Visoka raven je še prenizka

Zoran Mijatovič, 11.8.2019
Fivb

Preveč škode so jim v petek naredili Francozi, da bi slovenski odbojkarji proti svetovnim prvakom imeli realne možnosti za uspeh

Že po petkovem porazu z 0:3 proti Francozom je večji del upanja izpuhtel, zmaga s 3:0 nad Tunizijo ga ni kaj prida okrepila. Bilo je namreč jasno, da je za zgodovinski prvi preboj moške odbojkarske reprezentance na olimpijske igre v nedeljo dvakratne zaporedne svetovne prvake Poljake treba premagati s 3:0, ob tem pa še doseči vsaj 17 točk več. Izkazalo se je res za misijo nemogoče.

​Na začetku je varovancem selektorja Alberta Giulianija še kazalo dobro. Odvzeti niz (25:21) najboljši ekipi sveta pred 11.500 njenimi navijači v razprodani Ergo Areni v Gdansku ni mačji kašelj. A že v drugem nizu, ki so ga Poljaki dobili s 25:23, je postalo jasno, da so vozovnice za Tokio njihove. Draž dvoboja je hitro splahnela, tudi po zaslugi poljskega selektorja, sicer Belgijca Vitala Heynena. Ta je na igrišče poslal svojo drugo postavo, ki pa je proti udarni slovenski le še dokazala, kako širok spekter vrhunskih odbojkarjev ima dežela svetovnih prvakov.

S 25:23 in 25:21 so zaključili dvoboj in poskrbeli, da je njihova reprezentanca brez ene same izgubljene točke osvojila olimpijski kvalifikacijski turnir. Slovence so pokopale predvsem napake pri začetnem udarcu, elementu, v katerem so blesteli v uvodnem nizu. Z 20 točkami se je najbolj izkazal Klemen Čebulj, s 13 točkami sta sledila Tonček Štern in Alen Pajenk, enajst jih je dosegel Tine Urnaut.

image
Fivb Kljub neuspehu so Slovenci poskrbeli za številne pozitivne poteze.

Prisiljeni v nemogoče

"Proti Poljakom ni bilo kaj posebno drugačnega kot na prvi tekmi proti Francozom. Obakrat smo igrali na precej visoki ravni. Rezultat sicer ni najboljši, a vemo, da je bil na drugi strani mreže izjemen tekmec in da je težko zmagati. Še posebej v prvem nizu smo igrali dobro na servisu, v bloku, obrambi in tudi v protinapadih. To mora biti naš cilj za prihodnje - ohranjati takšno raven igre," je bil kljub neuspehu, če se rezultat v skupini smrti sploh lahko tako imenuje, zadovoljen selektor Alberto Giuliani.

​Zelo podobnega mnenja je bil tudi kapetan Tine Urnaut: "Že na prvi tekmi smo pokazali, da znamo igrati, a proti Poljakom smo tisti visoki nivo držali dlje časa. Izkoristili smo priložnosti, ki smo jih skreirali, kar nam na prvi tekmi ni uspevalo. Prav zaradi takratnih neizkoriščenih priložnosti smo bili proti Poljakom prisiljeni v rezultat, ki pa ga je na taki ravni težko doseči. Vseeno sta bila naša igra in protinapad dosti boljša kot na prvi tekmi, vsaj v prvih dveh nizih. Nas je pa v drugem nizu žal kaznovalo, da smo na servisu naredili enajst napak."

Ena vozovnica še na voljo

Da je bila to prelomnica, s katero je tekmovalni naboj uplahnil, je priznal Tonček Štern: "Ko smo izgubili drugi niz in ko se je vedelo, da bo napredovala Poljska, je bilo težko najti motivacijo. Resda je Poljska že sama po sebi motiv, vendarle pa je težje igrati, če veš, da nimaš več možnosti za preboj na olimpijske igre."

image
Fivb Mariborčan Alen Pajenk (levo) ostaja gonilna sila reprezentance.

​No, morda se ena priložnost še pojavi. Januarja bodo Evropi podelili še eno vozovnico za Tokio. Na še enem kvalifikacijskem, tokrat celinskem turnirju bo sodelovalo osem reprezentanc, na olimpijske igre pa bo odpotovala zmagovalka. Sestava turnirja in gostitelj, favorit naj bi bil Berlin, bosta znana oktobra. Pravico nastopa na turnirju bodo imele gostiteljica in sedem najboljših reprezentanc z evropske jakostne lestvice, ki še niso uvrščene na olimpijske igre. Katere bodo te reprezentance, bo znano po objavi oktobrske jakostne lestvice oziroma po septembrskem evropskem prvenstvu, ki ga bo gostila tudi Slovenija z ljubljanskimi Stožicami. Pravkar minuli kvalifikacijski turnir v Gdansku je za Giulianijeve varovance odigral pomembno vlogo generalke pred EP-jem, saj so lahko spoznali svoje prednosti in pomanjkljivosti, ki jih bo še treba odpraviti. "Zdi se mi, da smo v prvih dveh nizih proti Poljski na igrišče stopili s takim pristopom, kot bi morali vedno, kar bo zelo pomembno tudi na evropskem prvenstvu. Če bomo igrali tako, kot smo prva dva niza proti Poljakom, se lahko kosamo z vsakim in z vsemi svetovnimi velesilami," je prepričan Tonček Štern.

​Rezultati olimpijskih kvalifikacij, 1. krog: Slovenija - Francija 0:3 (-24, -20, -23), Poljska - Tunizija 3:0 (15, 19, 19); 2. krog: Slovenija - Tunizija 3:0 (23, 16, 24), Poljska - Francija 3:0 (21, 19, 20); 3. krog: Francija - Tunizija 3:1 (21, -20, 19, 22), Poljska - Slovenija 3:1 (-21, 23, 23, 21). Vrstni red: Poljska 9 točk, Francija 6, Slovenija 3, Tunizija brez točke.

"S tako igro se lahko kosamo z vsemi svetovnimi velesilami"
Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku