Vse o hulahupu: Obroč vseh generacij

Zvezdana Bercko, 9.1.2020
Reuters

V 50. letih prejšnjega stoletja je velikanski obroč dobil ime hulahup, hupkanje pa je postalo izraz za vrtenje obroča okoli bokov. V hipu je nov trend obnorel ves svet, v 80. letih je kot otroška igrača začasno utonil v pozabo in ostal moden le še kot rekvizit v ritmični gimnastiki. A zdaj se vrača!

Hulahup obroč je igrača našega otroštva. Pa ne le mojega, pravzaprav ni generacije, ki se iz svojega otroštva ne bi spominjala vrtenja obroča okoli pasu. Hulahup obroč namreč prihaja v modo in se utaplja v pozabo v ciklih, ki časovno sovpadajo z menjavami generacij. Vsaka ga na novo spoznava, vsaka na svoj način. Danes to ni le otroška igrača, je tudi izvrsten pripomoček za vadbo, krepitev mišic in hujšanje.

Če menite, da je hulahup obroč izum 50. let prejšnjega stoletja, se motite. Res je takrat, skupaj z najstniško kulturo in množičnimi mediji, prvič obnorel ves svet, a igre z obročem so stare skoraj toliko kot človeštvo. Najzgodnejši zapisi oziroma poslikave igre dveh igralcev, ki se borita za obroč, pri tem pa morata paziti, da obroč ne pade na tla, segajo tri tisoč let nazaj v stari Egipt. Obroči so bili takrat izdelani iz vej vinske trte in ostrih trav. Kakega pol tisočletja mlajše so podobe starogrških atletov, ki so se urili z bronastimi obroči. Kot otroška igrača se je obroč prvič uveljavil v prvi polovici 19. stoletja v Angliji. S palico so ga vodili po tleh, pa tudi že vrteli okrog pasu. Od takrat izvira tudi izraz hulahup. Hoop je v angleščini obroč, izraz hula pa so prinesli angleški mornarji s pacifiških otokov. Vrtenje obroča okrog pasu jih je spominjalo na havajski ples hula. Tako je nastala današnja zloženka hula-hoop oziroma hula obroč. Verjetno se je z angleškimi priseljenci igra prenesla v Avstralijo, kjer so otroci v prvi polovici 20. stoletja vrteli obroče iz bambusa in sladkornega trsa. Šele od tam je hulahup prišel v Ameriko.

Vsaka generacija na novo spoznava obroč hulahup. Danes ni več le otroška igrača, je zabaven pripomoček za vadbo ljudi vseh starosti.
image
Arhiv Večera Že leta 1959 so bili hulahup obroči naprodaj tudi v Mariboru.

Hulahup prvič obnori svet

V 50. letih so v tovarni igrač Wham-O v Kaliforniji že izdelovali plastične obroče, ki pa se niso imenovali hulahup. Ime mu je "dala" Joan Anderson, priseljenka iz Avstralije, ki je s seboj prinesla tudi obroč iz bambusa, hulahup. Na neki večerji je o tem pripovedovala Arhurju Spudu Melinu, solastniku tovarne Wham-O, ki se mu je zdelo ime imenitno in predvsem tržno zanimivo. Soprog Andersenove je z Melinom s stiskom roke potrdil ustni dogovor o delitvi dobička. A iz tega ni bilo nič. Melin je dobiček delil samo s svojim partnerjem iz podjetja Richardom Knerrom.

In dobička je bilo veliko. Samo v prvih štirih mesecih so prodali 25 milijonov obročev, v naslednjih dveh letih kar 100 milijonov. V eni od tovarn so vsak dan izdelali 50 tisoč obročev. Hulahup oziroma hupkanje, kot so poimenovali vrtenje obroča, je obnorelo ves svet. K temu je pripomogla tudi popularna kultura, zlasti glasba. Georgia Gibbas je septembra leta 1958 zapela The Hula Hoop Song, istega leta so skupaj s pesmico The Chipmunk Sonk, ki so jo pele priljubljene risane veverice, predstavili tudi igračko veveričke z obročem. Prvi obroči so se že konec 50. let pojavili tudi v Sloveniji in se v 60. še razširili. Sprva so vrteli lesene obroče, nato so bili naprodaj tudi plastični.

Hulahup se vrne

V 80. letih je hulahup obroč kot otroška igrača začasno utonil v pozabo. Ostal pa je v uporabi kot rekvizit v ritmični gimnastiki, uporabljali so ga tudi cirkuški akrobati. Organizirati so začeli tudi različna tekmovanja v hupkanju.

Po prelomu tisočletja je hooping v Ameriki in malo kasneje tudi v Angliji ponovno prišel v modo, tokrat v malce drugačni obliki. Če je bil prej hula obroč namenjen kot igrača večinoma otrokom, je zdaj kot rekreacijski rekvizit na voljo ljudem vseh starosti. Dandanes se hula obroč uporablja v različnih plesnih in glasbenih zvrsteh, cirkuških točkah, ritmični gimnastiki in kot pripomoček v fitnesu, pilatesu in jogi. Prav tako se širijo vadbe z obroči kot nova, samostojna fitnes vadba.

Hooping ali poslovenjeno hupkanje predstavlja celovito urbano in akrobatsko umetnost ustvarjalnega gibanja obroča v plesnih korakih ali v prostem slogu, pravijo ljubitelji te zvrsti. Značilno zanjo je dinamično gibanje v naravi ali pa po prostoru. Gibanje vključuje tako trike znotraj ("on body") kot zunaj obroča ("off body"), pogosto ga spremlja glasba. Bistvena značilnost modernega hupkanja je, da obroč razen na pasu vrtijo tudi na drugih delih telesa (vratu, ramah, prsih, rokah, dlaneh in prstih, bokih, zadnjici, stegnih, kolenih in stopalih). Triki in plesni gibi so sestavljeni iz različnih umetniških zvrsti (hip hop, rnb, ritmična gimnastika, twirling, trebušni ples itd.). Na voljo so tudi zložljivi obroči, ki se s posebnim gumbnim sistemom razstavijo na manjše dele, kar olajša prenašanje.

Učinkovita in zabavna rekreacija
Nekoč je veljal za otroško igračo, danes je hulahup obroč pripomoček za oblikovanje trebušnih in stegenskih mišic ter mišic zadnjice in rok. Še posebno je menda učinkovit pri odpravljanju maščobe s trebuha. Pri vsem skupaj je najboljše to, da je vadba tako zabavna, da se sploh ne počutiš, kot da treniraš. Pomembno je le ne obupati, saj bo verjetno v prvih poskusih obroč padel na tla že po nekaj sekundah. A telo se bo hitro spomnilo, kako gre.
Najprej potrebujete pravo opremo – kupite večji in težji obroč, saj ga je lažje kontrolirati. Oblačila naj bodo tesna, da se bo obroč oprijemal vašega telesa in se ne bo zapletal v oblačila. Desničarjem je lažje vrteti obroč v nasprotni smeri urinega kazalca, levičarjem obratno. Ko obroč že obvladate, ga morate vrteti v obe smeri, da se bodo mišice enakomerno razvijale. Modrice so sestavni del učenja – ne skrbite, kmalu se bo vaše telo navadilo in utrdilo.
Vadba je zelo primerna tudi za starejše, saj pomaga pri preprečevanju demence. Z vrtenjem obroča namreč uriš tudi glavo, saj moraš biti osredotočen. Pravijo, da lajša tudi bolečine ob artritisu in pomaga pri depresiji. Je nekakšna meditacija v gibanju, ki se ji enostavno prepustiš.
Med mitom in resničnostjo
Leta 1999 so hulahup obroč uvrstili v dvorano slavnih igrač, National Toy Hall of Fame v New Yorku.

Joan Anderson pri 95-ih še vedno vrti obroč. Leta 2018 je v dokumentarnem filmu Hula Girl prvič spregovorila o tem, kako so jo prevarali.

Z vrtenjem obroča je kot z vožnjo kolesa - ko enkrat znaš, ne pozabiš.

Približno v istem času kot hulahup so se pri nas pojavile elastične hlačne nogavice, zato se jih je prijelo ime hulahupke ali tudi hulahopke.

Najnovejši rekord v dolžini hupkanja je novembra v Chicagu postavila Avstralka Jenny Doan, obroč je neprekinjeno vrtela 100 ur. Prej je imel rekord moški, Aaron Hibbs iz Ohia, ki je leta 2009 obroč vrtel 74 ur in 54 minut.
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku