Voda: Dokazano "najbolj zdrava pijača"

Reuters, Kornelija Golob, P. K., 25.5.2019
Sašo Bizjak

Otroci, ki ne pijejo vode, pijejo več sladkih pijač, ugotavlja nedavna ameriška raziskava. Starejši, ki po 50. letu začnejo izgubljati občutek za žejo, naj bi dnevno zaužili 1,5 litra tekočine na dan. Najboljša izbira je voda!

Petina otrok in mladih v ZDA sploh ne pije vode na običajen dan, po rezultatih nove raziskave pa od gaziranih in sladkih pijač zaužijejo dvakrat več kalorij kot vrstniki, ki pijejo vodo. V raziskavi so otroci, ki niso pili vode, od gaziranih brezalkoholnih pijač, sokov in drugih s sladkorjem slajenih pijač zaužili na dan okoli 93 več kalorij kot vrstniki, ki so pili vodo. "Ti rezultati so pomembni, saj je pitje s sladkorjem slajenih brezalkoholnih pijač povezano s številnimi zdravstvenimi težavami pri otrocih, kot so čezmerna telesna teža, zobni karies in sladkorna bolezen tipa 2," pravi glavni avtor raziskave Asher Rosinger, direktor laboratorija za vodo, zdravje in prehrano univerze Penn State.

Rosinger pravi, da je voda "najbolj zdrava pijača, ki jo lahko uživamo" in da je pomembna za telesno in duševno zdravje. Gazirane brezalkoholne pijače in druge s sladkorjem slajene pijače dodajo samo prazne kalorije k prehrani otrok. Če nadomestimo te pijače z vodo, lahko zmanjšamo možnosti, da bodo mladi imeli prekomerno težo ali da bodo postali debeli, poudarja Rosingerjeva ekipa v pediatrični reviji JAMA Pediatrics.

V raziskavi so pregledali podatke o prehrani 8400 otrok in mladih, starih od 2 do 19 let (podatki so bili zbrani med letoma 2011 in 2016). Udeleženci, ki so v povprečju bili stari enajst let, so od gaziranih brezalkoholnih pijač in drugih sladkih pijač na splošno zaužili 132 kalorij na dan. Če so pili vodo, se je povprečno uživanje gaziranih brezalkoholnih pijač in sladkih pijač zmanjšalo na 112 kalorij na dan. Če pa niso pili vode, se je njihovo povprečno uživanje gaziranih brezalkoholnih in sladkih pijač povečalo na 210 kalorij na dan.

Voda z okusom ni več voda

Rezultati se ne razlikujejo glede na spol ali družinski dohodek. Vplivni dejavnik pa bi lahko bila rasa in etničnost otroka. Če svetlopolti otroci niso pili vode, so od s sladkorjem slajenih pijač dnevno zaužili 237 kalorij, če so jo pa pili, pa samo 115 kalorij.

Temnopolti otroci, ki niso pili vode, so od gaziranih in sladkih pijač dnevno zaužili 218 kalorij, tisti, ki so pili vodo, pa 125.

Latinskoameriški otroci, ki niso pili vode, so od s sladkorjem slajenih pijač dnevno zaužili 176 kalorij, tisti, ki so jo pili, pa 115.

Raziskava ni bila kontroliran poskus, katerega namen bi bil dokazati, ali in kako pitje vode neposredno vpliva na pitje gaziranih brezalkoholnih pijač. Raziskovalci poudarjajo tudi, da z raziskavo niso nameravali dokazati, ali pitje sladkih pijač neposredno povzroča kakršnekoli zdravstvene težave.

Christina Roberto, raziskovalka na medicinski fakulteti univerze Penn State, pravi, da izsledki kažejo na obratno razmerje med pitjem sladkih pijač in pitjem vode pri otrocih. "Otroci, ki ne pijejo vode, pijejo več sladkih pijač kot otroci, ki vodo pijejo," pravi Roberto, ki ni sodelovala pri raziskavi. "To pomeni, da če nam uspe prepričati otroke, naj začnejo piti več vode, lahko omejimo njihovo pitje nezdravih sladkih pijač. To je pomemben cilj za spodbujanje zdravja otrok."

Starši morajo poskrbeti, da njihovi otroci razumejo, kako pomembno je piti vodo, pravi Jennifer Emond, raziskovalka na medicinski fakulteti kolidža Dartmouth v Hanoverju, New Hampshire. Emondova, ki ni sodelovala pri raziskavi, dodaja, da bi starši morali spodbujati otroke, naj omejijo pitje s sladkorjem slajenih brezalkoholnih pijač (kar vključuje tudi vode z okusom in športne pijače), ki bi jih lahko zamenjali z vodo.

"Tudi šole imajo velik vpliv na to, katere pijače pijejo najstniki," poudarja Emondova. "Šole morajo ustvariti okolje, kjer se ne spodbuja pitje sladkih pijač, kar vključuje tudi športne pijače in vode z okusom. Za učence bi morala biti voda prva izbira." 

image
Profimedia Starejši naj bi dnevno zaužili 1,5 litra tekočine na dan.

Pri starejših večje tveganje za dehidracijo

Strokovnjaki opozarjajo, da začne po 50. letu starosti občutek za žejo izginjati. Starejši naj bi dnevno zaužili 1,5 litra tekočine na dan. Še več tekočine pa potrebujejo, ko je temperatura okolja povišana oziroma ko imajo vročino, svetuje Tina Lipar, diplomirana medicinska sestra, zaposlena na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. "Količina vode v telesu je odvisna od razmerja med vnosom in porabo, njeno pomanjkanje pa se zelo hitro pokaže kot dehidracija. Dehidracija je pri starejših spremljevalec bolezni in celo smrti. Pogosto je vzrok za bolnišnično zdravljenje starejših ljudi, včasih tudi s smrtnim izidom", pravi Liparjeva.

Kako poskrbeti za ustrezen vnos dnevne tekočine?

Starejšim ljudem naj vsakodnevno spremljanje vnosa tekočine preide v navado. To je najlažje narediti tako, da si zjutraj v 1,5-litrski vrč pripravijo vodo ali nesladkan čaj ter ga postavijo na pult ali v hladilnik, predlaga Liparjeva. "Ob koncu dneva bodo tako vedeli, ali so dovolj spili. Ko pa gredo od doma, naj imajo v plastenki ali steklenici vodo vedno s seboj. Starejši naj bi imeli stalen dostop do tekočine za pitje, tistim, ki so gibalno ovirani, pa naj bi bila tekočina na dosegu roke," še svetuje medicinska sestra.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku