Vse skrivnosti gladke kože: Prednosti in slabosti odstranjevanja dlak

Urška Kereži, 29.6.2019
Profimedia

Potreba oziroma želja po njihovem odstranjevanju dlak se je pojavila že v davni preteklosti, vsak način pa ima svoje prednosti in slabosti. Dolgoročno odstranjevanje neželenih dlak je v zadnjih dveh desetletjih eden najhitreje rastočih nekirurških lepotnih posegov.

V starem Egiptu denimo je gladko telo pomenilo pripadnost višjemu socialnemu sloju, hkrati pa je bilo tudi učinkovita metoda v boju z nadležnimi paraziti, kasneje v zgodovini so odstranjevali tudi lase ter jih nadomeščali z modnimi lasuljami, saj je bilo njihovo vzdrževanje menda preprostejše. Kljub velikemu interesu pa smo se z nadležno poraščenostjo dolgo znali boriti zgolj na dva načina: s karameliziranim sladkorjem in britjem z ostrimi pripomočki.

image
Shutterstock

Britje

Zagotovo je najbolj razširjeno še danes. Postopek je hiter, neboleč in daje dobre, a kratkotrajne rezultate, saj ga je treba ponavljati vsakih nekaj dni. Ob klasičnih britvicah so na voljo še električni brivniki, ki so sicer hitrejši, a manj natančni. Britje je priporočljivo opraviti po kopeli ali prhanju, ko je koža mehka, in naj poteka tako v smeri rasti dlak kot proti njej. Dlake naj ne bodo predolge.

Depilacijske kreme

Drži, da je postopek hiter in daje lepe, seveda kratkotrajne rezultate, toda ali veste, kakšna je njihova sestava in kaj se pri uporabi dogaja s kožo? Kislina jo lahko poškoduje, pogoste so tudi alergične reakcije. Pred prvo uporabo zato obvezno opravite test in upoštevajte število minut, navedeno v navodilih, poškodbe so namreč podobne opeklinam. Kreme ne vtirajte v kožo in jo uporabljajte le enkrat na mesec, če občutite pekočo bolečino, pa nemudoma odstranite. Dva dneva se ne izpostavljajte soncu ali sevanju v solariju, po depilaciji uporabite negovalno kremo ali olje.

image
Shutterstock

Voskanje

Postopek, ki zahteva več časa in potrpežljivosti, prinaša lepe rezultate, vendar je nekoliko boleč. Lahko se ga lotite sami ali obiščite salon. Obstajata dva načina: vroče voskanje, pri katerem vosek segrejemo, in hladno s trakovi. V obeh primerih s hitrim potegom povlečemo v nasprotni smeri rasti dlak, čimbolj ob koži, da ne povzročimo podplutb. Koža bo najprej sicer razdražena in pordela, toda že čez nekaj ur bo mehka in gladka, namažite jo z vlažilno kremo ali s kremo, ki vsebuje vitamin E. Postopek ponavljamo na tri do osem tednov. In še slabosti: voskanje zahteva več časa, lahko je boleče, dlake pa morajo biti dolge vsaj nekaj milimetrov, sicer jih ne boste mogli odstraniti. Ni priporočljivo za osebe z diabetesom in za vse, ki imajo krčne žile, slabo cirkulacijo ali hiperpigmentacijo kože, predtem se ne prhajte in kasneje se ne izpostavljajte soncu.

Stranski učinki

To so povrhnje opekline, odrgnine, hipo- in hiperpigmentacija kože, poškodbe oči izvajalca in osebe, na kateri se laserska epilacija izvaja, raznos nalezljivih kožnih bolezni in prehodno vnetje dlačnih mešičkov. Delo z visokoenergetskimi laserji in IPL pri nas še ni regulirano, čeprav gre v osnovi za medicinski postopke, pri katerih so možni številni stranki učinki. Najbolj varno je zato izvajanje pod neposrednim nadzorom zdravnika.

Previdnostni ukrepi

Pomembno je, da vsaj štiri tedne pred posegom dlak ne pulite, ne voskate in ne uporabljate depilacijske kreme. Tako bo kar v največjem številu mešičkov prisotna pigmentirana dlaka, ki jo lahko uničimo. Sončenja in uporabe samoporjavitvenih izdelkov pred postopkom in med njim se obvezno izogibajte, sicer bo namesto dlake svetlobo absorbirala porjavela koža in lahko pride do neželenih opeklin. Uporaba zaščite pred soncem (SPF 50+) se priporoča še štiri tedne po posegu. Čeprav je bolečinski prag individualen, uporaba anestetikov ni potrebna in večina občutek opiše kot skoraj neboleč, nekateri ga denimo primerjajo z ošvrknjenjem z elastiko.

So vse dlake primerne?

S sodobnimi visokoenergetskimi svetlobnimi viri lahko z enim svetlobnim pulzom zajamemo veliko dlak. Z najsodobnejšimi aparaturami tako odstranjevanje na hrbtu ali nogah traja zgolj eno uro. Ker deluje na principu selektivne absorpcije svetlobe v rjavo obarvanem pigmentu melaninu, pa mora biti v dlaki ta seveda prisoten. To pomeni, da se svetlejše slabše odzivajo, sive oziroma bele pa sploh ne.

Število ponovitev

Vsaka dlaka ima svoj življenjski cikel; nekaj časa raste, potem počiva in izpade, nato raste ponovno. Odstranjevanje je učinkovito samo v fazi rasti, zato je treba posege v intervalih ponavljati, dokler niso vsi dlačni mešički obdelani v idealnem trenutku. Na čas in dolžino ciklov rasti pa vpliva več dejavnikov, od predela telesa, ravni hormonov do starosti. Klinične študije so pokazale, da je za odstranitev večine navadno potrebnih pet do sedem posegov v časovnem razmiku od enega do treh mesecev. Laserski posegi med nosečnostjo niso dovoljeni. O tem, ali ga lahko opravite v času dojenja, pa se pogovorite z zdravnikom, ki bo vodil postopek.

Trajna odstranitev

Od dlak se tako za zmeraj lahko poslovimo le z elektroepilacijo, pri kateri se z izredno tanko iglo odstranjuje vsaka dlaka posebej. Postopek je zamuden, primeren za manjše površine ali skupine dlak, ki so ostale po odstranjevanju z IPL ali dlačnimi laserji.

image
Shutterstock

Trajno gladka koža

Dolgoročno odstranjevanje neželenih dlak je v zadnjih dveh desetletjih eden najhitreje rastočih nekirurških lepotnih posegov. Postopki z laserji in drugimi svetlobnimi viri so namreč po oceni ameriških plastičnih kirurgov sedmi najbolj iskani med tretmaji. Tudi v prihodnosti ni na vidiku nič posebno novega, morda se obetajo spremembe na področju fotodinamičnih postopkov ali mikrovalov, a so obeti še daleč od zanesljivega in dolgoročno varnega dolgotrajnega odstranjevanja dlak, kot so zdaj že dve desetletji in pol uveljavljeni in preverjeni postopki s sodobnimi laserji in IPL-ji.

Delovanje IPL in dlačnih laserjev

IPL je naprava, ki oddaja širok spekter svetlobe valovnih dolžin od 590 do 1200 nm. To so običajno ksenonove bliskovke, ki oddajajo energijo v kratkih impulzih, med katerimi se svetloba absorbira v pigmentu dlake. Sproščena energija se tako spremeni v toplotno, kar dlako uniči, obenem se prenese tudi na strukture v neposredni okolici. Dlačni mešiček in germinativni matriks ter predel ob narastišču mišice, ki dlako naježi, so namreč bogati z matičnimi celicami brez melanina. Prav te pa so končna tarča, ki jo želimo uničiti in tako preprečiti nadaljnjo rast dlake. Enako, vendar bolj ciljano v melanin, delujejo dlačni laserji, ki oddajajo svetlobo ene valovne dolžine. Medtem ko so laserji bolj učinkoviti v prvih treh terapijah, so IPL po več kot treh izvedenih postopkih, a trajne odstranitve dlak ne s prvimi ne z drugimi sicer ne dosežemo, temveč le zmanjšanje njihovega števila in velikosti do te mere, da niso več moteče. Po tretjem obisku jih mora bit tako vsaj 30 odstotkov manj, sicer odstranjevanje ni bilo uspešno. Razlogi so premajhna izhodna moča naprave, premajhna energija, nepravilna izvedba postopka, določena hormonska stanja in bolezni.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku