Visok krvni tlak ni vedno slabo znamenje

NR, 12.6.2019
Profimedia

Presenetljivo odkritje berlinske raziskave: osemdesetletniki z nižjim krvnim tlakom so imeli za 40 odstotkov večje tveganje za umrljivost kot vrstniki z višjim krvnim tlakom.

Hipertenzija ali visok krvni tlak je dejavnik tveganja za številna obolenja, kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in ostale težave s presnovo. Toda ali je visok krvni tlak vedno razlog za zaskrbljenost? Novi izsledki nasprotujejo tej predpostavki. Kaj sploh je visok krvni tlak? To je težko reči, saj je še med strokovnjaki odprto vprašanje, kaj šteje za normalni krvni tlak. Različne organizacije imajo različna merila za povišan krvni tlak.

Tako pravi po eni strani ameriški nacionalni inštitut za srce, pljuča in kri, da se hipertenzija pri odraslih razume kot krvni tlak, "katerega stalne sistolične vrednosti so najmanj 140 mmHg (mililitri živega srebra)". Po drugi strani pa ameriško združenje za srce trdi, da ima posameznik hipertenzijo, če sistolični krvni tlak meri najmanj 130 mmHg. Ameriški center za nadzor nad boleznimi in preventivo pa ocenjuje, da pri ljudeh s sistoličnim tlakom med 120 in 139 mmHg obstaja samo tveganje hipertenzije.

Na splošno svetujejo zdravniki svojim pacientom, še posebej ostarelim, naj si skrbno merijo krvni tlak. Slednji naj ne bi smel doseči praga hipertenzije, ki je po mnenju večine zdravstvenih strokovnjakov dejavnik tveganja za bolezni srca, kap in druge zdravstvene težave. Toda izsledki raziskave, izvedene v univerzitetni kliniki Charité v Berlinu kažejo, da so ostareli z visokim krvnim tlakom manj dovzetni za ostale zdravstvene težave. Avtorji raziskave menijo, da bi nekateri osemdesetletniki lahko celo imeli koristi od visokega krvnega tlaka.

140/90 kot meja med visokim in nizkim krvnim tlakom

Nova raziskava, katere izsledki so bili objavljeni v kardiološki publikaciji European Heart Journal, je obsegala 1628 udeležencev in udeleženk s povprečno starostjo 81 let. Vsi so bili stari najmanj 70 let, ko so se prijavili na raziskavo leta 2009 in so jemali zdravila proti hipertenziji. Raziskovalci so podatke o zdravstvenem stanju udeležencev zbrali prek raziskovalnega projekta Berlin Initiative Study, ki ga je začela univerzitetna klinika Charité. Udeležence so intervjuvali vsaki dve leti in izmerili med drugim njihov krvni tlak.

Po šestih letih so raziskovalci izvedli statistično analizo, da bi ugotovili, kako krvni tlak vpliva na tveganje umrljivosti. Pri tem so upoštevali še številne zavajajoče dejavnike, kot so spol, slog življenja, indeks telesne mase in število zdravil, ki jih posameznik jemlje proti visokemu krvnemu tlaku. Opazili so, da so osebe z nižjim krvnim tlakom (140/90 mmHg ali manj), stare najmanj 80 let, imele za 40 odstotkov večje tveganje umrljivosti kot vrstniki z višjim krvnim tlakom.

Raziskovalci so to povezavo med krvnim tlakom in tveganjem umrljivosti opazili tudi pri posameznikih, ki so že preživeli kap ali srčni napad. Prav tako so izpostavili, da so posamezniki s krvnim tlakom pod 140/90 mmHg imeli za 61 odstotkov večje tveganje umrljivosti kot osebe, katerih krvni tlak je bil visok kljub zdravilom proti hipertenziji.

"Naši izsledki kažejo, da bi zdravljenje hipertenzije pri takšnih skupinah bolnikov morali prilagoditi posameznikovim potrebam," je dejal glavni avtor raziskave dr. Antonio Douros. V prihodnje nameravajo ti znanstveniki preučiti, kdaj bi zdravila za zniževanje krvnega tlaka najverjetneje pomagala. "Kot naslednji korak želimo preučiti, katerim skupinam bolnikov dejansko pomagajo zdravila proti hipertenziji," je sklenil soavtor raziskave prof. Elke Schäffner, poroča Medicalnewstoday.com 

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku