Začela se je matura: "Prepuščeni smo bili sami sebi"

Miha Dajčman, Asja Lednik, 30.5.2020
Osebni arhiv

Priprave na letošnjo maturo so bile za dijake in profesorje vse prej kot običajne. Dolgo oboji niso vedeli, ali bo pregovorno zrelostni izpit izveden, in če, na kakšen način.

Po dveh mesecih šolanja in priprav od doma in le nekaj dneh priprav na maturo v šoli, ko so zaključni letniki prejeli zadnje redne ocene, se je danes s preverjanjem znanja angleščine ob upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa začela matura.

"Matura letos je zagotovo posebno poglavje za vse kandidate, učitelje in ravnatelje. Sam sicer po zaprtju šol nisem občutil drastičnih sprememb, saj sem se pripravljal samostojno skozi celotno leto za tako imenovani peti predmet - sociologijo, ki mi odpira pot proti želeni fakulteti," razlaga dijak Anže Marolt.

Kot pravi, je bilo ob zaostrovanju ukrepov zaradi epidemije večkrat težko najti razlog, zakaj vztrajati. "Maturanti smo bili prepuščeni sami sebi, tudi učitelji kljub trudu in požrtvovalnosti dolgo niso vedeli, kako sploh delati. Mislim, da sta bila zamujena dva pomembna maturitetna meseca, ki se ju nikoli ne da nadoknaditi. Delo na daljavo pa je slaba alternativa šolanju v šoli."

"Matura je breme zame in za celoten šolski sistem"

Marolt še pove, da so v času, v katerem bi bilo treba odločno ukrepati, pristojni povsem ignorirali šole, maturante in tudi stroko, "ki so pozivali k spremembi ali odpovedi mature. Sicer pa je moje delo potekalo dobro, nisem začutil kakšnih večjih težav niti jih ne pričakujem pri opravljanju mature."

Za dijakinjo II. gimnazije Maribor Leo Diano Dajčman je matura v prvi vrsti obveza, nujnost pred nadaljevanjem šolanja, "test iz sposobnosti pisanja testov", poudari. "Seveda me je nekoliko strah, predvsem, da ne bi zmogla obremenitve ali da bi zaspala in na katerega od izpitov zamudila," pravi in doda, da so posebni pogoji, ukrepi in navodila zaradi pandemije novega koronavirusa, ki se jih bodo morali dijaki držati med maturo, "predvsem nadloga". "Najhujši je bil občutek, da smo sami s svojimi težavami," dogajanje zadnjih tednov med samoizolacijo opiše Diana Dajčman. "Matura je breme zame in za celoten šolski sistem. Veliko šolskega dela se na gimnazijah prilagaja maturi in njenim zahtevam," o pomanjkljivostih šolskega sistema odkrito govori bodoča študentka.

Začetek tudi poklicne mature
Dijakinja Srednje trgovske šole Maribor, smer aranžerski tehnik, Leila Furlan nam je dan pred pričetkom poklicne mature dejala, da je strah prisoten, a v mejah normale. Na poklicni maturi opravlja izpite iz slovenščine, angleščine in strokovnega predmeta, kar je pri njej aranžerstvo, skupno oceno predstavlja tudi izdelek z zagovorom. Dijaki poklicnih šol so imeli v drugi polovici leta težave pri pridobivanju ocen pri predmetih s prakso.
Med epidemijo novega koronavirusa, ko se je na maturo pripravljala doma, je imela težave pri razlagi določenih snovi, ker ni bilo pomoči in utrjevanja znanja ob običajnem stiku s profesorji. Učila se je iz zapiskov, ki jih je naredila med šolanjem, in s pomočjo pol na spletni strani Republiškega izpitnega centra (RIC). "Na srečo nimam omejitve vpisa na fakulteti, ki sem jo izbrala, a si vseeno želim doseči najboljši možen rezultat," je dejala bodoča študentka poslovne ekonomije na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Leila Furlan še pravi, da je zaradi velike odgovornosti matura tudi breme, a hkrati odskočna deska pred naslednjimi življenjskimi cilji.

Dijakinja zadnjega letnika Ajda Kostevc o zadnjih pripravah na maturo: "Verjetno se bistveno ne razlikujejo od priprav iz prejšnjih let, na šoli imamo zadnjih štirinajst dni možnost, da obiskujemo priprave s profesorji, sicer pa naši dnevi večinoma minevajo za pisalnimi mizami.Osebno se mi je bilo težko boriti s psihozo, ki je nastajala ob začetku epidemije in hkrati z dejstvom, da zaključujem srednjo šolo in me čaka matura, obenem pa nam odgovorni, roko na srce, niso posredovali vzpodbudnih besed." Doda, da pričakuje, da "bodo rezultati odraz tega, kako dobro ali pa kako slabo smo se s tem spopadali".

image
Osebni arhiv Lea Diana Dajčman, Anže Marolt in  Ajda Kostevc o letošnji maturi. 

Davor Sraka, dijak Ekonomske šole Murska Sobota, kjer obiskuje gimnazijski program, se je z ostalimi dijaki četrtih letnikov vsak dan spraševal, ali matura bo ali ne bo. "Dobivali smo različne in nejasne informacije s strani ministrstva," pripoveduje. Šola na daljavo je dijakom povzročala izzive, nekaterim večje, drugim manjše. Ob tem pogreša, da bi se kdo od vodilnih postavil v vlogo dijakov: "Niso v naši koži in ne poznajo razmer vsakega dijaka. Med dijaki so tudi takšni, ki potrebujejo dodatno pomoč pri učenju, dijaki iz socialno ogroženih družin, dijaki, katerih starši se morda ločujejo, so zdravniki, ki so v tem času ogroženi in polno zaposleni, žrtve v družini zaradi nastalega covida-19, imajo bolne starše, stare starše, smrt v družini."

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku