Vsestranskost infrardečega ogrevanja: da nam bo toplo tudi v garaži in na terasi

Sanja Verovnik, 21.12.2019
Burda Wtg

Skoraj vsi imamo doma kak prostor, kjer se ne ogreva in se brez zimskih oblačil ne moremo dolgo zadrževati: s toploto IR-panela bomo lahko spili kavico na terasi, hvaležne zanjo pa nam bodo tudi rastline v zimskem vrtu.

Infrardeče ogrevanje ni primerno samo za to, da nas ne bi zeblo v stanovanjih, izkazalo se je kot zelo uporabno tudi v tako imenovanih nadomestnih prostorih. V garažah, delavnicah, vrtnih utah in zimskih vrtovih, ki se držijo stanovanjskih hiš ali pa tudi ne, po navadi ni poskrbljeno za ogrevanje. Da bi bila toplota tudi tam dobrodošla, se zavemo šele v zimskih mesecih, ko se zadržujemo tam, saj so garaže in ute po navadi tudi delavnice, v zimskih vrtovih pa čez zimo hranimo za mraz občutljive zunanje rastline, ki za svoj obstoj nujno potrebujejo toploto. In ker kdaj v najbolj mrzlih zimskih dneh sonca ni dovolj, da bi ogrelo zimski vrt in s tem zagotovilo toploto za vse, kar hranimo v njem, je ogrevanje v tem prostoru nujno potrebno. Možnosti za ogrevanje tovrstnih prostorov ni veliko. Ena od možnosti so električna grelna telesa, med njimi pa ogrevala z infrardečim ogrevanjem.

Ogrejejo tudi stare kraške kamnite hiše
Tudi za večje delavnice, industrijske objekte je primerno ogrevanje z infrardečimi paneli. “Če so prostori zaprti, so možna izbira tako imenovani industrijski visokotemperaturni IR-paneli, pravi Aleš Babič iz podjetja Ekosen. Ti so še zlasti primerni za objekte s slabo izolacijo in prostore, ki jih je treba hitro ogreti. “Kot odlična rešitev so se izkazali v prostorih z visokimi stropi, starih kraških kamnitih hišah in prostorih z velikimi kvadraturami, saj ogrevajo hitro in močno. Segrejejo se do 300 stopinj Celzija,” sklene Babič.

Na sonce se ni dobro zanašati

V prostorih, kot so zimski vrt, garaža in vrtna uta, je izredno težko nadzorovati temperature. Zimski vrt je zelo občutljiv prostor za ogrevanje v zimskem času, poleti pa za hlajenje, opozori Niko Prekoršek iz podjetja Tiping. Sončni žarki, ki gredo skozi šipe, so vsekakor velik faktor, ki vpliva na temperaturo v tem prostoru. Prekoršek opozori, da je v zimskem vrtu prijetno, ko so dnevi sončni. "Običajno imajo takšni prostori veliko steklenih površin in so v večini obrnjeni na južno stran, kar zadostuje za prijetno toplo počutje v njem. A sončnih dni ni veliko in na sonce se ni dobro zanašati," poudari sogovornik. Takrat si moramo pomagati z grelnimi telesi, da lahko uživamo vse prednosti zimskega vrt. Ena od njih je zagotovo stik z naravo. Kot možnost ogrevanja za zimski vrt Niko Prekoršek svetuje IR-panele. "Običajno jih namestimo na strop, če ta ni steklen ali iz kakšne prozorne kritine. V nasprotnem primeru jih lahko namestimo na stene ali nosilce, saj je nujno, da so paneli obrnjeni proti stavbi, torej hiši. Nikakor jih ne smemo namestiti tako, da so obrnjeni proti zunanjim steklenim površinam, saj so izgube prevelike, učinek pa je zelo slab," nadaljuje. Pri nameščanju panelov na strop Prekoršek priporoča več panelov manjših moči, da se prostor ogreva enakomerno. Poraba električne energije bo pri tem manjša. Pri namestitvi na steno ali nosilno konstrukcijo zimskega vrta pa lahko uporabimo posebne izvedbe panelov. Ti so ožji in daljši, lepše se prilagajajo nosilni konstrukciji vrta, pojasni sogovornik.

image
Ekosen Lokali imajo po navadi urejene vrtove na prostem, kjer gostje posedajo tudi v hladnejših dneh, grejejo pa jih paneli, ki žarijo in oddajajo toploto, kot bi grelo sonce.

Občasno ogrevanje

Ker je najšibkejša točka za vstop hladnega zraka v zimski vrt steklena površina, se lahko na strop nad okna namestijo IR-paneli posebnih ožjih izvedb, ki delujejo kot nekakšen toplotni zid in s tem preprečujejo vstop hladnega zraka v prostor, pravi Niko Prekoršek. Po njegovem mnenju zimski vrt uporabljamo občasno, kar pomeni, da ga ne bomo ogrevali ves čas, temveč zgolj v dneh, ko sonca ni in so zunanje temperature res nizke. Zaradi občasnega ogrevanja pa je treba pri nakupu paziti, da so IR-paneli zadovoljive moči, v nasprotnem primeru, tako Prekoršek, ni mogoče doseči želene temperature v vrtu. "Če zimski vrt nekaj dni ni bil ogrevan, je treba računati tudi na to, da bo v njem precej hladno, da bo podhlajen in bo tako ob ogrevanju treba dovajati več energije, kot če bi ga ogrevali redno." Sogovornik opaža, da ljudje poskrbijo za infrardeče ogrevanje v zimskih vrtovih predvsem zaradi rastlin, ki jih tja postavijo čez zimo. Te potrebujejo konstantno temperaturo in IR-paneli jim to toploto tudi omogočijo.

image
Sunshine.de V zimskem vrtu smo v hladnejšem delu leta odvisni predvsem od toplote sonca. Če v njem prezimujejo rastline, je konstantna toplota nujna. Ena od možnosti zanjo je infrardeče ogrevanje.

Hitreje do toplote

Infrardeče ogrevanje je rešitev tudi za garaže in vrtne ute. "Veliko je prostorov, kjer nimamo centralnega ogrevanja, ker gre zgolj za prostore, kjer se ne zadržujemo veliko časa," razmišlja Niko Prekoršek iz Tipinga. Opozori, da ima mnogo ljudi povsem napačno mnenje glede ogrevanja takšnih prostorov. Tudi v teh prostorih je dobro, da je pozimi toplo. IR-paneli manjših moči bodo dobro poskrbeli za toploto garaž, delavnic, skladišč ..., našteva Prekoršek. Nadaljuje, da je po navadi dovolj dovajati 20 do 25 W moči na kubični meter prostora, ki ima slabšo do povprečno izolacijo. Omenjena toplota bo zadostovala, da se bo prostor ogrel in bomo v njem lahko brez jakne v miru delali. "Če pa se ta prostor le redko ali občasno uporablja, je priporočljivo k zgoraj navedeni moči dodati še 30 do 50 odstotkov več, saj je tak prostor podhlajen in je potreba po dovajanju toplote v njem večja." Prekoršek meni, da je lastnost IR-panelov, da ne grejejo zraka kot pri klasičnem gretju, temveč direktno določene predmete, osebe, stene, strop in tla, še kako dobrodošla in se izkaže celo za hitrejši postopek ogrevanja. "Za primer: soba na vikendu se z običajnim ogrevanjem s pečjo na drva ogreje šele naslednji dan. Pri ogrevanju z IR-paneli pa je ta proces hitrejši, seveda ob primerni moči panelov in njihovi ustrezni razporeditvi v prostoru," še opozori Prekoršek.

Paneli, ki žarijo

In kako se infrardeče ogrevanje obnese na terasah ali balkonih, kamor nas v zimskem času tudi kdaj zanese, ko se želimo zgolj malce odpočiti, v miru spiti skodelico kave ali se zgolj nadihati svežega zraka? Aleš Babič iz podjetja Ekosen pozna odgovor. Pravi, da je za teraso ali balkon, če sta odprta, primerno izključno ogrevanje z IR-panelom s kratkimi infrardečimi žarki.

image
Hörmann/Matjaž Garaže niso rezervirane samo za jeklene konjičke, mnogi jih uporabljajo tudi kot delavnice. Ker se pozimi temperature v njih spustijo, je dobro razmisliti o vsaj občasnem ogrevanju.

Povedano drugače, gre za panel, ki nekoga, ki je na terasi ali balkonu, ogreje, kot bi ga grelo sonce. Babič pojasni, da gre za panele, ki žarijo. "Zelo se segrejejo in so izključno uporabni za zunaj," razloži in doda, da lahko toploto omenjenega IR-panela usmerimo enako kot svetlobo: v vse smeri oziroma tja, kjer pač ogrevanje potrebujete. To pomeni, da je ogrevanje usmerjeno. Prav to IR-panele, ki so primerni za zunanje prostore, loči od tistih, ki jih uporabljamo v notranjosti. Na vprašanje, kje postaviti IR-panel, da bo ogrevanje z njim v zunanjem prostoru funkcionalno, Babič odgovori, da s paneli, ki bodo stali na prostem, vedno grejete osebo, ki sedi na odprti terasi ali na balkonu. "Torej jih je dobro namestiti bodisi na stojalo in usmeriti v osebo, ki sedi na balkonu, bodisi jih postaviti nekam dovolj visoko nad osebo." Kljub temu da so omenjeni IR-paneli odpornejši in tako primerni za zunanjo uporabo, Babič opozori, da jih ni priporočljivo pustiti na dežju ali snegu. Bolje jih je umakniti nekam pod streho ali jih v času, ko ne delujejo, zaščititi z ustreznim pokrivalom, ki ne premoči.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku