Za dve mešani kepici tudi več kot pet evrov. Zakaj so se cene sladoleda kar naenkrat tako dvignile?

Gregor Grosman, Asja Lednik, 11.7.2019
Gregor Grosman

"Razliko v ceni sladoleda narekuje predvsem cena surovin za posamezne okuse in pa količina dela, ki je za izdelavo sladoleda potrebna. Oboje se v pripravi posameznih sladoledov razlikuje in zato tudi razlika v ceni."

"Saj ne, da me moti vsakoletna inflacija cen sladoleda v Ljubljani, ampak ... Edina stvar, ki je v Ljubljani cenejša kot v Berlinu, je kava. In ker malo poznam povprečne plače, me zanima ... Kako pa vi ljudje v tem mestu sploh še živite?" Tako je pred dnevi na družbenem omrežju Twitter zapisal spletni uporabnik, ki se je čudil visokim cenam sladoleda v prestolnici.

Črna vanilija z oreo piškotom, alpska juha, sladoled z okusom parmezana, kibana, bio gozdna jagoda. Pa veganski kornet in tisti, posut s pisanimi in omamno sladkimi mrvicami. Zdi se, da nič več ni tako, kot je bilo. Časi, ko so otroci v pest stiskali nekaj tistih kovančkov, ki so jih dali v zameno za ogromno kepico sladoleda, so mimo. Sladoled je postal prestiž, v prestolnici, tudi v Celju in Mariboru, cene za kepico sladoleda rastejo v nebo. 

Klasični okusi so se skrili za modernimi imeni

Marsikdo se dobro spominja, da smo nekoč sladoledne kepice izbirali med klasičnimi okusi - vaniljo, čokolado, jagodo, tudi rum punčem pa lešnikom. Danes pa se klasični okusi skrivajo med ponudbo več deset okusov z nadvse modernimi imeni, ob katerih potrošnik marsikdaj niti ne ve, kaj bo dobil v kornet ali lonček.

image
Asja Lednik Račun za sladoled

V Ljubljani je ponudnikov sladoleda na pretek, temu primerne so tudi cene. V strogem središču prestolnice, v kavarni Zvezda, boste za kepico sladoleda odšteli 1,9 evra, v kolikor si boste zaželeli premium okus, lahko tudi 2,6 evra. Podobne cene sladoledov se gibljejo tudi pri drugih mestnih ponudnikih sladoleda. Cena je seveda odvisna od tega, ali si izberete "navadni" sladoled ali pa se odločite za povsem naravnega, ki je običajno dražji. Razlike se pojavljajo tudi v cenah za mešane kepice, pa v doplačilih različnih vrst kornetov ...

V kavarni Cacao boste za sladoled plačali 1,9 evra, v kolikor si boste zaželeli "kepico special", pa 2,6 evra. Kepica, sestavljena iz dveh okusov, stane 2,3 evra. V kavarni Vigò je cena kepice 1,8 evra, mešana kepica pa 2,1 evro. Cene glede okusov sladoleda se med seboj ne razlikujejo. 

Le za odtenek nižje so cene v ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark, kjer kepica sladoleda pri ponudniku City Cafe stane 1,5 evra, dva okusa v eni kepici pa 1,8 evra. Tudi bar Pilea v ljubljanskem trgovskem središču ponuja sladoledno osvežitev. Za kepico "navadnega" sladoleda boste tam odšteli 1,6 evra, za kepico 100-odstotnega, kot ga oglašujejo sami, pa boste odšteli 2,2 evra. Ste se že izgubili? Ni še konec. Za sestavljeno kepico iz dveh okusov "navadnega" sladoleda boste v baru Pilea plačali 2 evra, medtem ko boste za dve polovički, pri čemer je ena kepica 100-odstotni sladoled, druga polovička pa "navadni" sladoled, odšteli 2,3 evra. Če si boste tam zaželeli eno kepico in izbrali dva naravna sladoleda, vas bo to stalo 2,6 evra. 

Streljaj od središča Ljubljana pa še vedno lahko najdete ponudnike, ki ponujajo sladoled po nižjih cenah. V šišenski kavarni Coffe point ga tako denimo prodajajo po 1,2 evra.

Za dve mešani kepici tudi več kot pet evrov

image
Asja Lednik Ponudba sladoleda

​Tudi Celje s cenami sladoledov ne zaostaja prav veliko za Ljubljano. Posamezni ponudniki v središču mesta in na obrobju sicer ponujajo sladoled za ceno 1,2 evra, povsem mogoče pa je dobiti tudi precej dražji sladoled. V kavarni hotela Evropa vam bodo za kepico sladoleda zaračunali 1,1 evro, medtem ko je v sladoledarni Pri Nejcu zgodba malce drugačna. Tam se cene za kepico sladoleda gibljejo med 1,4 in 2 evroma, odvisno od tega, kateri okus izberete. Najdražja, torej dva evra, je tako imenovana "lopatka ekstra" za okus pistacije. V kolikor si zaželite sladoled z mešanima okusoma, plačate ceno sladoleda, ki je dražji. Torej, če naročite polovičko čokolade in polovičko pistacije, boste plačali pistacijo.

V celjskem nakupovalnem središču Citycenter boste v kavarni in slaščičarni Omnjom za kepico sladoleda odšteli 1,6 evra. A le, če ne boste preveč izbirčni. Povsem naravni sladoled iz gozdne jagode vas bo, denimo, stal več kot dva evra. Cena se poviša tudi, ko si zaželite mešano kepico, in kaj hitro se lahko zgodi, da boste za dva sladoleda z dvema mešanima kepicama plačali več kot pet evrov.

V manjših krajih pa kljub visokim cenam v mestih vedo, da bodo ljudje zaradi spodobne cene z veseljem po sladoled prišli še kdaj. Sladoledarna Mango v Mozirju, kjer se radi ustavijo tako domačini kot turisti, vam za eno kepico zaračuna 1,2 evra. Želite pol-pol? Prav, plačali boste enako ceno. Še več, za otroško kepico vam bodo zaračunali 80 centov.

Tudi v Topolšici vam bodo sladoled v kavarni hotela Vesna zaračunali 1,1 evro, v eni od šoštanjskih mestnih sladoledarn pa 1,2 evra.

image
Andrej Petelinšek

Maloprodajna cena vezana predvsem na ceno surovin

In zakaj so se cene sladoledov kar naenkrat tako dvignile? V priznani ljubljanski slaščičarni Zvezda pojasnjujejo, da je maloprodajna cena vezana predvsem na ceno surovin, ki pa jih občasno spreminjajo in dopolnjujejo, še posebej, ko razvijajo nove vrste sladoledov. ''Žal dobavitelji kar pogosto zvišujejo ceno surovin, saj je njihova cena odvisna od razmer na trgu. Cena vaniljevih semen je na primer v zadnjih letih tako močno poskočila, da tega dviga nismo mogli v celoti in naenkrat vključiti v ceno sladoleda, saj bi bila podražitev previsoka za stranke in zato cene sladoledov povišujemo postopoma".

Ne le v slaščičarni Zvezda, tudi drugod je vse pogosteje opaziti klasične sladolede in tiste malce bolj posebne. "Zvezdine sladolede ločimo v skupino klasičnih in skupino premium okusov. Razliko v ceni sladoleda narekuje predvsem cena surovin za posamezne okuse in pa količina dela, ki je za izdelavo sladoleda potrebna. Oboje se v pripravi posameznih sladoledov razlikuje in zato tudi razlika v ceni," pojasnjujejo v Zvezdi, kjer dodajajo, da za obe skupini sladoledov uporabljajo najbolj kvalitetne sestavine, tako da nižja cena njihovih sladoledov ne pomeni nižje kakovosti sladoleda, le različno sestavo surovin glede na okus. "V vse naše sladolede ne dodajamo sladkorja saharoze in ojačevalcev okusa ter stremimo k čim bolj naravnemu okusu sladoleda."

Četudi kateri gost med čakanjem na sladoled danes potarna nad ceno, pa so sladoledarji prepričani, da okus odtehta višjo ceno. "Večina naših gostov razume razmerje med kakovostjo in ceno. So pa naše cene primerljive s konkurenčnimi," razlagajo v slaščičarni Zvezda.

"Tako pač je, to je Štajerska"

image
Profimedia

"Mislim, da smo v Mariboru kralji sladoleda v Sloveniji. To mislim čisto resno," pa nam je povedala Mira Osvald-Mičović, solastnica Slaščičarne Ilich, in nadaljevala: "Mariborčani imajo sladoled zelo radi in so tudi super publika zanj. Mislim, da se spoznajo na sladoled." 

Pomanjkljivost imeti lokal v centru mesta je, da stranke do nas ne morejo priti z avtomobili, si pa redne stranke nesejo sladoled tudi domov, še razlaga Osvald-Mičovićeva, ki pa ne opaža povečanega povpraševanja po sladoledih za domov. Tudi cena kepice je enaka lanski. Imajo pa pri Ilichu različne cene kepic: veliko in majhno, kepico s postrežbo, pa posebne okuse, ki so nekoliko dražji. "Če si nekdo vzame kepico s sabo, je 1,60 evra, če sede, pa 2,1 evro. Vem, da ljudje ne vedo, zakaj takšna razlika. Gre za postrežnino, v katero je vračunan prostor, ki ga vzdržuješ, čistilka, ki jo plačuješ, natakar, ki do tebe pride in odide. Krožnik, servieta, skodelica iz stekla in kozarec vode. Skodelico je treba oprati, nekdo to mora narediti in to je tistih petdeset centov. Spomnim se, da so nam na začetku, pred leti, to malce zamerili, a ko smo jim kalkulacijo razložili, so to sprejeli," pojasnjuje naša sogovornica. 

Določeni okusi sladoleda so dražji zaradi višje cene sestavin, še pojasni Osvald-Mičovićeva, trenutno je takšna zgolj pistacija. Za kepico je treba odšteti 2,5 evra, za malo kepico pa 2 evra. Da se turisti ne morejo načuditi velikosti kepice, ki jo ponujajo, razlaga Osvald-Mičovićeva: "Tudi Ljubljančani se ne morejo načuditi. Res so velike. Tako pač je, to je Štajerska."  Pri okusih se sezonsko prilagajajo sadju, čakajo gozdne jagode, ki jih nikoli ni dovolj, pravi sogovornica, ki lokal vodi skupaj z možem Klemnom. "Vsa ta leta pogrešava več okusov, a nimava prostora, kamor bi lahko postavila večjo vitrino." Tako letos kot prejšnja leta sta najbolj priljubljena okusa cookies (piškotek) in mango, smo še izvedeli. "Piškotek zato, ker pokrije vse generacije. Najraje ga imajo otroci, potem ženske, ki imajo raje mlečne sladolede kot sadne. Moški sicer obratno, ampak piškotek pa jedo vsi."

Dejan Skodič, vodja Paradice by Pohorska kavarna, kjer imajo ob domačih tudi veliko tujih gostov, pri nobenih ni opazil, da bi se pritoževali nad previsoko ceno kepice sladoleda. "Vedo, da imamo kakovosten sladoled, v katerem so naravne sestavine. Da je surovina tudi smetana, ne pa kakšni praški. Morda jih nekoliko moti, da imamo male in velike kepice. Tako jim moramo razložiti, da če damo dve mali kepici, je to več kakor ena velika, zato je tudi cena temu primerna." Skodič meni, da se ljudje zavedajo tega, da je v izdelavo sladoleda treba vložiti veliko dela, da postane kulinarični presežek. 
Letos so predstavili nov okus quella praline, ki po Skodičevih besedah spominja na Toffifee. "Gre za varianto z lešnikom in karamelo, ki je letos zelo povpraševana. Enako je z okusom papaja." Kepica premium okusov (pistacija, temna čokolada, mlečna čokolada z Madagaskarja, mango, papaja, jagoda) stane evro petdeset, ceno pa narekujejo naravne sestavine. Sogovornik opaža, da si ljudje vedno več sladoleda odnašajo domov, okus jogurt pa opiše kot klasično priljubljen. 

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku