"Vrnite nam kulturo"

Petra Vidali, 26.5.2020
Robert Balen

V Ljubljani in v Mariboru sta se zgodili "akciji za kulturo". Apel k dialogu je postal apel k odstopu: "Aktiv delavk in delavcev v kulturi zahteva odstop ministra za kulturo in oblikovanje neizključevalne kulturne politike."

Minister za kulturo Vasko Simoniti je evropske ministre za kulturo in medije 19. maja prek videokonference obvestil, da se v Sloveniji izvajajo pravočasni in učinkoviti vladni ukrepi za lajšanje hudih gospodarskih in socialnih posledic krize za kulturni in kreativni sektor. "Ta trditev ne drži," je zapisal Aktiv delavk in delavcev v kulturi. "Medtem ko so v številnih državah Evropske unije sprejeli ukrepe, ki bodo kulturi in umetnosti pomagali živeti in se razvijati, je slovenska politika na področju žive kulture sprejela le najnujnejše in kratkoročne socialne ukrepe. S tem so najbolj prezrti najšibkejši in najvitalnejši deli kulture, ki jo ustvarjajo predvsem pogodbeno, prekarno zaposleni in samozaposleni v kulturi."

image
Robert Balen

Besede na papirju

"Ministrstvo za kulturo se je zavilo v molk; za sivimi stenami se stopnjujejo politično motivirane redukcije sektorja v duhovno povsem osiromašeno 'novo kulturo', krepi se antiintelektualizem, na družbenih medijih in forumih se množijo fašistoidni in žaljivi pozivi, medtem pa živa kultura propada."

image
Robert Balen

Ker ministra, kot so zapisali, besede na papirju ne dosežejo, je prišel "čas za prehod k novim oblikam dejavnosti". Ta čas je bil danes ob treh popoldan na Muzejski ploščadi Metelkova, od koder so se izvajalci kulturne akcije premaknili do bližnjega ministrstva za kulturo. Ministrstvo so prelepili z listi, na katerih opozarjajo na pomen kulture, kakor ga prepoznavajo tudi vodilne evropske države, "ki v času krize za njeno financiranje namenjajo dodatna sredstva".

image
Robert Balen

Aktiv delavk in delavcev v kulturi so "besede na papirju", ki ne dosežejo ministra, razdelili tudi zbranim. "H kulturi smo se zatekli med epidemijo in kultura nam lahko pomaga državo pognati v smer razvoja tudi po njenem koncu," med drugim pišejo. "Kultura dokazano krepi ustvarjalnost, ki jo bomo ob izzivih prihodnosti zagotovo potrebovali. Ne zaostanimo! Poskrbimo za to, da bomo skupaj s kulturo ostali v družbi najboljših," še piše v izjavi. Pobudniki akcije so napovedali, da bodo, če se stvari ne bodo spremenile, akcijo nadaljevali.

image
Robert Balen

Karavana po kulturnih točkah

V Mariboru se je zdelo sočasno zbiranje tako rekoč na delovišču, na Glavnem trgu, najprej obotavljivo. Ampak ko je prispela skupina, ki je zastavljala vprašanje Kaj pa kultura?, je bilo srečanje rešeno. Počasi, s sprotno spontano koreografijo in režijo se je premikala od postojanke do postojanke. Z Glavnega trga se je šlo po novih tlakovcih do Rotovškega trga, kjer se je vprašanje Kaj pa kultura? srečalo z vprašanjem Ali je to knjižnica? Ko se je karavana ustavila na Slomškovem trgu, je je bilo že dovolj, da je sestavila verz Žive naj vsi narodi, in da je ostalo še dovolj tistih, ki so performans gledali. "Vedno več nas je," je rekel eden od aktivistov performerjev iz GT22, "širimo se kot virus, kultura se širi kot virus".

image
Sašo Bizjak

Tokrat iznajdljivost ne bo pomagala

Ni bilo tako hudo, ampak za začetek je bilo dovolj. Mariborska sporočila niso drugačna od ljubljanskih, situacija, v kateri so se znašli zlasti samozaposleni kulturniki in nevladne organizacije, je enako frustrirajoča. Kot je rekla samozaposlena pesnica, prevajalka, fotografinja, organizatorica in voditeljica dogodkov Nina Medved, je negotovost še veliko večja kot sicer. Za večino prireditev ne vedo, ali jih bodo sploh lahko izvedli iz varnostnih razlogov, razen tega pa jih ne morejo zastaviti tudi zaradi napovedanih rezov v kulturni proračun z rebalansom.

image
Sašo Bizjak

Samozaposlena koreografinja, plesalka, pedagoginja in producentka Mojca Kasjak je rekla: "Citirala bom Tanjo Lamovec iz knjige iz Kako misliti drugačnost. Prav danes sem jo brala in našla misel o uporu: upor se zgodi zaradi apela tistim, ki so presegli določeno avtoriteto delovanja. Ta, ki se upre, je prepričan, da se bori za svoje vrednosti, zato, ker je tega vreden. Kar je država doslej namenila samozaposlenim, so bile drobtinice. Izguba dohodka je bila dolgoročna in marsikdo od samozaposlenih ima družino. Zdaj, ko so preklicali pandemijo in z njo zaščitne ukrepe, pa smo res prepuščeni samim sebi. Saj smo bili tudi prej in smo se morali znajti, navsezadnje smo kreativci, vendar smo zdaj res v patpoložaju in se lahko kulturna kriza sprevrže v socialno. Seveda to že vrabci čivkajo, ampak ministrstvo za kulturo vseeno ne sliši. Apeliramo na ministrstvo za kulturo: če lahko z vavčerji in 360-milijonskimi krediti rešujejo gospodarstvo, naj pomagajo še kulturnemu sektorju. Pa ne čez noč, prosim. Kulturniki se zbirajo in iščejo nove modele, vendar bodo brez političnega konsenza rešitve nesmiselne. Temu je namenjen današnji apel."

image
Robert Balen
image
Sašo Bizjak
Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku