(FOTO) Vukušić prekinil štajerski niz, Olimpija prvič po šestih letih zlomila Maribor v Stožicah

Marko Kovačevič, 28.6.2020
Robert Balen

... in povišala prednost na vrhu lestvice.

Tekme brez gledalcev ji očitno ležijo. Od marca 2014 je čakala Olimpija na ligaško zmago proti Mariboru v Stožicah. Če so bile takrat prazne tribune posledica navijaških izgredov, je za drugi večni derbi brez gledalcev poskrbela epidemija koronavirusa. En gol je bil dovolj, da so zmaji poskrbeli za prvi poraz večnih rivalov po prekinitvi, jih pahnili na tretje mesto na lestvici, sami pa na prvem lažje zadihali s štirimi točkami več od Celja in Maribora.

Najuspešnejši ekipi v državi v boju za prvo mesto, ob igrišču pa … morje praznih stolov! Skoraj po mesecu pokoronskega nogometa bi se na tako kuliso morali navaditi pa ne gre. Ne na derbiju. No, povsem komorno sinoči v Stožicah le ni bilo. Green dragonsi, navijači Olimpije, so zavzeli sever. Če ne smejo na svojo tribuno, bodo pa navijali za njo, so sklenile glave zeleno-belih ultrasov. Nekajkrat je zaropotalo s ploščadi ob največjem slovenskem stadionu. Dali so si duška s pirotehniko, topovski udari so v praznem avditoriju doneli še glasneje kot običajno. Leta gor ali dol, predsednik Milan Mandarić je zagotovo slišal vzklike, ki so mu jih namenili. Navijači niso niti malo navdušeni nad manevri prvega moža Olimpije, ki je na trenerski klopi namesto Safeta Hadžića ustoličil Dina Skenderja.

Olimpija - Maribor 1:0 (0:0)
Stadion Stožice, brez gledalcev, sodnik: Matej Jug (Tolmin) 5,5.
Strelec: Vukušić (v 59. minuti).
OLIMPIJA: Vidmar 7, Andrejašič 6,5, Samardžić 6,5, Šme 7 (od 89. Kamy -), Jurčevič 5, Ostrc 6, Tomić 6,5, Menalo 6, Savić 7 (od 74. Elšnik 6), Cekici 6 (od 74. Bezjak 6), Vukušić 7 (od 83. Pavlović -).
MARIBOR: Handanović 6, Milec 6, Peričić 6,5, Rajčević 6,5 (od 71. Koblar 6), Viler 6,5, Vrhovec 5,5, Cretu 6 (od 64. Dervišević 6), Pihler 6,5 (od 64. Tavares 6), Bajde 5 (od 64. Santos 5,5), Mešanović 5,5 (od 59. Požeg Vancaš 6), Zahović 5.
Rumeni kartoni: Jurčević, Cekici; Cretu, Viler, Santos, Zahović; rdeči karton: Jurčević (80.); igralec tekme: Ante Vukušić (Olimpija).

Trenerja, debitanta na največjem slovenskem nogometnem odru se nista preveč obremenjevala s protikoronskimi omejitvami. Z objemom sta se pozdravila rojaka, Sergej Jakirović in Skender. Kar nekaj lukenj zaradi poškodb sta morala zakrpati v enajstericah. Maribor je prvo mesto lovil brez četice nekdanjih zmajev, Nemanje Mitrovića, Denisa Klinarja in Roka Kronavetra. Pa dvobojev bivših vseeno ni manjkalo. Vijoličasti obrambi je znova poveljeval Jasmin Handanović, ki je za Olimpijo v prvi ligi debitiral daljnega leta 1997, še premaknil mejnik za najstarejšega nogometaša v elitnem slovenskem tekmovanju, zraven je bil Alexandru Cretu, v obrambi zeleno-belih pa je ob Miralu Samardžiću prvič po septembrskem derbiju začel Denis Šme, ki mu je lani potekla pogodba v Ljudskem vrtu.

image
Robert Balen

Objemov na igrišču ni bilo. Priložnosti v prvem polčasu pa le za odtenek več. Le redki prebliski so presekali raztrgano igro, v kateri so se zametki obetavnih akcij izgubili, še preden so se dobro sprožili. Še sodnik Matej Jug je bil raztresen. Preden je pokazal prvi rumeni karton, so mu ga morali pomočniki prinesti iz slačilnice. Gostitelji pred odmorom niso sestavili niti enega strela, Maribor je bil nekoliko bližje. Cretu je po predložku Mitje Vilerja z glavo žogo le oplazil, jo poslal čez gol, Blaž Vrhovec je z razdalje sprožil v naročje vratarja Nejca Vidmarja. Jasmin Mešanović in Luka Zahović se nista dobro dogovorila, kdo bo zaključil po novem predložku iz leve strani, so se pa odzvali domači navijači. Ognjemet se je pojavil nad streho stadiona. Najlepšo priložnost je sestavil Aleks Pihler. Prestregel je žogo, potegnil do roba kazenskega prostora Olimpije in silovito tresnil. Le kakšen centimeter je zmanjkal Ptujčanu, da bi povečal svojo zbirko golov iz Stožic, kjer je bil natančen oktobra 2016. Tokrat se je zatresla (le) prečka.

image
Robert Balen

Da se Olimpija prebuja, je nakazal strel Luke Menala na začetku drugega polčasa, ki je oplazil mrežo na zunanji strani. Krutost nogometne floskule, pravila, da kdor ne da, dobi, pa je Maribor okusil v 59. minuti. Luka Zahović je imel vodstvo na nogi, a se zapletel in sprožil protinapad Olimpije. Stefan Savić je z globinsko podajo v ogenj poslal Anteja Vukušića, najboljši strelec prve lige pa je suvereno zaključil. V zanj najboljšem trenutku je nekdanji hrvaški reprezentant prekinil strelski post, ki je trajal od marca.

Navijači so si dali duška ob stadionu

Štajerska odgovora je preprečil Vidmar, spretno je posredoval po priložnosti Bajdeta, poskus Martina Milca s prostega strela pa odbil v prečko. Vukušić je bil blizu drugemu golu, po protinapadu je prehitel Handanovića, ga obšel, a sta Peričić in Rajčević sta preprečila zadetek. Primorec je trčil v vratnico. Bolečina je bila prehuda, da bi nadaljeval, Jakirović je že v 71. minuti opravil peto menjavo, na igrišče je namesto Rajčevića poslal Luko Koblarja. Pred golovo črto je na drugi strani posredoval tudi Denis Šme, odbil strel Zahovića.

image
Robert Balen

Z deseterico je Olimpija branila prvo mesto na lestvici - Mario Jurčević je Marcosa Tavaresa ustavil s prekrškom za rdeči karton. Uspešno. Maribor ni sestavil učinkovite akcije, Sergej Jakirović je doživle prvi poraz po selitvi na Štajersko.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku