Vuelta: Roglič ohranil rdečo majico, Tadej Pogačar ni več tretji

ŠR, STA, 11.9.2019
EPA

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je v vetrovni 17. etapi med Aranda de Duero in Guadalajaro ohranil rdečo majico vodilnega na dirki po Španiji. Po 219,6 kilometra dirkanja na vso moč je iz bega do drugega mesta v skupnem seštevku prišel Kolumbijec Nairo Quintana in na četrto potisnil Tadeja Pogačarja.

Prva etapa po drugem prostem dnevu na letošnji Vuelti je bila na papirju namenjena sprinterjem, a so  hitro uvideli, da bodo daleč od cilja ostali praznih rok. Kmalu po startu so je v begu znašla večja skupina, ki je ob razgibani trasi in pomoči vetra hitro prišla do velike prednosti. V begu je bil tudi Quintana, ki je bil po 16 dneh dirkanja šesti. Ko se je Quintana začel bližati virtualnemu zmagovalnemu odru, je Roglič že zaukazal svojim moštvenim kolegom, da na vso moč poganjajo pedala in zmanjšajo razliko. Na pomoč so mu priskočili iz UAE Emirates Tadeja Pogačarja, ki je branil tretje mesto. A sta Slovenca kmalu ostala sama, na čelo pa je prišla Astana, ki je morala braniti četrto mesto Miguela Angela Lopeza. A so ubežniki še naprej poganjali na vso moč in v zadnjih desetih kilometrih spet povečali prednost na več kot pet minut, Quintana pa je bil virtualno že drugi.

Dobra dva kilometra pred ciljno črto je iz ubežne skupine prvi udaril Čeh Zdenek Štybar. Njegovo moštvo Deceunicnk-Quickstep je bil v njej daleč najbolj zastopan, zato je prepustil lov na Štybarja drugim. Čeha so ujeli, nato je z dolgim sprintom poskusil Irec Sam Bennett, iz njegovega zavetrja pa Belgijec Philippe Gilbert. Ta je slavil drugo zmago na letošnji španski pentlji in potrdil odlično pripravljenost pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Yorkshiru, ki je eden njegovih glavnih ciljev sezone.

Skupina s favoriti je v cilj prišla pet minut in 30 sekund za Gilbertom. Drugi je zdaj Quintana (+2:24), tretji Valverde (+2:48) in peti Pogačar (+3:42).

Etapa je bila ena najhitrejših v zgodovini dirke, povprečna hitrost je po 219,6 kilometra znašala 50,6 kilometra na uro. 

Anketa

Ali uporabljate zobno nitko?

Sudoku