Za Celjane na dosegu roke, kar se jim je dolgo izmikalo

Miha Dajčman, 28.6.2020
Sašo Bizjak

Aluminij v tem prvenstvu Celju ni dal niti gola in bi bil na lestvici težko pred grofi.

Kratka kriza Celja je premagana in znova so v boju za naslov prvaka. S hitrima goloma v Kidričevem so grofi razliko do Aluminija povečali na sedem točk in so vse bližje igranju v Evropi. Še naprej bodo mešali štrene Mariboru in Olimpiji za naslov prvaka. Kidričani v tem prvenstvu v štirih tekmah Celju niso dali niti gola.

Aluminij - Celje 0:2 (0:2)
Športni park, 250 gledalcev, sodnik: Bojan Mertik 5,5 (Odranci).
Strelca: 0:1 Lotrič (v 11. minuti), 0:2 Vizinger (17.).
ALUMINIJ: Janžeković 5,5, Ploj 5,5, Horvat 5,5 (od 46. Grajfoner 5,5), Petek 6, Klepač 6, Čermak 5,5, Muminović 5,5 (od 43. Pantalon 6), Šaka 6 (od 74. Štor -), Jakšić 5,5, Živković 5,5 (od 73. Marinšek -), Flakus Bosilj 5 (od 46. Matjašič 5).
CELJE: Rozman 6,5, Marandici 6 (od 57. Brecl 6), Ćalušić 6, Zaletel 6,5, Kadušić 6,5, Štravs 7, Pungaršek 6,5 (od 90. R. Štraus -), Novak 7 (od 90. Travner -), Kerin 6,5, Lotrič 7, Vizinger 7.
Rumeni karton: Klepač; igralec tekme: Mitja Lotrič (Celje).

Prvi gol Celjanov je padel že v četrti minuti, a je bil razveljavljen, je pa že sedem minut kasneje na semaforju obveljalo 0:1. Kapetan gostov Mitja Lotrič je s prostega strela s 30 metrov dosegel evrogol, kar je bil 15. zadetek Prekmurca v sezoni. Le šest minut kasneje je Dario Vizinger že postavil končnih 0:2. To je bil prvi gol Hrvata po prekinitvi prvenstva in pomemben za strelsko krono. "Redko se nam dogaja, da imamo prednost na igrišču iz standardnih situacij. Fantje so bili disciplinirani in zgodilo se je tudi to," je povedal Dušan Kosić, trener Celja, ki ga je razveselila tudi dobra igra 20-letnega Lana Štravsa. "Pokazal je obraz, za katerega smo vedeli, da ga ima. Zbudil se je in nam pomagal do zmage." Da je znova blestel kapetan, ni nič neobičajnega: "Od njega to pričakujemo. Zadnji dve tekmi je odigral nekoliko pasivno, tokrat pa je, ne vem, od kod, potegnil potezo, ki nam je olajšala delo."

6
tekem je še do konca, Celje Aluminiju beži za sedem točk

Če so Celjani med dolgim nizom neporaženosti omenjali naslov prvaka, so po spodrsljaju v Murski Soboti, remiju s Taborom in pomembnih točkah v Kidričevem bolj previdni, ko govorijo o troboju z Olimpijo in Mariborom. "Bolj se borimo s tistim, kar počnemo že tri leta. Radi bi bili v evropskih pokalih, kar je osnovni cilj, nismo ga nikoli skrivali, se nam pa je izmikal. Vesel sem, da smo po dveh slabših tekmah pokazali takšno podobo. Fantje ne smejo pozabiti, da znajo igrati nogomet." Trener Celja priznava, da so po zmagi nad Olimpijo podlegli pritisku vodstva na lestvici: "Nogometaši so vseskozi pod pritiskom. Ko se borijo za izpad in ko se borijo za naslov. S tem morajo živeti. Če ne dosežeš rezultata, ko je ključna tekma, si označen, da ne zdržiš pritiska. Kljub vsemu funkcioniramo drugače. Nismo želeli biti evforični, ko nam je šlo dobro, smo pa delali tragedijo, čutili smo razočaranje po porazu z Muro in remiju z Bravom."

Grofi igrajo zelo napadalno, tudi ob hitrem vodstvu z 2:0 se njihova taktika bistveno ni spremenila. "Težko je spreminjati, ko se odločiš za neko taktiko. To so mladi fantje, če bi znali preklapljati, bi bili verjetno še boljši. Radi imamo dinamiko, fantje to že vedo, da damo nekaj občinstvu, da je tekma zanimiva. Dolgoročno se bodo navadili na neki tempo," pravi Kosić. Celjani so se zbudili v pravem trenutku, saj jim - po osvojitvi pokalnega naslova Mure - praktično le Aluminij lahko še odvzame evropsko vozovnico. Pred njim imajo šest krogov pred koncem prvenstva zdaj sedem točk naskoka. "Ta zmaga šteje dvojno, a pot je še dolga. Moramo se prešteti, kader ni tako širok, zdaj se moramo takoj pripraviti na Bravo." No, Ljubljančanom so vseeno izven dosega, saj ti zaostajajo kar 14 točk.

Da bi se Celju približali na le točko zaostanka, obžalujejo v Kidričevem. "Želeli smo narediti priključek, fantje dobro delajo čez teden, garajo, a nam ne gre. Znova nismo zadeli," je bil razočaran trener Aluminija Slobodan Grubor. Rečan priznava, da je po koronapavzi njegova ekipa izgubila kvaliteto, v petih tekmah so štiri izgubili. Vzrok naj bi bil tudi v tem, da jih skozi sezono zapuščajo najboljši igralci. "Tega ne znamo in ne moremo kompenzirati, takšne širine nimamo. Delamo na skupini, ekipnem duhu in tako nekdo posledično izstopa, potem pa ti nogometaši gredo. Težko je to nadomestiti. Ampak vseeno nam ne gre slabo, manjka nam le realizacija, ko bi res morali doseči gol," je povedal Grubor.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku