(VIDEO) Tek in metanje ne bo dovolj, Slovenija mora v Skopju pokazati kvaliteto

Marko Kovačevič, 9.10.2019
Marko Kovačevič

Slovenska nogometna reprezentanca je kljub zapletom na poti že spoznala stadion Tošeta Proeskega v Skopju, kjer jo jutri ob 20.45 čaka tekma s Severno Makedonijo

Brez zapletov ni šlo. Ko bi se potovanje moralo zaključiti, se je šele dobro začelo. S skoraj uro in pol zamude je letalo zapustilo letališče na Brniku. Tudi nogometna reprezentanca je občutila stečaj Adrie Airways, saj je slovenski letalski prevoznik redno skrbel za prevoze na gostovanja. Za let v Severno Makedonijo se je morala Nogometna zveza Slovenije znajti drugače, najela je letalo poljske družbe Enter Air, da bi zapolnila vseh 189 sedežev pa je ob nogometaših, funkcionarjih, predstavnikih sponzorjev in novinarjih, ki običajno sestavljajo karavano, povabila tudi nekaj navijačev.

​Pilot je miril potnike, da okvara ni prehuda. Kot je pojasnjeval malo v angleščini, malo v srbščini, naj bi se pokvarila ena od luči na plovilu. Šele ko je inženir odpravil napako, se je procedura za vzlet lahko začela. Uro in 20 minut za povrh je bilo dovolj, da je bila razdalja med Brnikom in mednarodnim letališčem v Skopju, ki sicer leži dobrih 20 kilometrov stran od prestolnice Severne Makedonije, premagana. Pa tudi tam ni šlo brez zapletov. Dolgo so potniki čakali na prtljago. Predolgo, je ocenil selektor Matjaž Kek in svoje varovance poslal na avtobus. Brez kovčkov so se odpravili v hotel.

Kaj od tekme s Severno Makedonijo pričakuje Jan Oblak, si oglejte v podnjem posnetku.

​Selektor lahko posodi oblačila

Najprej so zamudo povzročili Poljaki, ki so v zadnjih tednih doživeli kar nekaj slovenskih športnih klofut. Nato še Makedonci, gostitelji jutrišnje tekme sedmega kroga kvalifikacij za Euro 2020. Je bilo vse zgolj naključje? "Škoda bi mi bilo takega lepega dneva, ko sem po desetletjih spet v Skopju, da bi si glavo razbijal, imel peno na ustih zaradi stvari, na katere ne morem vplivati. Saj nismo turisti. Važno je, da smo prišli do treninga. Če bo kdo malo dlje čakal na 'kufer', nič hudega. Če bo kdo potreboval kak kos oblačila, mu ga lahko jaz posodim," je bil, ko so bile logistične težave premagane, že dobre volje selektor Matjaž Kek.

​No, vsaj zdelo se je, da zbirka nenavadnih prigod s četrtega gostovanja Slovenije v letu 2019 dobila zadnje poglavje, ko je prišla na vrsto še novinarska konferenca. Če se je selektor še namuznil, ko se je usedel k desnemu robu mize in s tem povzročil manevre med kamermani, je precej bolj debelo pogledal, ko je proti njemu poletel kabel. Možakar, ki je popravljal oglasni pano za hrbtom Mariborčana, ga je iztaknil iz vtičnice in le nekaj centimetrov je manjkalo, da bi se kos tehnične opreme spremenil v bič za selektorja. "To je lahko še dodaten motiv, da smo na tekmi še boljši, še z več energije in želje po pozitivnem porazu," se je odzval na popotnico pred tekmo s Severno Makedonijo.

image
Marko Kovačevič Kapetan Bojan Jokić, ki še čuti posledice poškodbe tetive, je treniral po posebnem programu.

Preden jih je prvič poslal na igrišče v prestolnici države, ki je Severna le uradno – domačini se pridevnika izogibajo, tudi v uradnih biltenih je zapisano, da bo Slovenijo jutri ob 20.45 gostila Makedonija -, je bil selektor zadovoljen s formo nogometašev. Čeprav so se v Ljubljani in na Brdu pri Kranju družili le od ponedeljka, je opazil podobne iskrice kot pred septembrskima tekmama s Poljsko in Izraelom, ki sta Slovenijo izstrelili na drugo mesto v skupini. "Samo teči, biti borben in se metati, ne bo dovolj. Potrebna bo tudi kvalitetna igra," pa hkrati opozarja Kek.

Prava tekma, velika tekma

"Hvala bogu, da se vsi zavedamo, kako pomembna stvar nas čaka. To bo prava tekma, velika tekma in nov velik izziv za igralce, strokovni štab in vse okoli reprezentance," je dvoboj z reprezentanco, ki je marca iz Stožic odnesla točko za remi 1:1. Od pomladi se je marsikaj spremenilo. Slovenija se lahko prvič po desetih letih odkrito spogleduje z uvrstitvijo na veliko tekmovanje. A mora zalet, ki si ga je nabrala prejšnji mesec, spremeniti v skok. "Če živiš le od septembrskih tekem, si bumbar," o novih preizkušnjah slikovito govori Kek.

image
Marko Kovačevič

​Makedonci so imeli podporo svojih navijačev že v Ljubljani, jutri jih bo še več. Leta 2011 obnovljeni stadion Tošeta Proeskega, ki je to ime dobil letos, prej pa se je desetletje imenoval po Filipu II., sprejme 36 tisoč ljudi, a naj ne bi bil poln. Gostitelji pričakujejo med 15 tisoč in 20 tisoč gledalcev. Zagotovo bodo glasni, a v deželi sonca se bo slišala tudi slovenska pesem. Ni malo navijačev, ki jih je jesenska športna evforija zbudila, da so odromali na tisoč kilometrov dolgo pot.

Anketa

Boste to pomlad urejali svoj vrt?

Sudoku