Vse, kar morate vedeti o sirtuinski dieti. Je primerna tudi za vas?

Denis Živčec, 17.7.2020
Profimedia

Pevka Adele je izgubila 50 kilogramov ob redni telovadbi s sirtuinsko dieto. A kaj to sploh pomeni? Gre za tako nov in malo znan način prehranjevanja, da Slovenci za dieto niti nimamo dobrega prevoda.

Nekateri ji pravijo sirtuinska, drugi ostajajo zvesti angleškemu izvirniku in ji pravijo sirtfood dieta; mi se bomo držali oblike sirtuinska. Prav veliko raziskav se z njo ni ukvarjalo in različni viri o njej pišejo različne reči. Še najbolj podrobno so se o njej razpisali v reviji Marie Claire, ki je tudi osnova za ta članek. Kar lahko o njej sklepamo iz pričevanj tistih, ki so jo preizkusili, je to, da do neke mere očitno resnično deluje in da k njeni magični privlačnosti prispevata črna čokolada in rdeče vino, ki ju je v omejenih količinah med režimom dovoljeno uživati. A poglejmo zadevo podrobneje.

Takšen način prehranjevanja ni priporočljiv za ljudi s sladkorno boleznijo in tistim, ki so zelo aktivni.

Vse, kar morate vedeti o sirtuinski dieti

O tem, kako je pevka Adel izgubila kilograme, se je v zadnjem času veliko govorilo, še zlasti potem, ko je objavila svoje fotografije iz zakulisja zabave po podelitvi oskarjev, na katerih je lažja za dobrih 44 kilogramov. Pred tem je objavila fotografije s svoje rojstnodnevne zabave na plaži v Angliji med božično-novoletnimi prazniki, ko je shujšala za 19 kilogramov.

Kako ji je to uspelo? Zaslužna naj bi bila sirtuinska hrana, znana po tem, da vključuje tudi rdeče vino in čokolado.

Sirtuinska hrana je v zadnjih letih postala tako popularna kot dieta z zeljno juho, dieta 5:2 in Dukanova dieta. Zanjo pa se ni odločila samo Adele, ampak tudi zvezdnici Lorraine Pascale in Jodie Kidd. Pa je to samo ena od diet, ki obljubljajo preveč, ali bi lahko prehranjevanje po njenem načrtu resnično pomagalo pri hujšanju in boljšem počutju?

Da bi lažje izluščili dejstva in izvedeli vse potrebno o sirtuinski hrani, so pri Marie Claire za mnenje vprašali strokovnjake. Kakšna je torej sirtuinska dieta? Nutricionist Rob Hobson pravi, da vključuje hrano, ki je videti kot prigrizek iz znanstvenofantastičnega filma, a je v resnici bogata s sedmimi beljakovinami, ki uravnavajo presnovo ter vplivajo na vnetja in življenjsko dobo. Sirtuini so proteini, ki ščitijo celice v telesu pred propadom ali vnetjem, raziskave pa so pokazale, da lahko regulirajo metabolizem, spodbudijo pa tudi gene v telesu, ki so povezani z izgubo maščobe in shranjevanjem maščobnih oblog.

image
Profimedia Med sirtuinska živila se uvrščajo predvsem tista, ki so zdrava, njihov vnos pa je treba povečati.
Kaj je dovoljeno jesti?
Med dovoljena živila v sirtuinski dieti spadata tudi rdeče vino in temna čokolada, saj imata veliko sirtuinov. Seveda pa to ni vse in učinkov takšnega načina prehranjevanja ne gre pričakovati ob srkanju vina in grizljanju čokolade. Med sirtuinska živila se uvrščajo predvsem tista, ki so zdrava, njihov vnos pa je treba povečati. Mednje sodijo: jabolka, citrusi, rdeče vino, ajda, orehi, temna čokolada, medjool dateljni, peteršilj, kapre, borovnice, zeleni čaj, soja, jagode, kurkuma, oljčno olje, rdeča čebula, rukola, ohrovt. Zanimivo je, da med ta živila spada tudi kava, kar je dobra novica za vse ljubitelje tega napitka. Države, v katerih ljudje zaužijejo največ sirtuinske hrane, med njimi sta tudi Japonska in Italija, so med najbolj zdravimi državami na svetu.

Koga je sirtmanija že zajela?

Sirtuinska živila imajo vedno več privržencev, med njimi so Adele, Jodie Kidd, Lorraine Pascale in sir Ben Ainslie.

Kdo si je izmislil dieto s sirtuinskimi živili?

Njena avtorja sta Aidan Goggins in Glen Matten, pozornost pa sta posvetila zdravemu načinu prehranjevanja in ne izgubi telesne teže. V svoji najnovejši knjigi The Sirtfood Diet sta objavila načrt prehranjevanja, ki vključuje tudi pitje zelenega sirtuinskega soka trikrat na dan in uživanje posebnih obrokov, ki jih pripravimo iz sirtuinskih živil, na primer solato z dimljenim lososom.

image
Profimedia Sirtuinska živila imajo vedno več privržencev, med njimi so Adele, Jodie Kidd, Lorraine Pascale in sir Ben Ainslie.

Je dieta s sirtuinskimi živili primerna tudi za vas?

Hobson razloži, da je eden od pozitivnih učinkov diete ta, da so vsa živila, ki jih je dovoljeno jesti, zdrava, imajo veliko vitaminov in mineralov ter visoko hranilno vrednost. A dodajamo, da so diete, pri katerih so izključene celotne skupine živil, lahko nevarne za zdravje. Ideja, da preklopimo na "gene za suho postavo", pa ni znanstveno dovolj raziskana. Dieta s sirtuinskimi živili je precej restriktivna tako z vidika živil kot kalorij, zaradi česar se je je morda težko držati. Prav tako ni dokazano, da je bolj učinkovita pri izgubi telesne teže kot druge diete, pri katerih je treba paziti na vnos kalorij. Z drugimi besedami – zakaj ne bi pri izgubljanju kilogramov jedli živil, ki jih imate res radi, ob tem pa pozabili na svoj dnevni vnos kalorij.

image
Profimedia Bistvo je prilagajanje življenjskega sloga na uživanje sirtuinskih živil, saj le tako dosežemo boljše počutje in izgubo telesne teže.
Nacrt prehranjevanja
Sirtuinska dieta vključuje načrt, ki se ga je treba držati.
Prvi teden:
Dnevni vnos omejimo na 1000 kalorij.
Na dan popijemo tri zelene sirtuinske sokove.
Na dan pojemo en sirtuinski obrok.
Drugi teden:
Dnevni vnos povečamo na 1500 kalorij.
Na dan popijemo dva zelena sirtuinska sokova. Na dan pojemo dva sirtuinska obroka.
Dolgoročnega načrta ni. Bistvo je prilagajanje življenjskega sloga na uživanje sirtuinskih živil, saj le tako dosežemo boljše počutje in izgubo telesne teže.

Za koga takšno prehranjevanje ni primerno?

Rob Hobson takšnega načina prehranjevanja ne priporoča ljudem s sladkorno boleznijo in tistim, ki so zelo aktivni. Če se zanj odločite, pa vas strokovnjak opozarja na morebitne stranske učinke, kot je glavobol, ki se lahko pojavi predvsem na začetku, ko se mora telo navaditi na manjši vnos kalorij.

image
Profimedia Zelene sestavine (ohrovt, rukolo in peteršilj) stresite v sokovnik.

Najhujši je prvi požirek zelenega soka

Dober začetek diete je pitje zelenega sirtuinskega soka. Priporočeno je, da si prve tri dni privoščite sok trikrat na dan in dodate še obrok iz sirtuinskih živil, naslednje štiri dni pa pijete sok dvakrat na dan in si pripravite še dva obroka iz sirtuinskih živil.

Sestavine:

75 g ohrovta

30 g rukole

5 g peteršilja

2–3 stebelne zelene (150 g), vključno z listjem

½ zelenega jabolka

sok ½ limone

½ žličke matcha zelenega čaja

Navodila:

Zelene sestavine (ohrovt, rukolo in peteršilj) stresite v sokovnik. Ker so med sokovniki velike razlike pri učinkovitosti sočenja listnate zelenjave, boste morda morali postopek ponoviti. Pomembno je, da vam uspe pripraviti okrog 50 mililitrov zelenega soka.

Nato stisnite še sok iz zelene in jabolka. Limono lahko olupite in jo prav tako stisnete v sokovniku, a lažje je, če sok iztisnete kar z roko in ga nato samo dodate zelenemu soku. Zdaj bi že morali imeti okrog 250 mililitrov soka, morda celo nekoliko več. Šele tik pred koncem, ko ga že nameravate popiti, dodate zeleni čaj. Manjšo količino soka torej nalijte v kozarec, dodajte zeleni čaj in dobro premešajte, nato dodajte še preostalo količino iztisnjenega soka. Ponovno premešajte, zatem sok čim prej popijte. Če želite, lahko dodate nekaj vode. Zeleni čaj dodajte le pri prvih dveh napitkih, pri tretjem ne, saj vsebuje veliko kofeina (polovica žličke ima enako količino kot skodelica čaja). Če kofeina niste navajeni, se lahko namreč zgodi, da boste imeli ponoči težave s spanjem.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku