Vrtnarije: Nekaj škode je nastalo, a vsaj propadanja ni

Petra Lesjak Tušek, Nejc Strojnik, 4.4.2020
Petra Lesjak Tušek

Ponovnega odprtja se niso razveselili le ponudniki, temveč tudi ljudje, ki pri hišah urejajo okolico, promet prvi dan po odprtju ni tak, kot bi bil običajno, a vsaj stekel je, za kar so hvaležni, so denimo poudarili v vrtnariji Pori na Prevaljah.

Poslej so lahko poleg prodajaln z živili, bencinskih servisov, lekarn in drugih prodajaln znova odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne, prav tako so dovoljena gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki. Vlada je vrtnarije uvrstila med izjeme, ker imajo v tem času veliko pridelkov (sadik zelenjave, sadja, okrasnega cvetja), ki so vezani na sezonsko prodajo, in je bilo v njihovo vzgojo vloženih veliko sredstev in dela, kar bi lahko propadlo. Sta pa še naprej tudi pri teh dejavnostih nujna tako dosledna uporaba zaščitne opreme (mask, rokavic) kot upoštevanje ohranjanja varne razdalje do drugih oseb. Če posameznik vrtnarije, drevesnice ali cvetličarne nima v občini prebivališča, je vstop v drugo občino dovoljen, vendar le do najbližje tovrstne storitve po javni cesti ali javni poti. Nekatere vrtnarije so bile že do zdaj vsaj deloma delujoče ali delujoče, ker so prodajale sadike zelenjave za prehrano, med njimi v Mariboru vrtnariji Urbanek in Moga.

Hvaležni, da so jim prisluhnili

"Zelo smo hvaležni," je odprtje vrtnarij včeraj komentiral Simon Pori iz Vrtnarije in cvetličarne Pori s Prevalj. Povsem zaprti sicer niso bili niti prej. Prodajali so gnojila, sadike, substrate in podobno. Vse, kar so po prejšnjem odloku smeli prodajati.

V vrtnarijah se sicer vedno nekaj vrže stran, včasih prodajo vse, drugič ne

A to jim vseeno predstavlja precej majhen delež v prihodkih. Okrasne rastline, sezona je v polnem teku, so denimo stale. Odločitev vlade, da jim omogoči poslovanje, tako pozdravljajo. "Za nas je sedaj glavna sezona, mi promet v večji meri ustvarjamo v pomladnih mesecih. Pritiski na vlado so zato prihajali z vseh strani. Hvaležni smo, da so nam prisluhnili. Moram reči, da se je vlada izkazala za zelo kooperativno, kar zelo cenim," razloži Pori. Ponovnega odprtja so se razveselili tudi ljudje. "Pomlad je. Ljudje si urejajo okolico. Doma imajo vrtove, grede, korita ... Daleč od tega, da bi bil promet kot v običajnih časih, lahko pa vsaj delamo. Velik odstotek strank imamo iz sosednje Avstrije, a teh zdaj ni. Verjamem, da bi Avstrijci radi prišli, pa ne morejo. Pri njih cvetja še ne smejo prodajati, lahko pa prodajajo sadike."

Prodaja odvisna tudi od vremena

Nekaj škode je v dosedanjih slabih treh tednih nastalo. "V vrtnarijah se sicer vedno nekaj vrže stran, prodaja je odvisna od vremena. A tukaj ne moremo pomagati. Takšno je življenje. Včasih prodaš vse, včasih pač ne. Ne bi pa rekel, da je huda kriza," optimistično razloži Pori. Pravi tudi, da od države, če bodo od sedaj lahko delali nemoteno in zaposlenim zagotavljali plače, ne bodo zahtevali finančne pomoči.

image
Sašo Bizjak Drevesnica Moga v Mariboru 

"Bolj kritični primeri so denimo gostinci in še nekateri drugi. Seveda je treba pomagati vsem, a moramo imeti jasno opredeljene prioritete in ne smemo biti nevoščljivi eden drugemu." Virusi in visoki higienski standardi, ki veljajo v teh časih, pa za vrtnarije niso nekaj novega, raven čistoče se pri njih zaradi novega koronavirusa tako ni bistveno spremenila. "Ničesar ne dajemo na nerazkuženo mizo, lončke vedno uporabljamo nove, razkužujemo tudi preproge. Čistoča je zelo pomembna. Če ne bi tako zavzeto skrbeli za higieno, bi se lahko hitro pojavila kakšna bakterija in v 24 urah pobila pol rastlinjaka," razloži Pori in doda, da kljub temu da obratujejo, strank še vedno ne spuščajo v notranje prostore, ampak jih postrežejo na prostem. "So pa tudi ljudje, ki pridejo, to moram povedati, dobro zaščiteni. Imajo obrazne maske, tudi rokavice." Prodaja pridelkov v vrtnarijah, drevesnicah in cvetličarnah, v vzgojo katerih je bilo vloženega veliko dela in sredstev, je torej stekla. "Izkazalo se pač je, da tukaj ne gre za majhne vsote in da bi zaradi odloka lahko veliko pridelkov propadlo," zaključi Pori.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku