(VIDEO) "Strah me je bilo, da bom izgubila zavest." Slovenska tenisačica predala dvoboj na OP Avstralije

Miha Dajčman, 14.1.2020
Marko Vanovšek

Dalila Jakupović je včeraj v Melbournu začela kvalifikacije za glavni del tunirja za grand slam v Avstraliji, a jih je končala po manj kot dveh urah igre.

Ankarančanka Dalila Jakupović je prvi niz dobila s 6:4, v drugem pa imela servis za izenačenje na 6:6, a je dvoboj zaradi napada kašlja in velikih težav z dihanjem prekinila. Razlog za težave z dihanjem naj bi bil dim v zraku, ki je v Avstraliji prisoten zaradi obsežnih poletnih požarov, s katerimi se Avstralci borijo zadnje tedne.

"Bilo je res hudo. Nikoli še nisem doživela česa podobnega. Bila sem res prestrašena. Strah me je bilo, da bom izgubila zavest, zaradi česar sem pokleknila na tla. Nisem mogla niti hoditi. Ko sem bila pri tleh, je bilo lažje priti do zraka," je novinarjem na prvem grand slamu sezone dejala 28-letnica, poroča MMC RTV. Jakupovičeva se je zaradi težav z dihanjem sesedla, igrišče pa zapustila ob pomoči zdravstvenega osebja.

Kakovost zraka se je v Avstraliji zaradi požarov močno poslabšala, avstralske oblasti so jo označile kot tvegano za zdravje. Teniški igralci in trenerji so po nesrečnem dogodku Jakupovićeve opozorili, da v takšnih razmerah ni mogoče igrati.  Mestne oblasti v Melbournu so prebivalcem predlagale, da ostajajo doma, zapirajo okna ter živalim omejijo gibanje na prostem. Organizatorji turnirja pa sporočajo, da imajo sodniki možnost, da zaustavijo dvoboje, opažajo pa, da se pogoji izboljšujejo.

"Ne najboljša kakovost zraka v Melbournu to jutro," je tvitnil Patrick Mouratoglou, trener Serene Williams.

Da so se kvalifikacije za OP Avstralije začele, je bila po težavah Slovenke, 180. igralke sveta na lestvici WTA, ogorčena luksemburška tenisačica Mandy Minella: "Šokirana sem, da so se začele kvalifikacije na OP Avstralije. Kaj pa zdravje vseh ljudi, ki morajo tu delati, še posebej otrok, ki pobirajo žogice."

Peta igralka sveta, Ukrajinka Elina Svitolina, pa je ob objavi podatkov kakovosti zraka zapisala: "Zakaj moramo čakati, da se zgodi kaj slabega, da bo prišlo do spremembe?"

 

Anketa

Ali ste zadovoljni z vladnim ukrepom solidarnostnega dodatka zaradi koronavirusa za upokojence?

Sudoku