(VIDEO) Neurja s točo povzročala težave po državi, največ škode na avtomobilih in hišah

A.L., 12.6.2019
Sašo Bizjak

Lokalna neurja s točo so v torek zvečer zajela predvsem južni del Slovenije. 

Neurja s točo so včeraj popoldne in zvečer povzročala številne preglavice po vsej državi. Tudi na cestah. Kranjski policisti so sporočili, da je na gorenjski avtocesti med Kranjem in Jesenicami padala toča, zaradi česar so vozniki ustavljali na odstavnem pasu, pod viadukti in v predorih ter s tem močno ogrožali varnost.

Ponekod po državi, denimo na Starem trgu ob Kolpi na jugovzhodu Slovenije, naj bi toča dosegala celo ekstremen premer. "Ne pozabimo, da je od ekstremno debele toče v Beli Krajini minilo natanko leto in 3 dni," je poročal portal Neurje.si. Sicer pa so o toči poročali tudi v Ljubljani, največ težav je bilo na jugu države.

Močan veter in nalivi so nekaj dela povzročili tudi na vzhodu države. Po poročanju Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so morali gasilci posredovati v Rogaški Slatini, v Vojniku pri Celju, kjer je zaradi udara strele zagorel vrh smreke. Zvečer je v občini Kidričevo močan veter podrl drevo na cesto, gasilci so morali dvakrat posredovati tudi v žalcu.

So pa padavine poskrbele za nekoliko bolj sveže temperature. Če je bilo včeraj v Ljubljani ob 13. uri še 30 stopinj Celzija, je s padavinami temperatura do 18. ure padla na vsega 21 stopinj Celzija. Na Jesenicah so ob 18. uri namerili 19 stopinj Celzija, na Bledu pa toliko kot v Ljubljani. 

Največ škode na avtomobilih in hišah
Po včerajšnjem neurju, ki je najbolj prizadelo Dolenjsko in okolico Ljubljane so cenilci različnih zavarovalnic že na delu. Govorili smo s predstavnikom Zavarovalnice Sava, ki nam je dejal, da za zdaj ne morejo podati še nobene ocene, saj je za to precej prezgodaj. Zavarovanci že prijavljajo škodo, na terenu so tudi cenilci. Večinoma gre za prijavo škode na vozilih in hišah. Njihovi zavarovanci pa lahko škodo prijavijo v najbližji poslovni enoti, pri zastopniku ali pa tudi na spletu.
Tudi iz Adriatic Slovenice so podobno odgovorili, da konkretnih podatkov še ne morejo posredovati, ocenjujejo pa, da bo večina škode na avtomobilih. Svojim zavarovancem pa svetujejo, da v primeru tovrstnih nesreč najprej zaščitijo sebe in svoje premoženje. Poškodovane predmete pa naj shranijo, če je le mogoče, naj nastalo škodo tudi fotografirajo in nato prijavijo preko spletnega portala, po telefonu ali v njihovi poslovalnici.
V Zavarovalnici Generali so prav tako že prejeli nekaj deset prijav škode zaradi toče, primere rešujejo po ustaljenih postopkih, so sporočili. 
Da je največ škode na avtomobilih in nepremičninah, so nam potrdili tudi v Zavarovalnici Triglav. Poudarili so, da štejejo škode za naravni del poslovanja, škode pa izplačujejo že naslednji dan po cenitvi, če se stranka z oceno strinja.

Pri odpravljanju posledic neurij je bilo aktiviranih skupaj 77 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti.

Namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič je za STA povedal, da je toča najhuje prizadela kraje Čeplje, Jelenja vas, Predgrad in Dol. Predvsem gre za poškodbe strešnikov na nekaj več kot 130 stavbah. Na posamezni stavbi je poškodovanih od 20 do sto strešnikov, je dodal.

Prvi konvoj pomoči z 12 vozili in skupaj 45 gasilci z vso potrebno opremo se je na teren odpravil davi ob sedmi uri, hkrati pa so aktivirali lokalne gasilce, ki si po navedenih krajih ob 7.30 začeli z odpravljanjem škode oz. s pokrivanjem streh z nadomestnimi strešniki ali z zaščitno folijo.

Če ne bo kakšnih večjih težav, naj bi škodo na poškodovanih stanovanjskih stavbah odpravili oz. jih zavarovali še danes, takoj zatem pa bodo na vrsti še gospodarska poslopja. Skupne škode sicer še niso ocenili, je še dejal Kalinič.

Poveljnik črnomaljske civilne zaščite Jože Weiss je za STA ocenil, da škoda, ki jo je torkova toča povzročila na Črnomaljskem, "niti približno ni primerljiva" z lansko junijsko, izredno močno točo.

Neurje s točo, ki je v torek okoli 19.30 zajelo vasi Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile je poškodovalo 55 stavb, na katerih so gasilci že pokrili razkrita in poškodovana ostrešja s strešniki ali s plastično folijo.

Sodelovalo je 188 gasilcev iz 25 gasilskih društev, aktivirali so tudi pogodbenike, ki sodelujejo v takih primerih. Na nekaterih stavbah so škodo odpravili že sami lastniki.

Gasilska zveza Črnomelj je posredovanje končala ob eni uri zjutraj. Občinska komisija, ki bo grobo ocenila škodo, se bo na teren predvidoma odpravila danes, obseg škode pa ni bil tako velik, da bi aktivirali štab civilne zaščite, je še povedal Weiss.

V prihodnjih dneh nas čaka sončno in toplo vreme. Danes bo pretežno jasno, popoldne lahko v severni Sloveniji nastane kakšna nevihta. Pihal bo šibek južni do jugovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 °C. Jutri bo pretežno jasno. Pihal bo šibek do zmeren jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 26 do 32 °C. Tudi v petek in soboto bo sončno in vroče.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku