"Vreme dokazano vpliva na razpoloženje"

Barbara Furman, 11.2.2019
Rok Mlinar

Znana slovenska vremenoslovca, Andrej Velkavrh in Brane Gregorčič, tudi o tem, ali nas čez leta res čaka vremenski pekel.

Gospoda Velkavrh in Gregorčič, sta šla kdaj od doma brez dežnika, pa vaju je potem ujel dež?

Andrej: Seveda, kot da je to kaj posebnega. Včasih si misliš, ah, saj mu bom ušel, ne bom nosil še tega s sabo, ali pa bom že nekako.

Brane: Itak, kdo pa ni.

image
Rok Mlinar Brane Gregorčič in Andrej Velkavrh

Sem domnevala, da se vremenoslovcem to pač ne dogaja. Kaj pa vreme in razpoloženje ljudi? Ko smo tečni, radi rečemo, da je krivo vreme. Pa res vpliva na naše počutje?

Brane: Seveda vpliva, ampak okusi so različni. Enim prija vročina, drugim bolj mraz …

Andrej: Vreme dokazano vpliva na razpoloženje ljudi, ampak še daleč ne na vse enako in zato se ne izgovarjajte nanj – najprej poiščite vse druge možne vzroke, če vam kaj ne gre tako, kot bi si želeli.

Beremo ali slišimo lahko tudi zelo črne scenarije o tem, da nas čez leta čaka vremenski pekel. Predvidevam, da nas bosta znala pomiriti.

Brane: Predvsem brez panike. Avstrijci so pripravili analizo klime na območju Alp za zadnjih 250 let. Prišli so do zaključkov, da glede spremenljivosti vremena ni bilo bistvenih sprememb. Je pa res, da v zadnjih desetletjih zaznavamo porast temperatur. Zato so v poletnih mesecih vse pogostejši vročinski vali. In projekcije kažejo, da bi se to znalo še stopnjevati.

Andrej: Vendar bi lahko bile posledice na različnih delih zemlje različne. Brane: Kaže, da se bo težišče padavin počasi vse bolj pomikalo k zimskemu delu leta, v poletnih mesecih pa bodo možna dolgotrajnejša sušna obdobja z visokimi temperaturami. Pozimi naj bi bilo torej več padavin. Ker pa se bo meja sneženja najverjetneje pomikala vse više, bo zaloga snega v gorah manjša. Zato bi veljalo razmišljati o tem, da bi nekaj zimske vode z zajezitvami ali kako drugače prihranili za sušno polovico leta. Ampak zdaj govorim o ekstremnih scenarijih. Ni jih pričakovati zgolj v nekaj letih. Za zdaj opažamo le, da so temperaturna odstopanja navzgor vse pogostejša, navzdol pa vse redkejša.

Celoten intervju z vremenoslovcema je bil objavljen v januarski številki revije OBRAZI, za katero sta tudi razložila, kako nastaja vremenska napoved in ali sta se že kdaj znašla v kakšnih ekstremnih vremenskih razmerah.

Anketa

Uživate mleko in mlečne izdelke?

Sudoku