Vijoličasti so spet na nogometnem prestolu: "Naj zabava traja do nedelje!"

Marko Kovačevič, 16.5.2019
Andrej Petelinšek

Kako so nogometaši Maribora petnajstič zagrabili naslov državnih prvakov

Sodnik še ni zapiskal, ko se je rajanje začelo. Martin Milec je stekel za gol, se z visokim skokom približal navijačem na severni tribuni. "Če bi lahko, bi zagotovo skočil kar k njim," je priznal bočni branilec vijoličastih. V Celju je še zadnje vprašanje o zmagovalcu državnega prvenstva v nogometu – kdaj – dobilo odgovor. Slavje, napovedano za sobotni derbi, je bilo (le) preloženo v 33. krog. Zmaga s 3:1 na štajerskem dvoboju je bila dovolj, da so nogometaši Maribora tri kroge pred koncem prve lige potrdili 15. naslov slovenskih prvakov.

image
Andrej Petelinšek Najprej so nogometaši dvignili Darka Milaniča, nato še Zlatka Zahoviča.

Že na igrišču so se priklonili navijačem. "Čeprav letos na nekaterih tekmah nismo bili pravi in nismo odigrali, kot znamo, so nam navijači z juga, viole, vedno stali ob strani. Tudi v soboto, ko si tega nismo zaslužili, so navijali. To so pravi navijači, ki jih potrebujemo na vsaki tekmi," se je veselil Milec. Dolgo je čakal na svoj peti naslov. "Presrečen sem. Pet let nisem bil prvak, pet let nisem osvojil ničesar. Dolgih pet let je to bilo. Res sem vesel za ekipo, pokazali smo karakter. Po sobotni tekmi, na kateri ne bi smeli odigrati tako, se je bilo težko pobrati. Tudi tokrat smo bili v zaostanku, a smo verjeli, da nam bo uspelo. Odigrali smo res dobro. Zdaj je čas za proslavljanje. Upam, da bo trajalo nekaj dolgih dni," je pomežiknil 27-letni Račan.

Dobre novice za Maribor so morda dobre tudi za nogometaše kranjskega Triglava, ki bodo v soboto gostovali v Ljudskem vrtu. "Trajalo bo do sobote, do nedelje, do prireditve Spinsa. Upam, da žene in punce ne bodo preveč jezne. Moja zagotovo ne bo. Ker pet let nisem osvojil ničesar, bo že potrpela teh nekaj dni," je čago do nedeljske razglasitve najboljšega nogometaša in idealne enajsterice v sezoni 2018/19 napovedal Milec.

image
Andrej Petelinšek Martin Milec je pet let čakal na naslov.

Pot do zadnje zmage v lovu na trofejo ni bila lahka. Celje je do 74. minute držalo vodstvo. "S prejetim golom se nam je malo porušil načrt, nujno je bilo narediti spremembe. To smo naredili že v prvem polčasu, začeli smo vršiti pritisk, a je bilo premalo sprejemov naprej, obračanja strani, njihova kompaktnost in čvrstost nam ni dovolila veliko priložnosti. V drugem polčasu smo še nekaj spremenili, s silo in željo prišli do zmage. Izredno velika stvar je, da smo že tri kroge pred koncem prvaki," se je preobrata spomnil trener Darko Milanič. Začela ga je naveza Milec-Mešanović. Prvi je podal, drugi je natančno zaključil z glavo. "Vem, da Meša dostikrat teče k drugi stativi. Enkratno je zadel, čeprav je bila žoga nekoliko težka. Lepa akcija! Vsi smo nekaj dali na tej tekmi, nikogar ni treba posebej izpostavljati," se podajalec ni želel tolči po prsih in si pripisovati pretiranih zaslug za 22. zmago v sezoni.

image
Andrej Petelinšek

Celje je postalo mesto, kjer vijoličasti uspešno celijo rane po porazih na večnih derbijih. Tretjič zapored so ob Savinji pozabili na klofuto Olimpije. Ta jim je v 33. krogu poklonila še zadnje darilo, jim z visokim porazom proti Domžalam omogočila, da zaključijo z izračuni, kdaj se bo naslov vrnil v Ljudski vrt. "Rezultat iz Ljubljane bi moral na nas vplivati pozitivno, saj nismo bili pod takšnim pritiskom, lahko bi mirno odigrali. A na tekmi se je pokazalo, da ta novica ni vplivala najbolje," je priznal Darko Milanič. A zaključni juriš, ko sta se Jasminu Mešanoviću na seznamu strelcev pridružila še Jan Mlakar in Dino Hotić, je spomnil na Maribor, ki je od prvega kroga vztrajno večal prednost pred zasledovalci. Zadnji trije krogi vrha lestvice ne morejo spremeniti, a sezona za vijoličaste še ni končana. Še en večni derbi jih čaka 30. maja. "Hvala bogu, da se tekma igra v Celju. Na tem stadionu imamo dober izkupiček, tudi proti Olimpiji boljše igramo v gosteh. Naj bo slavje čez dva tedna enako, kot je bilo tokrat," se je k finalu pokala ozrl Martin Milec.

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku