno življenje.

O društvu Šola zdravja

Društvo Šola zdravja letos obeležuje deseto obletnico delovanja. V tem času se je metoda 1000 gibov, ki jo je zasnoval zdravnik manualne medicine dr. Grishin, razširila v 71 slovenskih občin in jo vsakodnevno izvaja več kot 3800 članov.

image
Društvo Šola zdravja Vaditelji so prepoznavni po oranžni barvi oblačil.
Skupine vadijo vsako jutro na dostopnih javnih površinah, med 7.00 in 7.30 pod vodstvom usposobljenih prostovoljnih vaditeljev. Vadbe so brezplačne, edini strošek je letna članarina 20 €. Prepoznavni so po oranžni barvi oblačil, ki tudi v sivih dneh žari in vabi, da se jim pridružite. Na tej spletni strani lahko poiščete najbližjo skupino v vašem domačem kraju, od blizu ali daleč spoznate vaje 1000 gibov ter obogatite svoj vsakdanjik s koristno spremembo.
Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku