(VREMENSKA NAPOVED) Nekaj let nazaj je snežilo 27. aprila. Kakšna bo letošnja pomlad?

DR, STA, 19.2.2019
Profimedia

Čeprav je do koledarske pomladi še mesec dni, je ob visokih temperaturah v zraku že občutek, da smo zakorakali v pomlad. Izračuni večine svetovnih meteoroloških centrov kažejo na nadaljevanje nadpovprečno toplega obdobja.

Potem ko so v nedeljo v Ilirski Bistrici izmerili 20 stopinj Celzija, temperature po Sloveniji danes segajo do 18 stopinj. Ponoči se ozračje sicer ohladi pod ledišče, a se čez dan zaradi sonca precej ogreje. Zaradi območja visokega zračnega tlaka bo tako še nekaj dni.

image
Profimedia Napovedi za pomlad sicer niso zanesljive, izračuni večine svetovnih centrov pa kažejo na nadaljevanje nadpovprečno toplega obdobja.

"V tednu dni, ki je pred nami, še vedno pričakujemo nadpovprečno visoke temperature", je za STA povedal meteorolog Brane Gregorčič. Kot je pojasnil, bodo v naslednjih dneh temperature postopoma za kakšno stopinjo ali dve nižje, kot so bile v minulih dneh, ko so marsikje presegle 15 stopinj Celzija. "Razmeroma toplo in suho vreme se bo nadaljevalo do konca letošnjega februarja," je še dodal Gregorčič.

image
Rok Mlinar Brane Gregorčič

Letošnji februar je po njegovih besedah glede vremenskih značilnosti precej drugačen od lanskega, ko smo imeli pravo zimo s podpovprečnimi temperaturami in kar precej debelo snežno odejo. "Je bil pa lanski januar na nek način podoben letošnjemu februarju, torej topel in dokaj suh," je povedal.

Pomlad bo nadpovprečno topla

Napovedi za pomlad sicer niso zanesljive, izračuni večine svetovnih centrov pa kažejo na nadaljevanje nadpovprečno toplega obdobja, je še dejal Gregorčič.

Ker smo v območju, kjer so prodori hladnega zraka možni tudi marca in aprila, izjemoma celo v maju, možnost sneženja ostaja, ga je pa nemogoče napovedati za mesec ali dva vnaprej. Nekaj let nazaj je snežilo 27. aprila, najbolj pozno sneženje pa smo zabeležili v drugi polovici maja - leta 1969.

Izjemno toplo je bilo tudi na včerajšnji dan leta 1950, ko so na Vipavskem in Krasu namerili izjemno visoke temperature. V Ajdovščini se je ogrelo do 24 stopinj, na Kozini pa na 22 stopinj Celzija.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku