Z upokojitvijo je bolje počakati do januarja

Tanja Fajnik Milakovič, 11.10.2019
Robert Balen

Pokojninske spremembe, ki jih prinaša novo leto, moškim obetajo nekoliko višje pokojnine, tudi ženskam z otroki. Na boljšem bodo tudi tisti, ki dobivajo ob plači del starostne pokojnine.

Kaj je bolje, upokojiti se še letos ali prihodnje leto? Glede na spremembe pokojninske zakonodaje, ki jih predlaga vlada, potrditi jih mora še državni zbor, je bolje počakati, pravi generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Marijan Papež.

Moški čez šest let na 63,5 odstotka

Moški namreč z januarjem lahko računajo na višje pokojnine, saj se bo zanje zvišal odmerni odstotek s sedanjih 57,25 na 58,5 odstotka. Postopoma se bo nato odmerni odstotek zviševal vsako leto, vse do leta 2025, ko naj bi moškemu za 40 let dela brez dokupa odmerili pokojnino v višini 63,5 odstotka od njegove pokojninske osnove. Za boljšo predstavo poglejmo, kaj to pomeni v številkah. Če bi moškemu letos od pokojninske osnove 1000 evrov odmerili pokojnino, bi dobil 572,50 evra pokojnine, po novem letu pa bo dobil 12,50 evra več oziroma 585 evrov pokojnine. In koliko bi znašala njegova pokojnina, če bi se upokojil šele leta 2025? Takrat bi ta moški dobil 62,50 evra višjo pokojnino, ki bi znašala 635 evrov.

Se tudi ženskam, ki so tik pred upokojitvijo, splača počakati? Kar zadeva odmerni odstotek, ne, ker se ta za njih ne spremeni. Če se ženska letos upokoji s 40 let pokojninske dobe, se ji namreč pokojnina odmeri v višini 63,5 odstotka in tako bo tudi v prihodnjem letu. "Če sprememb pokojninske zakonodaje ne bi bilo, bi se ženskam v letu 2020 odmerni odstotek s sedanjih 63,5 znižal na 61,5 odstotka," pojasnjuje Papež. Ker za ženske velja višji odmerni odstotek, že zdaj dobivajo za 40 let pokojninske dobe višje pokojnine. V primeru, da bi se ženski letos odmerila pokojnina od pokojninske osnove 1000 evrov, bi dobila 635 evrov pokojnine, torej 62,50 evra več od moškega. Na tolikšno pokojnino pa lahko računa tudi drugo leto.

Za otroka tudi višja pokojnina

Se pa ženskam, ki imajo otroke, navkljub temu splača počakati in upokojiti šele prihodnje leto. Za vsakega otroka ji bo po pokojninskih spremembah namreč od januarja pripadala za 1,36 odstotka višja pokojnina, uveljavljala pa bo lahko največ tri otroke. V primeru, da ima torej tri otroke, bo njena pokojnina višja za 4,08 odstotka. V našem primeru bi to znašalo 675 evrov ali dobrih 40 evrov več.

Ustavno sodišče in dvojni status
Ustavno sodišče je presojalo ureditev dvojnega statusa, ki samostojnim podjetnikom ne omogoča uživanja polne pokojnine ob sočasnem opravljanju dejavnosti. Zgolj en glas (5:4) je odločil, da trenutna ureditev ni v neskladju z ustavo. Glede na dejstvo, da odločitev ni bila sprejeta soglasno, ampak s preglasovanjem in najtesnejšim možnim izidom 5:4, v OZS pričakujejo, da se bo ob nadaljnjem spreminjanju pokojninskega zakona ponovno odprlo tudi vprašanje o ureditvi dvojnega statusa in da se podobno kot v drugih evropskih državah podjetnikom omogoči uživanje polne pokojnine, če želijo še naprej opravljati svojo dejavnost.
Strinjajo se z ugotovitvijo sodnice dr. Korpič -Horvat, ki je v ločenem mnenju zapisala: "Dvojni status koristi vsem: tako tistim, ki so še naprej v celoti delovno aktivni, kot tudi mlajši generaciji, za katero podjetniki z dvojnim statusom plačujejo prispevke v pokojninsko in zdravstveno blagajno ter druge dajatve. Vse prej kot nepomembno je tudi to, da dvojni status odpravlja revščino tistih, ki prejemajo nizke pokojnine. Dvojni status krepi vrednoto dela, ne da bi, ker gre za podjetnike, onemogočal delo mlajši generaciji, ki jo podjetniki tudi zaposlujejo."

Sicer pa za ženske oziroma tudi moške, če so bili na starševskem dopustu in prejemali nadomestilo, še vedno ostaja v veljavi, da si ob upokojitvi lahko znižajo starost. Tu niso predvidene spremembe. Za enega otroka si je starost mogoče znižati za šest mesecev, za dva otroka 16 mesecev, za tri 26 mesecev, za štiri 36 mesecev, za pet ali več otrok pa 48 mesecev. Tako se ženska s petimi otroki lahko upokoji največ štiri leta prej. V tem primeru pa seveda zanjo ne veljajo dodatni odstotki pri pokojnini, saj bo po novem lahko izbirala med eno ali drugo možnostjo.

Moški in ženske, ki so že izpolnili pogoje za starostno upokojitev in bodo delali naprej, pa bodo po novem ob plači prejemali še 40 odstotkov bodoče pokojnine (zdaj 20 odstotkov). "Vsem tistim, ki že zdaj dobivajo 20 odstotkov in bodo delali tudi v prihodnjem letu, bo Zpiz po uradni dolžnosti izdal novo odločbo. Od 1. januarja bodo prejemali 40 odstotkov starostne pokojnine, vendar največ tri leta. Po treh letih bodo upravičeni le še do 20 odstotkov starostne pokojnine, če bodo še vedno delali," doda Papež. Drugače bo veljalo za tiste, ki že prejemajo 20 odstotkov predčasne pokojnine. "Ti bodo tudi po novem dobivali le 20 odstotkov predčasne pokojnine k plači. Tisti, ki bodo v prihodnjem letu izpolnili pogoje za predčasno upokojitev in bodo še delali, pa ne bodo več upravičeni do dela predčasne pokojnine," pojasni Papež.

Usklajevanje pokojnin v letu 2020
Koalicija je včeraj razpravljala o proračunu in se uskladila o zahtevi Desusa za izredno uskladitev pokojnin prihodnje leto. Tako lahko upokojenci v prihodnjem letu poleg redne uskladitve pokojnin, ki bo februarja, računajo tudi na izredno v decembru, če bo gospodarska rast v tem letu višja od 2,5 odstotka.
Po prvotnem predlogu, ki je že v parlamentarnem postopku, bi se namreč pokojnine prihodnje leto izredno uskladile za en odstotek le ob več kot triodstotni letošnji gospodarski rasti, ki pa glede na napoved Umarja ne bo dosežena. Urad je namreč znižal napoved gospodarske rasti v letošnjem letu na 2,8 odstotka, kar pomeni, da izrednega povišanja pokojnin drugo leto ne bi bilo.

Poleg te je predvidena še ena spodbuda za tiste, ki bodo delali po dopolnjenem 40. letu pokojninske dobe brez dokupa. Za vsako leto dela več, toda za največ za tri leta vključenosti v zavarovanje, se jim bo pokojnina zvišala za tri odstotke oziroma za vsakih šest mesecev dodatne pokojninske dobe lahko računajo na 1,5 odstotka višjo pokojnino. Po zdajšnji ureditvi se prišteje en odstotek na vsake tri mesece.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku