Vroči rekordi rušijo sisteme

an.k., sta, 15.2.2020
Reuters

Znanstveniki so na Antarktiki minulo nedeljo izmerili rekordno temperaturo 20,75 stopinje Celzija, so sporočili v četrtek. Temperatura na tem območju je s prvič doslej presegla 20 stopinj Celzija.

"Še nikoli nismo videli tako visoke temperature na Antarktiki," je dejal brazilski znanstvenik Carlos Schaefer. Ob tem je opozoril, da meritev nima posebnega pomena v sklopu trenda podnebnih sprememb, saj gre za enkratno meritev v enem dnevu in ne dolgoročen sklop meritev. A je znak, da se nekaj dogaja, pravi znanstvenik.

Rekordno temperaturo so izmerili 9. februarja na otoku Seymour, kjer je nameščena argentinska raziskovalna postaja Marambio. Schaefer je še pojasnil, da so meritev sicer opravili v sklopu 20-letnega projekta o vplivu podnebnih sprememb na permafrost v regiji.

Usoda Antarktike

Prejšnji potrjeni rekord za območje Antarktike, kar zajema tudi oceane in otoke, je sicer 19,8 stopinje Celzija, ki so jih namerili januarja 1982 na otoku Signy. Na celini pa so rekordno temperaturo izmerili minuli teden, 6. februarja, sicer "poletnem" času za južni pol. Ob raziskovalni bazi Esperanza so takrat namerili 18,3 stopinje Celzija. S tem so podrli prejšnji rekord 17,5 stopinje, ki so jih izmerili 24. marca 2015. Zadnje desetletje je bilo sicer najtoplejše od začetka meritev, so prejšnji mesec sporočili Združeni narodi. Lansko leto pa je bilo drugo najtoplejše za letom 2016. Trend se nadaljuje tudi letos, saj je bil tokratni januar rekordno topel.

Zanka je sprožena - zaradi taljenja ledu, morje in kopno sprejmeta še več toplote in taljenje ledenega pokrova je še hitrejše. Po podatkih Svetovne meteorološke organizacije se je povprečna temperatura na Antarktiki v zadnjih 50 letih dvignila za tri stopinje Celzija, kar 87 odstotkov ledene površine na zahodni obali je v tem času izginilo, pri čemer se je v zadnjih 12 letih proces tajanja še pospešil. Letošnji januar je bil na Antarktiki najtoplejši do zdaj. Vplivi procesa so različni. Antarktiki zajema kopno, otoke in ocean južno od 60 stopinj širine. Ta regija hrani približno 70% sveže sveže vode v obliki snega in ledu. Če bi se ves led stopil, bi se morska gladina dvignila za 50 do 60 metrov, vendar bi trajalo veliko generacij. Znanstveniki Združenih narodov napovedujejo, da bodo oceani do konca tega stoletja med 30 in 110 cm višji, odvisno od prizadevanj človeka za zmanjšanje emisij in občutljivosti ledenih ploskev.

Tudi v drugje po svetu rekordi

Letošnji januar je bil najtoplejši v zadnjih 141 letih, odkar agencije beležijo temperaturo, so nedavno sporočili znanstveniki Ameriške agencije za oceane in ozračje (NOAA). Prejšnji mesec je bil tudi 44. januar zapored in 421. zaporedni mesec s temperaturami nad povprečjem 20. stoletja. Temperature v januarju so bile 1,14 stopinje Celzija nad povprečjem 20. stoletja.

Površina arktičnega ledu je bila 5,3 odstotka pod povprečjem, ki temelji na meritvah, opravljenih med letoma 1981 in 2010. Pod povprečjem je bila tudi snežna površina na severni polobli.

"V nobeni državi in nad nobenim oceanom letos niso zabeležili rekordno mrzlega januarja," so sporočili iz NOAA. Poročilo bo verjetno še poglobilo bojazni glede stopnjevanja podnebne krize.

"V nobeni državi in nad nobenim oceanom letos niso zabeležili rekordno mrzlega januarja"
Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku