Z dišečimi rastlinami proti nadležnim komarjem

Matic Sever, 5.9.2019
Profimedia

Večerni užitek na prostem nam velikokrat pokvarijo nadležne žuželke in komarji, ki brenčijo okoli nas in nam s piki povzročajo neprijetnosti. Odženemo jih lahko z naravnimi metodami.

Neprijetnosti z mrčesom se lotevamo na več načinov. Če je le mogoče, dam vedno prednost in priložnost naravnim in okolju prijaznim metodam, zato pri načrtovanju zasaditve tako vrta kot okrasnih posod vedno vključim katero od rastlin, ki pomagajo pri odganjanju komarjev, včasih pa tudi drugih žuželk.

Na voljo imamo kar nekaj rastlin, ki so lahko cvetoče, bujne in imajo za nas prijeten vonj, komarje pa odvračajo. Med opisanimi bo gotovo vsak našel nekaj zase.

Limonska verbena ali citronka (Aloysia triphylla)

Vsestransko uporabna trajnica v kuhinji in kozmetični industriji. Njeno eterično olje dodajamo tudi mnogim svečam za odganjanje komarjev. Citronka ima rada sonce in precej odcedna tla. Kot posodovka zraste navadno do enega metra visoko, v naravi pa tudi do tri metre. Prezimiti mora v prostoru, kjer ne zmrzuje.

Namig: Citronko posadite na vrt ali v večje lonce, ki jih postavite ob vhod ali počivalnik na terasi.

Navadna melisa (Melissa officinalis)

Navadna melisa je trajnica, katere grmiček zraste do 80 cm visoko. Odporna je proti suši, rada ima odcedna tla in zavetrno lego. Njeni listi imajo nežen in prijeten vonj po limoni, predvsem zaradi vsebnosti eteričnega olja citral in citroneal, ki komarjem ne diši. Eteričnega olja je v rastlini največ v mesecu avgustu. Mnogi pripisujejo rastlini tudi ugodne učinke proti mnogim drugim zdravstvenim tegobam. Zaradi bledo rumenih ali belih cvetov pa pritegne v vrt pomembne opraševalce, kot so čebele in čmrlji.

image
Profimedia Listi navadne melise imajo nežen in prijeten vonj po limoni, kar komarjem ne diši.

Namig: Za sproščanje melisine arome zdrobite nekaj listov med prsti.

Dodaten nasvet: Če vas bujna rast in razraščanje po vrtu moti, jo posadite v samostojne lonce.

Bazilika (Ocimum basilicum)

Dobro uspeva v humoznih, hranilno bogatih tleh in sončni legi za vetrom. Velja za eno najbolj aromatičnih zelišč, saj listov ni treba drobiti, vonj oddajo tudi celi. Zaradi prijetnega svežega vonja in okusa je zelo priljubljena tudi v kulinariki in kozmetični industriji.

Namig: Bazilika se na vrtu zelo dobro ujame z mnogimi zelenjadnicami in odganja škodljivce. Njeni dobri sosedi so: razhudniki (paradižnik, paprika in krompir), kumare, bučke.

Komarje odganjajo tudi:
• poprova meta (Mentha piperita)
• rožmarin (Rosamrinus officinalis)
• česen (Allium sativum)
• plazeča meta ali polaj (Mentha pulegium)
• navadni vratič (Tanacetum vulgare)
• mačja meta (Nepeta cataria var. citriodora)
• mehiški pehtran (Tagetes lucida)
• malajska vrčnica (Nepenthes alata
• evkaliptus (Eucalyptus ficifolia)

Prava sivka (Lavandula angustifolia)

Vonj sivke večino spominja na poletje in počitnice. Pogosto pa se sploh ne zavedamo, kaj vse nam ponuja ta čudoviti vonj. Poleg tega, da nas sprošča in pomirja, nas zna obvarovati tudi pred nadležnim mrčesom. Mnogi sivko sadijo med vrtnice, saj s svojim vonjem odganja uši, ki se sicer rade pojavijo na mladih poganjkih teh žlahtnih rastlinah.

image
Profimedia Vonj prave sivke nas sprošča in pomirja, hkrati pa tudi varuje pred nadležnim mrčesom.

Namig: Pripravite dekoracijo s sivkami v lončkih ali šopkih za mirne poletne večerje ali zabave na prostem.

Dišeča pelargonija (Pelargonium crispum)

Krasna cvetoča trajnica, ki poleg dekorativnega okrasa vsebuje eterično olje, ki ga uporabljajo v kozmetični industriji in repelentih - to so sredstva, ki z insektom neprijetnim vonjem ščitijo pred klopi in piki žuželk.

image
Profimedia Dišeča pelargonija je cvetoča trajnica, njeno eterično olje uporabljajo v kozmetični industriji in repelentih.

Ognjič (Calendula officinalis)

V vrtnih zasaditvah v srednji Evropi je priljubljen že od srednjega veka. Tudi danes ni ognjič v naših vrtovih samo okrasna rastlina, ampak so njegovi aromatični oranžno-rumeni cvetni koški uporabni tudi v kozmetični industriji, farmaciji in kulinariki.

image
Profimedia Zdrobljene cvetove ognjiča ali kremo na njihovi osnovi uporabimo za blažitev srbečice po piku komarja.

Pripravke iz ognjiča uporabljajo v številnih kremah za občutljivo in suho kožo. Zdrobljene cvetove ognjiča ali kremo na njihovi osnovi uporabimo tudi pri pikih komarjev za blažitev srbečice. Naše stare mame pa vedo povedati tudi, da rastline napovedujejo dež. Če so ognjičevi cvetovi po sedmi uri zjutraj še zaprti, bo tisti dan deževalo.

Pravi pelin (Artemisia absinthium)

Pri nas raste na suhih travnikih, pogosto pa ga gojijo tudi na vrtovih. Na vrtu ne zahteva posebne nege, razen odcedne zemlje in zavetne lege. Zraste lahko do 130 cm visoko. Zaradi močnega vonja odganja insekte. Vsebuje tudi zdravilne učinkovine, zato ga uporabljajo za čajne mešanice, pred uporabo katerih pa se posvetujte z zdravnikom.

image
Profimedia Pravi pelin s svojim močnim vonjem odganja insekte.
Še nekaj namigov za zaščito pred komarji
Komarji za svoj razvoj potrebujejo vodo, zato ne pozabite odstraniti odvečne vode iz praznih posod, podstavkov in zalivalk.
Poskrbite za redno menjavo vode v posodah, ki so v uporabi.
Preprečite kapljanje vode iz pip.
Rezervoarje z deževnico, ki služi za zalivanje, zaprite s pokrovi ali jih pokrijte z ustrezno gosto tkano mrežo.
V ribnike naselite ribe, ki so naravni plenilci ličink komarjev.
Vzdržujte zelene površine, bazene, okrasne ribnike in fontane.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku