Za Andreja Stareta najboljši Mbappe, pravi, da je prišlo do napake: Kako so glasovali ostali novinarji?

M.D., STA, 3.12.2019
Reuters

Na spletu smo zasledili seznam glasovanj novinarjev za nagrado zlata žoga, ki jo je sinoči v Parizu šestič prejel Lionel Messi. Nagrado za najboljšega nogometaša tradicionalno podeljuje francoska revija France Football

Dvaintridesetletni Argentinec Lionel Messi je v glasovanju prehitel Liverpoolovega nogometaša Virgila van Dijka in Juventusovega Cristiana Ronalda, četrti je bil Sadio Mane.

Messi je prejel 686 točk, Van Dijk na drugem mestu le šest manj, Ronaldo na tretjem mestu je zaostal že za 210 točk.

Messi je priznanje osvojil prvič po letu 2015 in šestič skupno, s čimer je prehitel tekmeca zadnjega obdobja Ronalda, ki ima pet zlatih žog. Lani je nagrado prejel član Reala Madrida in hrvaški reprezentant Luka Modrić.

Za nagrado vsako leto glasujejo selektor in kapetan reprezentance ter predstavnik medijev.

Novinar in komentator RTV Slovenija je glasove razdelil takole: 1. Kylian Mbappé, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Eden Hazard, 4. Robert Lewandowski, 5. Virgil van Dijk. Stare je zdaj sporočil, da je pri glasovanju prišlo do napake, saj je glasoval za Lionela Messija.

"Vodji oddelka za zlato žogo pri France Football sem že sporočil, da je prišlo do napake. Na tretje mesto sem postavil Lionela Messija in ne Hazarda," je uvodoma dejal Andrej Stare in nadaljeval: "Mene je v letu 2019 navdušil predvsem Mbappe, seveda pa nikakor nisem mogel mimo dosežkov Cristiana Ronalda in Messija. Slednji je imel odličen jesenski del sezone, medtem ko spomladi ni blestel. Na južnoameriškem prvenstvu je edino, kar je naredil, velik škandal. Kar se tiče Ronalda, je moje mnenje, da se njegov čas počasi končuje. Resda je osvojil ligo narodov, kaj več pa mu ni uspelo."

"Mene zdaj navdušuje predvsem mladi rod nogometašev. Moč, tehnika, taktika in hitrost je tisto, kar daje čar tej igri, ki jo intenzivno spremljam od svetovnega prvenstva 1966 v Angliji. Od tedaj do danes se je spremenilo veliko stvari v nogometu, predvsem pa je moje osebno mnenje, da se je izrazito povečala razlika med dobrim in slabim nogometom. Hudo mi je, ko najprej gledam na primer tekmo Liverpool - Bayern, nato pa grem na slovenske stadione in opazujem ekipo X proti ekipi Y," pravi Stare.

"Ko sem začel spremljati nogomet, je bil Franz Beckenbauer pojem za nogomet, zdaj so to Messi ali Ronaldo, vseeno pa je moje mnenje, da se je tedaj igral lepši nogomet. Če me vprašate, kdo so trije najboljši nogometaši vseh časov, vam bom odgovoril: Pele, Johan Cruyff in Franz Beckenbauer. Bili so nato še Maradona, Messi, Ronaldo, Del Piero, Baggio, mnogo je bilo dobrih nogometašev, vendar jaz sem predstavnik stare šole in tako bo ostalo," je pogovor za STA sklenil Andrej Stare.

Za nagrado zlata žoga glasujejo novinarji iz celega sveta. Letos se je glasovanja udeležilo 176 predstavnikov medijev, zanimivo pa, da le devet od teh Messija ni uvrstilo med pet najboljših. Gre za novinarje iz Butana, Cipra, Slonokoščene obale, Kameruna, Salvadorja, Gvatemale, Združenih arabskih emiratov, Hrvaške in Šrilanke. Prav slednja je najbolj izstopala z izborom. Njen novinar je na prvo mesto postavil člana Liverpoola Trenta Alexander-Arnolda, na drugo še enega člana premierligaša Pierre-Emericka Aubameyanga, na tretje Antoina Griezmanna ter nato še Roberta Lewandowskega in vratarja Marc-Andrea ter Stegena.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku