(VIDEO in FOTO) Vijoličasti so prvaki! Maribor se je vrnil na prestol

Andrej Petelinšek, Marko Kovačevič, Miha Dajčman, 15.5.2019
Andrej Petelinšek

Vijoličasti izkoristili darilo iz Ljubljane in v Celju potrdili 15. zvezdico.

V Ljudskem vrtu so penine ostale zaprte. Novo priložnost, da jih odprejo, so nogometaši Maribora dobili 55 kilometrov od doma. Domžale so jim z zmago v Stožicah poklonile novo zaključno žogico v (dvo)boju za naslov prvaka, dobro uro pred zadnjo tekmo 33. kroga prve lige prepričale kar nekaj navijačev, da se odpravijo v Celje. Z zmago na štajerskem derbiju bi vijoličasti potrdili 15. zvezdico. In po preobratu v finišu tekme so jo ulovili. Celje je padlo z 1:3, Maribor je tri kroge pred koncem s 74 točkami, enajstimi več od Olimpije, dokončno stopil na slovenski nogometni prestol.

"Šampioni!" so vzklikale viole, tokrat nastanjene pod streho severne tribune drugega največjega stadiona v državi. Pa rajanje ni trajalo dolgo.

Ne le pred začetkom tekme, ko so se skupaj z gostitelji z minuto molka poklonili včeraj preminulemu očetu celjskega kegljanja Ladu Gobcu, tudi v osmi minuti je med navijači Maribora zavladala tišina. Celje je izkoristilo svojo priložnost. Amadej Brecl je spretno preigraval med vijoličastimi, spravil žogo do Mitje Lotriča, Prekmurec pa jo je poslal v kazenski prostor. Dario Vizinger je pobegnil Aleksandru Rajčeviću in z bližine natančno zaključil.

image
Andrej Petelinšek

Ob zadnjih dveh obiskih, lani maja in novembra, so prvi favoriti za naslov ob Savinji uspešno zacelili rane po porazih na večnih derbijih, tokrat pa so se grofi pokazali v drugačni luči. Ekipa, ki z Domžalami in Muro lovi zadnji vstopnici za kvalifikacije za evropsko ligo, v prvem polčasu Mariboru ni dovolila niti enega strela v okvir gola. Udarci z razdalje – poskusili so Alexandru Cretu, Blaž Vrhovec, Martin Milec in Saša Ivković – so bili nenatančni, celjski vratar Metod Jurhar pa je ustavil protinapad, ki sta ga pred odmorom skušala sestaviti Luka Zahović in Jasmin Mešanović.

image
Andrej Petelinšek Slavje nogometašev Maribora 
image
Andrej Petelinšek

Prvi res nevarni napad so vijoličasti sestavili v prvi minuti drugega dela. Zahović je udaril z roba kazenskega prostora, a se Jurhar ni pustil premagati. Po uri igre je trener Maribora Darko Milanič okrepil napadalni del ekipe, na igrišče poslal Jana Mlakarja in Dina Hotića. V 74. minuti je zagrabil izenačenje. Milec je natančno podal z desne strani, Mešanović pa je z glavo poslal žogo čez Jurharja v mrežo. Napevu viol so se pridružili še mariborski navijači na zahodni tribuni, naslov se je približal Ljudskemu vrtu. Silovit finiš ga je dokončno preselil v Maribor. V 83. minuti je Hotić natančno podal iz kota, Mlakar pa je z nebeškim skokom premagal Jurharja, s 13. golom sezone poskrbel za vodstvo. Da bi to le zdržalo, je minuto kasneje po protinapadu natančno udaril še Hotić. Rezervista sta zrežirala preobrat, ki je okronal novega prvaka.

image
Andrej Petelinšek
image
Andrej Petelinšek
image
Andrej Petelinšek Na koncu ... olajšanje. 

Več fotografij najdete v galeriji!

Rezervista sta zrežirala preobrat, ki je okronal novega prvaka
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku