Tanja Cegnar: Meja sneženja se bo danes nižala ... Na hrvaški obali rdeči alarm!

A.L., 12.11.2019
Igor Napast

Jutri zjutraj bodo pogosti nalivi.

Danes smo se zbudili v oblačno in deževno jutro. O tem, kakšno bo nadaljevanje dneva in kaj nas čaka v prihodnjih dneh, smo se pogovarjali s Tanjo Cegnar iz Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).

"Trenutno je izrazito ciklonsko območje nad severnim Sredozemljem, od juga priteka vlažen zrak. Danes zaradi te pozicije ciklona prevladujejo severovzhodni vetrovi, na Primorskem pa zmerna burja. Dežuje v večjem delu države, meja sneženja pa je trenutno še na okoli 1500 metrov, popoldne, ko se bo malo ohladilo, pa se lahko ob močnejših padavinah spusti tudi do 900 metrov. To pomeni, da lahko malce sneži v alpskih dolinah, po nižinah pa bo deževalo," napoveduje Cegnarjeva.

Zvečer se bodo vremenske razmere še nekoliko zaostrile. "Vzhodni veter in burja na Primorskem se bosta obračala na južno smer in se krepila. Ker je danes tudi polna luna, ta v kombinaciji z močnim jugom prinaša povišano gladino morja na slovenski obali, zaradi česar lahko poplavlja najnižje dele obale."

Ponoči lahko pričakujemo nekaj neviht z nalivi na Primorskem. "Tudi jutri zjutraj bo kar nekaj možnosti za nalive in nekaj južnega vetra. Čez dan se bo stanje umirjalo. Meja sneženja se bo jutri sicer nekoliko znižala, a to še vedno pomeni, da bo snežilo le v alpskih dolinah," pravi Cegnarjeva.

V naslednjih dneh nas spet čakajo padavine. V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno. Proti večeru bo na jugu začelo rahlo deževati. V petek bo na zahodu oblačno in deževno, na vzhodu pa spremenljivo oblačno in večinoma suho. Na Primorskem bo pihal zmeren jugo.

Na vprašanje, kakšna zima nas čaka, Tanja Cegnar za zdaj še nima odgovora. Pravi, da je o tem še prezgodaj govoriti.

Slabe vremenske razmere tudi na Hrvaškem
Na Kvarnerju in v Dalmaciji danes pričakujejo nevihte z veliko dežja in močnim vetrom s hitrostjo do 130 kilometrov na uro. Zato so za celotno hrvaško obalo razen Istre razglasili rdeči alarm. Med drugim pričakujejo, da bo morje poplavilo obalo v mestih, dež pa povzročil poplave ulic v nekaterih mestih.
Na Jadranu so bo zmeren jugo do konca dneva okrepil tudi do orkanskih sunkov, je opozoril hrvaški hidrometeorološki zavod, ki je tudi objavil rdeči alarm za večji del hrvaške obale.
V zaledju Dalmacije in v Gorskem kotarju pričakujejo močan dež, posebej v drugem delu dneva. Niso izključili niti možnosti hudourniških poplav zaradi dežja v mestih niti zemeljskih plazov in zvišanja rečne gladine.
Zaradi nizkega tlaka, plime in močnega južnega vetra pa bi morje lahko poplavilo obalo v krajih ob morju, kot se je zgodilo v ponedeljek zvečer v Kaštelih pri Splitu.
Zaradi slabih vremenskih razmer je prekinjenih več ladijskih in katamaranskih linij, je danes sporočil hrvaški avtoklub (Hak).
Opozorili so tudi na plazove na cestah v goratih območjih in ob jadranski magistrali. Izpostavili so, da so cestišča mokra in spolzka v večjem delu države ter da ponekod v notranjosti
Hrvaške megla znižuje vidljivost.
Hrvaški vremenoslovci napovedujejo, da se bo deževno vreme nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. (STA)

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku